Η απάντηση Δημοσχάκη στους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ
Με μία μακροσκελή απάντηση, στην οποία παραθέτει ερωτήσεις που έχει καταθέσει, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, απαντά στους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι παρουσιάζει ως δικό του κυβερνητικό έργο και στα δελτία Τύπου που εκδίδει τονίζει συνεχώς «έγινε κατόπιν ενεργειών μου». Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Δημοσχάκης έχει άλλη άποψη και στην απάντησή του τονίζει:
«Είναι κατανοητή, η απολογητική διάθεση που επιδεικνύουν οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Γκαρά, Δ.Ρίζος ,Γ.Καΐσας στο κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν εναντίον ενός, με αφορμή τις Κοινοβουλευτικές ενέργειες που έκανα, για την ένταξη του Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη, για την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην Ορεστιάδα, αλλά και για την επίλυση του θέματος των Λατομείων στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο.
Συμμερίζομαι ότι «εορτάζοντας» πριν από λίγες ημέρες την επέτειο της τριετούς διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έργο για το Νομό μας, που βρίσκεται σταθερά εκτός κυβερνητικού αφηγήματος, και αναλώθηκαν σε μια έκθεση ιδεών χωρίς ουσία.
Επειδή, όπως έλεγαν και οι Λατίνοι “scripta manent”, δηλαδή τα γραπτά μένουν, παραθέτω τις κοινοβουλευτικές ενέργειες που έκανα σχετικά με τα θέματα τα όποια θέτουν στην ανακοίνωσή τους.
Ας ξεκινήσουμε με το επίδομα θέρμανσης και την ένταξη του Νομού στην Α’ κλιματική ζώνη, όπου κατέθεσα στις 18 Οκτωβρίου 2016 σχετική Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 135 (διαβάστε την σε αυτό το link http://www.parliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9772254.pdf). Η συζήτηση έγινε στις 31 Οκτωβρίου, όπου εξήγησα επαρκώς στον τότε Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για ποιο λόγο πρέπει να ενταχθεί ο Βορειότερος Νομός της χώρας στην Α’ κλιματική ζώνη.
Ο Υπουργός αν και στην αρχή άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να εντάξει μόνο τον Βόρειο Έβρο στην Α’ κλιματική ζώνη, προφανώς αφήνοντας εκτός τον Κεντρικό και Νότιο Έβρο καθώς και τη Σαμοθράκη, στη συνέχεια αποδέχτηκε τα επιχειρήματά μου κι αυτό φαίνεται από τη σχετική Συζήτηση που διεξήχθη (διαβάστε την σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/?p=3840).
Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί στις 16 Δεκεμβρίου η σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΚ (διαβάστε την σε αυτό το link https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%A74%CE%94%CE%97-%CE%9E%CE%A5%CE%A1).
Οφείλω να σημειώσω εδώ ότι και η κα Γκαρά στην σχετική Ερώτηση που κατέθεσε για την ένταξη του Νομού στην Α’ κλιματική ζώνη στο πρώτο ερώτημα που υπέβαλε στον ΥΠΟΙΚ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε αυτήν τμήμα του Νομού και συγκεκριμένα ο Βόρειος Έβρος! (διαβάστε την ερώτηση σε αυτό το link http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9756563.pdf).
Αναλυτικά στο πρώτο ερώτημά της ανέφερε: «Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 1) Προτίθεται να εξετάσει τη μεταφορά του Νομού Έβρου ή τμήματος αυτού (Β. Έβρος) από τη Β’ κλιματική ζώνη στην Α’ λόγω των έντονων καιρικών και κλιματολογικών συνθηκών που παρατηρούνται σε αυτόν;»
Αντίθετα από την πλευρά μου, εξεδήλωσα την αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη άποψη στην ένταξη όλου του Έβρου στην Α΄ κλιματική Ζώνη, πράγμα που αποδεικνύεται από τη σχετική συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Όσον αφορά το Κτηματολογικό Γραφείο Ορεστιάδας είχα υποβάλλει Κοινοβουλευτική Αναφορά στις 19 Δεκεμβρίου του 2017 με αριθμό Πρωτοκόλλου 370 (διαβάστε την σε αυτό το link http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10521403.pdf), όπου προσάρτησα συνημμένα σε αυτή, σχετικό αίτημα – ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας.
Εξέφρασα στον πρώην Πρόεδρο αυτού την επιθυμία μου όπως αποσταλεί σε όλους τους Βουλευτές του Νομού προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση ενός δικαίου αιτήματος του Β. Έβρου.
Μπορούν να γνωστοποιήσουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ποιες ενέργειες προέβησαν παίρνοντας στα χέρια τους το σχετικό ψήφισμα;
Με αναλυτικά επιχειρήματα περιέγραψα ότι δεν μπορούν οι κάτοικοι των Δήμων Διδ/χου και Ορεστιάδας αλλά και των υπολοίπων Κωμοπόλεων και Χωριών που βρίσκονται στον Β.Έβρο να εξυπηρετούνται από ένα Κτηματολογικό Γραφείο που θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, δηλαδή τουλάχιστον 150 χλμ και πλέον, μακριά από αυτή!
Επίσης, ζήτησα επιπλέον να ληφθεί υπόψη ότι ο Νομός Έβρου έχει δύο Πρωτοδικεία κι από τη στιγμή που σε κάθε Πρωτοδικείο αντιστοιχεί ένα Κτηματολογικό Γραφείο δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ορεστιάδα. Για το συγκεκριμένο θέμα είχα και κατ΄ ιδία συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Κοντονή, στο περιθώριο της ψήφισης του Νομοσχεδίου. Όφειλαν, λοιπόν, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν καλύτερα ενημερωμένοι σε αυτό το θέμα…
Όσον αφορά τα λατομεία του Κεντρικού και Βορείου Έβρου είχα προσωπική συνάντηση με τον Υπουργό Γ.Σταθάκη στη Βουλή, αλλά και με τους δύο νομικούς του συμβούλους στο περιθώριο της συζήτησης του Νομοσχεδίου. Τους ενημέρωσα και τους ενεχείρισα μάλιστα και σχετικό σημείωμα (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%9B%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%92.-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85.pdf), όπου τους εξηγούσα διεξοδικά πως έχει η όλη κατάσταση στον Έβρο .
Υπογράμμισα ότι τα δημόσια και ιδιωτικά έργα στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο στοιχίζουν σήμερα 30% περισσότερο λόγω έλλειψης αδρανών υλικών στην ευρύτερη περιοχή και αυτά που υπάρχουν βρίσκονται μεταξύ Αλεξ/πόλης και Κομοτηνής με μεγάλο μεταφορικό κόστος!
Καλό θα είναι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν προβούν σε αυθαίρετες κρίσεις να ρωτήσουν τον Υπουργό της Κυβέρνησής τους για το περιεχόμενο της συνομιλίας μας, ώστε να μην εκτίθενται ανεπανόρθωτα…
Θα ήταν σκόπιμο να γνωστοποιηθεί η μέθοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκδοσης ογκοδέστατων νόμων, όπως των προαπαιτουμένων με 1500 σελίδες και με 406 άρθρα!
Φυσικά δεν υπολογίζεται σε αυτό ο “νομικός πλούτος” δηλαδή ο αριθμός των υφισταμένων στα άρθρα, εδαφίων με σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, αρμοδιότητας όλων των Υπουργείων της Κυβέρνησης!
Συγκεκριμένα τα Κτηματολογικά Γραφεία αναφέρονταν στο άρθρο 15, με 4 επί μέρους εδάφια και με επί πλέον σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Επίσης το άρθρο 44 αναφέρονταν στα Λατομεία με 9 επί μέρους εδάφια και με επί πλέον σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις…
Και να ήθελε κανείς να υπερψηφίσει ένα εδάφιο όπως τα προαναφερόμενα – εξεταζόμενα, θα έπρεπε να πέσει με αφέλεια στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, να θέσει τον εαυτό του σε κοινοβουλευτική ομηρεία, και να κινηθεί σε αντικανονιστική πορεία!
Στα τρία χρόνια που είμαι Βουλευτής αρέσκομαι σε πράξεις κι όχι σε μεγάλα λόγια. Και πάντα υπερασπίζομαι με σθένος το Νομό Έβρου και τη Θράκη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Θα συνεχίσω να το κάνω για όσο διάστημα με εμπιστεύονται οι συμπατριώτες μου διότι νοιώθω ότι είμαι Βουλευτής όλων των Εβριτών. Το θέμα είναι να μπορέσουν και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να πιέσουν την Κυβέρνηση των φόρων και των ληστρικών εισφορών να βοηθήσει, επιτέλους την πρόοδο και την ανάπτυξη του Νομού μας, που το έχει τόσο ανάγκη…
Ας μας πουν πως αντέδρασαν όταν καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στη Σαμοθράκη, τι έκαναν για τη Ρήτρα Ακριτικότητας, τι έκαναν για την κατάργηση της επιδότησης 12% του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις της Θράκης.
Ποιες ήταν οι ενέργειες τους για τις καταστροφές κοπαδιών από τις ζωονόσους, για τη μη λειτουργία του Διασυνοριακού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, για τα ημιτελή έργα και για τα διόδια στη Ν.ΕΓΝΑΤΙΑ , για την αποσυμφόρηση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Σημείων Εισόδου και Εξόδου, για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τα Νησιά του Β/Α Αιγαίου και με τη Σαμοθράκη, όπου πέρυσι το μισό καλοκαίρι το νησί έμεινε με ένα καράβι.
Επίσης, τι έκαναν με την αυτονομία του Νοσοκομείου Διδ/χου; Τρεις φορές κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση και ποτέ δεν ήρθε ο Υπουργός Υγείας να απαντήσει.
Κάλεσα και συμφωνήσαμε με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πιέσουν από την πλευρά τους τον Υπουργό να δώσει απαντήσεις στη Βουλή και να κάτσουμε μαζί στα αυτά έδρανα προκειμένου να διεκδικήσουμε από κοινού το αυτονόητο για τους κατοίκους του Β. Έβρου, αλλά δυστυχώς αυτομόλησαν… Και δεν ήταν η πρώτη φορά…
Από την πρώτη στιγμή έδωσα και στους τρεις χέρι φιλίας και συνεργασίας, για το καλό του Έβρου χωρίς όμως αντίκρισμα. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ότι τα προβλήματα ενός ακριτικού Νομού πρέπει να μας ενώνουν κι όχι να μας χωρίζουν.
Επιλέγουν να ακολουθούν μια πολεμική λογική, τυφλωμένοι από την ιδεοληψία τους. Αποτελούν πρόβλημα για τον Νομό μας και γι’ αυτό οφείλουν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους και να πάρουν τη γενναία απόφαση…
Αυτή θα είναι η μοναδική καλή υπηρεσία που θα έχουν προσφέρει για τον Έβρο μας!».