Το ΠΑΜΕ για τις εκλογές στο εργατικό κέντρο Έβρου
Για αύξηση των δυνάμεών του κάνει λόγο το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:
Την Κυριακή 25/02/2018 πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Έβρου στο εκλογικό μέρος του οποίου το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Ενότητας που στηρίζει το ΠΑΜΕ είχε αύξηση και έλαβε ποσοστό 20,83% από 19,2% που είχε στο προηγούμενο συνέδριο και επανεξέλεξε 3 έδρες στο νέο ΔΣ του ΕΚΕ. Απέναντί του βρέθηκε το ψηφοδέλτιο της δήθεν Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων (κατέλαβε 10 έδρες), που στην ουσία αποτελεί μετονομασία της ΠΑΣΚΕ, στο οποίο συμμετέχει και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του Έβρου, ψηφοδέλτιο που στήριξε και η ΔΑΚΕ η οποία φέτος δεν κατέβηκε χωριστά. Στην ουσία δηλαδή, όλοι μαζί ενάντια στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ.
Είναι γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στη δύναμη του ΕΚΕ τυπικά μειοψηφούμε. Αυτός ο συσχετισμός δεν αποτυπώνει τη δράση, τους αγώνες που οργανώνονται, την αντίσταση που εκφράζεται από σωματεία, τις διεκδικήσεις, τις μικρές –έστω- νίκες που έφερε όλη η προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων το προηγούμενο διάστημα.
Αυτό φάνηκε και κατά τη διαδικασία των ομιλιών των αντιπροσώπων στην οποία οι μόνοι ομιλητές ήταν αντιπρόσωποι από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους την δράση των ταξικών σωματείων που στηρίζεται στο τρίπτυχο ισχυρό σωματείο – με αλληλεγγύη για να σταθούμε όρθιοι και να τους αντιπαλέψουμε μαζί – και αγώνα ταξικό ώστε να μπει φρένο στον κατήφορο αλλά και να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Οι πλειοψηφία των υπόλοιπων αντιπροσώπων πέρασε τον χρόνο της, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στους διαδρόμους και στα κομπρεμί.
Οι αντιπρόσωποι των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, άσκησαν κριτική στον απολογισμό που παρουσίασε η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης και στο πρόγραμμα δράσης που πρότεινε, που έφτασε στο σημείο να υιοθετεί στα ντοκουμέντα του συνεδρίου αυτούσιες διατυπώσεις από κείμενα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.
Ακόμα, ανέδειξαν ότι τα μέτρα που όλες οι κυβερνήσεις υλοποίησαν, ανεξαρτήτως πρόσημου, είναι δεμένα με μια ενιαία κλωστή, έχουν ως πυρήνα τους το πώς θα αυξήσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πως θα πληρώσουν πάλι το λογαριασμό τα λαϊκά στρώματα. Η όποια ανάκαμψη ευαγγελίζονται, αφορά μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προϋποθέτει να παραμένουν τσακισμένα τα εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι δε μπορούν να στοιχηθούν με τους στόχους της ανταγωνιστικότητας που βάζει το μεγάλο κεφάλαιο που φέρνει φτώχεια στους μοναδικούς παραγωγούς του πλούτου που είναι οι εργαζόμενοι. Δε μπορούν επίσης, να στοιχηθούν πίσω από το σύνθημα για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, που εγκυμονεί κινδύνους, αφού εμπλέκει πιο ενεργά για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η ανάγκη περισσότερες δυνάμεις να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα. Για να ανεβάσουμε την παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς, να μπουν εμπόδια στα σχέδια συγκυβέρνησης – ΕΕ – εργοδοτών. Για ένα εργατικό κίνημα που θα βάζει στόχο την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για να αλλάξουν πραγματικά οι συσχετισμοί στο εργατικό κίνημα που αποτελεί προϋπόθεση για την ανασύνταξή του και την αποτελεσματικότητά του.
Τέλος, ευχαριστούμε και όλους τους αντιπροσώπους που αν και δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί μας, ξεπέρασαν πιέσεις, έκαναν το βήμα και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Ενότητας στο συνέδριο του ΕΚΕ. Ανεβάζουν τις ευθύνες μας ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη δράση μας για τα συμφέροντα των εργαζομένων και ανέργων. Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα βάζοντας στο επίκεντρο την πάλη για:
·αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις με κανέναν εργαζόμενο κάτω από τα 751.
· ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών των εργατικών λαϊκών οικογενειών
· διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών
· ενάντια στην εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που φέρνουν τον κίνδυνο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου ακόμα πιο κοντά στην περιοχή μας.