Μια εταιρεία που εδρεύει πχ στη Βουλγαρία φτιάχνει ψωμί σε συσκευασία στην οποία αναγράφεται ο τόπος παρασκευής. Φορτηγά το μεταφέρουν στη χώρα μας και λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη ή από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας βγάζουν το περιτύλιγμα και το πωλούν ως ελληνικό.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο και στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης ο «Προφήτης Ηλίας» κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

«Έχουν δημιουργηθεί εταιρείες έξω από τα σύνορα που φέρνουν το ψωμί εδώ συσκευασμένο, όπως πρέπει να είναι κάθε ψωμί που παράγεται σε χώρο εκτός αρτοποιείου, και όταν φτάσουν λίγο έξω από την πόλη αφαιρούν τη συσκευασία για να μην φαίνεται η χώρα προέλευσης πχ η Βουλγαρία, και στη συνέχεια το πωλούν σε χαμηλή τιμή (από 40 έως 60 λεπτά). Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πού και πώς κατασκευάστηκε. Είναι ύποπτο ένα ψωμί που φτιάχτηκε εκτός συνόρων να πουλιέται χωρίς συσκευασία», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως είπε τα περιστατικά είναι περισσότερα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά υπάρχουν κρούσματα και στην πόλη μας.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η πολιτεία δεν εφαρμόζει τους νόμους», πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για τη διαμάχη που υπάρχει με τα σούπερ μάρκετ σχετικά με τα προϊόντα bake off* είπε πως οι βιομηχανίες πιέζουν για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα τ.μ. που χρειάζονται για να πωλούνται αυτά τα προϊόντα (τη στιγμή που με απόφαση της ΕΕ ήδη έχει μειωθεί ο αριθμός από τα 44 τ.μ. στα 26 τ.μ.). Παράλληλα τόνισε πως αν μειωθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο αριθμός μπορεί να υπάρξουν ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, αλλά και του εργαζομένου.

Αυξήθηκε η κατανάλωση ψωμιού την τελευταία 10ετία

Η κρίση δεν επηρέασε τον κλάδο των αρτοποιών, καθώς η κατανάλωση ψωμιού παραμένει σταθερή. Μόνο στα αρτοσκευάσματα που σχετίζονται με το πρωινό σημειώθηκε μείωση 15%.

Ο κόσμος πάντως φαίνεται να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες ψωμιού ετησίως. Ο όγκος κατανάλωσης είναι 63-65 κιλά το χρόνο, είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερη ποιότητα στον άρτο.

Οι θέσεις εργασίας στον κλάδο παραμένουν ακλόνητες, όμως ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως στο επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

* bake off είναι προϊόντα αρτοποιίας που είναι πλήρως ή μερικώς προψημένα και κατεψυγμένα και στη συνέχεια αναθερμαίνονται ή ψήνονται στα σημεία πώλησης.

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ – http://www.typosthes.gr

Read more: http://www.seleo.gr