Διάλεξη της Σοφίας Ιακωβίδου στη δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης
Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τη Σοφία Ιακωβίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Δ.Π.Θ. στο χώρο εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης.
Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του α’ κύκλου ομιλιών που διοργανώνεται από τα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας αφενός και Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία αφετέρου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης του κοινού της πόλης της Αλεξανδρούπολης.
Λίγα λόγια για τη διάλεξη:
Η επιθυμία να είσαι άλλος: λογοτεχνία και πρότυπα
Την εποχή της κυριαρχίας του οπτικού πολιτισμού (ίντερνετ, τηλεόραση, παντός τύπου οθόνη) και των προτύπων που αυτός προωθεί (πώς να είμαστε, τι να φοράμε, τι να τρώμε κ.α.) μοιάζει απίθανο, ότι κάποτε, οθόνη των επιθυμιών μας μπορούσε να είναι ένα κείμενο, και μάλιστα λογοτεχνικό. Ακόμη ίσως πιο απίθανο φαίνεται όμως το ότι μια λογοτεχνική μορφή, αν και του 19ου αιώνα, περιελάμβανε τη σημερινή συνθήκη, ήταν μάλιστα η επιτομή της. Ωστόσο, ο καταναλωτικός πυρετός, η δυσφορία με το επαρχιακό, το ίδιο, το τετριμμένο – ή με την ίδια τη συζυγική ζωή – το διαρκές ανικανοποίητο, η επιθυμία για φυγή, το ταξίδι, κυριολεκτικό ή μεταφορικό, η ανάγκη για καλύτερους έρωτες, τα ωραιότερα λόγια και φορέματα, όλα όσα ενσωμάτωνε η ηρωίδα του Φλωμπέρ Μαντάμ Μποβαρύ εξακολουθούν να αποτελούν όσα μας προσδιορίζουν με παραλλαγμένη ή και την ίδια ακριβώς μορφή και σήμερα. Πώς καταφέρνει η λογοτεχνία να μας κάνει να διαβάζουμε τον εαυτό μας; Σε οποιαδήποτε μάλιστα εποχή; Εμείς διαβάζουμε τα βιβλία ή εκείνα μας έχουν ήδη διαβασμένους; Και κυρίως πώς, παρόλα αυτά, καταφέρνουμε να μη (θέλουμε να τη) διαβάζουμε;