Το τμήμα γυναικών της ΝΟΔΕ Έβρου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού της γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες της .
Η «Ημέρα της Γυναίκας», αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της, ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας μας, αλλά και της προσφοράς της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο. Η μέρα αυτή είναι επέτειος – σύμβολο των αγώνων, των θυσιών, αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Eίναι μια μέρα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.
H σημερινή μέρα είναι σημαντική για να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες σε κάθε σημείο αυτού του κόσμου, αλλά και να θυμηθούμε τα επιτεύγματα κάποιων εξαιρέσεων, που κατάφεραν να υπερπηδήσουν τις προκαταλήψεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες τότε ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1908, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου, καλύτερους μισθούς και μείωση του εργασιακού τους ωραρίου.
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Σήμερα που στον Δυτικό κόσμο μόνο – γιατί στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη οι γυναίκες ακόμα τελούν υπό καθεστώς καταπίεσης- φαίνεται πως η ισότητα έχει κατακτηθεί, το γυναικείο φύλο χρειάζεται να δίνει μάχες ακόμα για τα αυτονόητα. Έχει υπολογιστεί παγκοσμίως ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης η παρουσία των γυναικών στην πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες.
Αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις, γυναικών, ως μητέρες, αδελφές και σύζυγοι που έδωσαν το ζωντανό παρόν στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης. Οι γυναίκες, αντιμέτωπες με τον πόνο, σωματικό και ψυχικό, την οδύνη, την απώλεια, τα προβλήματα υγείας και τις αυξανόμενες πιέσεις για επιβίωση, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, αποτελούν σύμβολα του αδιάκοπου αγώνα, της αυταπάρνησης και της δίψας για ζωή.
Ωστόσο, η θέση της γυναίκας, έχει βελτιωθεί. Το ότι η γυναίκα στην εποχή μας έγινε πολιτικός, πετυχημένη επιχειρηματίας, αδέκαστος δικαστής, πρωτοπόρος διανοητής, αυστηρός τεχνοκράτης και το ότι διαπρέπει σε πεδία δράσης παραδοσιακά ανδρικά, μας πείθουν γι’ αυτό.
Εντούτοις, μέσα σ’ αυτό το γενικό κλίμα ευφορίας ακούγονται φωνές που διατείνονται ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και ως μητέρες – νοικοκυρές και ως εργαζόμενες. Παρ’ όλες, όμως, τις διακηρύξεις, επίσημες μελέτες δείχνουν ότι και σήμερα η γυναίκα δεν κατέχει την κοινωνική θέση που της αξίζει. Βέβαια, διάφορα περιστατικά που σημειώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας τη Γυναίκας, αποδεικνύουν την ανάγκη προβολής και τίμησης, αν μη τι άλλο, των αγώνων των γυναικών.
Σήμερα, ας στείλουμε τις ευχές μας στη γυναίκα, στην κόρη, στην αδελφή, στη φίλη, και ειδικά στην Ελληνίδα μάνα, που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ζωής που διανύουμε, αγωνίζεται για να εξασφαλίσει στους γύρω της ένα χαμόγελο και έναν καλύτερο κόσμο , μαζί με ένα μήνυμα: Ότι τον κάθε ρόλο της, να τον χαίρεται η ίδια.
Και να μην ξεχνά ότι αξίζει.
Για την ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου
Χρύσα Αξιώτη
Υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών