ζάχαρηΜπορεί να είναι απλήρωτοι, μπορεί να έχουν παράπονα, μπορεί να έχουν δίκιο και να μην το βρίσκουν, όμως οι αγρότες απαντούν με επίθεση αγάπης για την τευτλοκαλλιέργεια!
Παρά το γεγονός ότι τους έδωσαν ελάχιστες μέρες για να δηλώσουν στρέμματα, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις για σπορά τεύτλων γίνονται με καθυστέρηση, οι αγρότες της Ροδόπης και του Έβρου, έχουν δηλώσει μόλις σε τέσσερις μέρες ότι θα καλλιεργήσουν 6.000 στρέμματα τεύτλων.
Η εξέλιξη αυτή, με τη δυναμική που δίνουν αγρότες κάθε ηλικίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο να τεθεί σε αμφισβήτηση η λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις γίνονται μόνο στον μοναδικό γεωπόνο του εργοστασίου Ορεστιάδας, τον προϊστάμενο της γεωπονικής υπηρεσίας του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας Δημήτρη Φωτιάδη, ο οποίος για ακόμη μία φορά υπερβάλει εαυτό, προσπαθώντας να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση δηλώσεων.
Οι αγρότες συσπειρώνονται και αντιδρούν.
Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, τι θα γίνονταν, αν τα όσα τους είχαν τάξει για έγκαιρη πληρωμή, είχαν υλοποιηθεί.
Η ΕΒΖ θα ζούσε γλυκές μέρες.
Μέχρι στιγμής στους παραγωγούς έχει καταβληθεί το 35% της οφειλής της βιομηχανίας, με την εξόφλησή τους να αναμένεται.
Πέρυσι καλλιεργήθηκαν σε Ροδόπη και Έβρο, 17.000 στρέμματα, ενώ ακόμη παραμένουν στα χωράφια τεύτλα σε 2.500 στρέμματα, καθώς η καμπάνια σταμάτησε πρόωρα λόγω καιρού. Εκτός λοιπόν από την εξόφλησή τους οι αγρότες αναμένουν και την εξαγωγή των τεύτλων από τα χωράφια. Παρ’ όλα αυτά, το νούμερο των αιτήσεων για 6.000 στρέμματα, στέλνει ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της βιομηχανίας, ότι η Θράκη δεν αντέχει άλλες χαμένες υποδομές.