Καστανιές σύνοραΤις τελευταίες ώρες, με αφορμή τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους, με την κατηγορία ότι έχουν πέρασαν παράνομα τα σύνορα, έχουν γραφτεί πολλά. Αρκετά σοβαρά, αποτέλεσμα σοβαρών στοιχείων και έγκυρων πληροφοριών και αρκετές ανακρίβειες. Οι ανακρίβειες στο πλαίσιο της υπερβολής και την άγνοιας.
Πολλές αναφορές και σωστά έχουν γίνει, αφορούν σε περιστατικά τα οποία λύνονται σε λίγα λεπτά, ύστερα από επικοινωνία των Ελλήνων και των Τούρκων αξιωματικών (χαμηλόβαθμων) των συνοριακών φυλακίων.
Τα περιστατικά αυτά αφορούν κυρίως σε περιπτώσεις που έγιναν πριν από την κατασκευή του φράχτη του Έβρου, όταν Τούρκοι ή Έλληνες στρατιωτικοί από λάθος, περνούσαν στην άλλη πλευρά. Όποιες φορές εντοπίζονταν κάποιο περιστατικό, σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα λύνονταν σε λίγα λεπτά, με επιστροφή του στρατιωτικού στη μονάδα του.
Ελάχιστα από αυτά έχουν γίνει γνωστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα είναι άγνωστα ακόμη και εκτός μονάδας κι έτσι πρέπει, καθώς η έκταση μόνο εντάσεις θα προκαλούσε.
Και πολίτες έχουν περάσει στην άλλη πλευρά, με την υποθέσεις να διευθετούνται από λίγες ώρες, μέχρι τρεις – τέσσερις μέρες.
Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, το μοναδικό ίσως που πήρε τέτοια έκταση με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, είναι καλό να διδαχθούμε από το παρελθόν, γιατί σε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον, οι διαστάσεις θα έχουν ανάλογη έκταση, ανεξάρτητα με το αν ο στρατιωτικός είναι Έλληνας ή Τούρκος.