Ανδρουλάκης: Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες;
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση των φυλακισμένων συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού αναφέρει το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος των δύο πολιτικών που δικάζονται χθες και σήμερα, ημέρα άφιξης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, υπενθυμίζει την απάντηση που είχε δώσει ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γ. Χαν.
Τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Χαν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και είχε μιλήσει για έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αφορμή τη δίκη που ξεκινά, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να λάβει μέτρα για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης για τους Γιουκσέκνταγ και Ντεμιρτάς κι αν η Τουρκία, ως μια προς ένταξη χώρα, σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή:
«Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, μετά από 399 ημέρες κράτησης, ξεκινά στην Τουρκία η ακροαματική διαδικασία της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Οι κατηγορίες που τους έχουν απευθυνθεί αφορούν σε αδικήματα όπως η χρήση της κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, η προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν, η τρομοκρατική προπαγάνδα, η υποστήριξη εγκληματιών, η υποκίνηση μίσους.
Στις 10 Μαρτίου 2017, ο Επίτροπος Χαν, απαντώντας σε ερώτησή μου, την οποία είχα καταθέσει αμέσως μετά τη σύλληψή τους, εξέφρασε «έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως «η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Πως σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη όπως αυτό προστατεύεται από το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
– Συνάδει η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα;
Ιστορικό της υπόθεσης
Οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και προφυλακίστηκαν, μαζί με άλλους 9 βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Η τουρκική αστυνομία είχε κάνει επιδρομή στα σπίτια του Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και της Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ.
Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία των βουλευτών ήρθη βάσει του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου και μετά από τροποποίηση του Συντάγματος με πρόταση του κ. Ερντογάν. Η Αγκυρα κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).