Ζάχαρη1Η αναμενόμενη, λόγω καιρού, είδηση για πρόωρη παύση της καμπάνιας στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Αγρότες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν έχουν προλάβει να βγάλουν τα τεύτλα τους και να τα μεταφέρουν στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Τώρα οι αγρότες, αλλά και οι εποχικοί εργάτες, αναμένουν να επιτρέψει ο καιρός για να γίνει εξαγωγή των τεύτλων και να ξεκινήσει μία μικρή νέα καμπάνια.
Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που γίνεται παύση καμπάνιας, όμως οι εποχές έχουν αλλάξει. Και για να γίνει κατανοητό το τι εννοούμε, εξηγούμαστε. Κάποτε οι αγρότες αναζητούσαν να σπείρουν τεύτλα. Τώρα η ΕΒΖ, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση παραγωγών.
Εκτός εργοστασίου και εντός χωραφιών παραμένουν τεύτλα σε περίπου 2500 στρέμματα. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν θα εισπράξουν ευρώ μέχρι να παραδώσουν τους κόπους τους, κόπους στους οποίους οφείλουμε το γεγονός ότι τρώμε ελληνική ζάχαρη. Λογικό από τη μία να μην πληρωθούν, αφού δεν παραδίδουν, παράλογο να είναι οι άτυχοι της συγκυρίας και ως εκ τούτου να περάσουν τα Χριστούγεννα με άδειες τσέπες.
Οι πληρωμές για τους αγρότες που παρέδωσαν παραγωγή ξεκινούν, όπως έπρεπε να γίνει, όπως επιβάλλεται να γίνεται, όπως δεν έγινε προηγούμενα χρόνια. Όσοι δεν μπόρεσαν όμως να βγάλουν τα τεύτλα από τα χωράφια τους δεν θα πληρωθούν.
Είναι στο χέρι των υπεύθυνων, όχι μόνο να φτιάξουν τη βιομηχανία και να την κάνουν ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, αλλά να βρουν και τρόπο να κάνουν όλοι Χριστούγεννα.
Και τα γράφουμε εμείς, που χρόνια στηρίζουμε την ΕΒΖ, που θα κάνουμε ότι μπορούμε να ζήσει ο Έβρος ξανά από αυτό το εργοστάσιο.

Την αγωνία του για τις εξελίξεις εκφράζει και ο διαχειριστής του thraki Νεα Γιάννης Τομαδάκης.