Η Θράκη αντιστέκεται στους χρυσοθήρες
Την κάθετη και κατηγορηματικά αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας σε κάθε έργο που σχετίζεται με την εξόρυξη και μεταλλουργία του χρυσού και του χαλκού εξέφρεσε ΟΜΟΦΩΝΑ την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών.Το Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά επί της μελέτης ΜΠΕ της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ θυγατρικής της ELDORADO GOLD που η εταιρεία υπέβαλλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ σχετικά με την αδειοδότηση διενέργειας 16 ερευνητικών γεωτρήσεων. Το Συμβούλιο ουσιαστικά επικαιροποίησε και πάλι ομόφωνα την απόφαση που είχε πάρει το 2012 σε ανάλογο αίτημα άλλης εταιρείας χρυσού με ανάλογο περιεχόμενο.Τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν από την Κυβέρνηση και όλους όσοι βρίσκονται στα κέντρα των αποφασεων να σεβαστούν την βούληση της τοπικής κοινωνίας και να μην βάλουν τον τόπο μας σε περιπέτειες.Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών:
Στις 6 Ιουλίου του 2012 κατατέθηκε η υπηρεσιακή εισήγηση στην Περιφέρεια Α.Μ-Θράκης με αντικείμενο την διενέργεια από την Μεταλλευτική Θράκης 16 ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους 300- 400 μ στην περιοχή ανατολικά των Σαπών. Με τις γεωτρήσεις αυτές αποσκοπεί η Εταιρεία στην συλλογή στοιχείων για την οριοθέτηση του μεταλλοφόρου κοιτάσματος στην Οχιά (ανατολικά των Σαπών). Κάθε μια γεώτρηση καταλαμβάνει έκταση μόλις 100 τμ και συνολικά για τις 16 γεωτρήσεις χρειάζονται μόνο 1,6 στρέμματα. Επρόκειτο για θέμα δευτερεύουσας σημασίας προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ. Θράκης; Ήταν μια «αθώα» αίτηση για έρευνα σε 1,6 στρέμματα; Σίγουρα όχι γιατί η όλη περιοχή της μελέτης αναφέρεται σε μια τεράστια έκταση 87865 στρεμμάτων. Μάλιστα το ΒΔ άκρο της έκτασης αυτής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό των Σαπών , ενώ το ΝΔ άκρο της έκτασης βρίσκεται δίπλα στη Συκοράχη. Η έκταση των 87865 στρεμμάτων έχει την ονομασία Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος (ΔΜΧ Ε5). Εμφανώς λοιπόν πίσω από τα 1,6 στρέμματα των 16 γεωτρήσεων κρύβονται ανεπιτυχώς τα 87865 στέμματα στα οποία αναφέρεται η μελέτη της εταιρείας Μεταλλευτική Ροδόπης, που είναι θυγατρική της Eldorado Gold η οποία φιλοδοξεί εδώ και αρκετά χρόνια να δημιουργήσει μεταλλεία χρυσού στον Έβρο, στη Ροδόπη, στην Δράμα , στην Καβάλα, στη Χαλκιδική, στις Σέρρες, στο Κιλκίς.
Στις16/8/2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο Α. Μ. Θράκης ψήφισε αρνητικά στην ΜΠΕ του ερευνητικού προγράμματος για τα χρυσωρυχεία στις Σαπες. Είχε προηγηθεί όμως στις 6/6/2012 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών για το ίδιο θέμα με ομόφωνη αρνητική απόφαση. Στην αιτιολογία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής. Η μεταλλουργεία χρυσού και χαλκού είναι υδροβόρα και ενεργοβόρα και η βιομηχανία σπάταλη που επιτείνει ποσοτικά και ποιοτικά το πρόβλημα επάρκειας των υδάτων στις Σάπες. Η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία των κατοίκων. Τα αιωρούμενα σωματίδια περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους. Τα χωράφια και τα οικόπεδα σε περιοχές με ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τις περιοχές που θα λειτουργούν τα μεταλλεία απαξιώνονται. Την ίδια εποχή για το ζήτημα αυτό η Διανομαρχιακή Επιτροπή μας ανέφερε ότι. Με τις γεωτρήσεις τα θειούχα ορυκτά έρχονται σε επαφή με το νερό και τον αέρα συντελώντας στην έναρξη του φαινομένου της όξινης απορροής Έτσι υποβαθμίζονται τα πολύτιμα νερά και σε βάθος χρόνου γίνονται ακατάλληλα για άλλες χρήσεις όπως η άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Στην περιοχή των γεωτρήσεων υπάρχουν πέντε ρέματα που καταλήγουν στον ποταμό Φιλιουρή ( Λίσσο)
Για λόγους τυπικούς το αίτημα για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις επανήλθε. Στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού το 2012 πρωτοστάτησε ο Δήμος μας, εκφράζοντας ουσιαστικά την βούληση της τοπικής κοινωνίας με λήψη αρνητικής απόφασης. Ο Δήμος είναι και πάλι ο μπροστάρης σε αυτή την αντίδραση.Είναι βέβαιο ότι στις αιτιολογίες της αρνητικής απόφασης μας του 2012 δεν επήλθε μέχρι σήμερα καμιά αλλαγή που να είναι ικανή για να ανατρέψει την αρχική απόφασή μας. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που είναι σκόπιμο να ληφθούν υπόψη για να συνδιαμορφώσουν την απόφασή μας. Επισημαίνουμε ότι τόσο η περιοχή ΔΜΧ Ε5 όσο και η περιοχή πέρα από αυτήν και μέχρι την περιοχή της Κίρκης περιέχει διάσπαρτες μεταλλοφορίες σε πολύ μικρή περιεκτικότητα Αυτό οδηγεί τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού σε εκτεταμένες επιφανειακές εξορύξεις. Η Μεταλλευτική Θράκης λοιπόν αποβλέπει σε μια ερευνητική αδειοδότηση που θα ανοίξει τον δρόμο σε πολλά άλλα προγράμματα γεωτρήσεων από τις Σάπες έως τα Κασιτερά και έως την Συκοράχη. Η εταιρεία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με την προβολή της υπόγειας εξόρυξης στο κοίτασμα της Οχιάς όπου δεν παραμορφώνεται το φυσικό τοπίο. Η εταιρεία αποβλέπει στην διερεύνηση περιεκτικότητας χρυσού στις βορειοανατολικές και στις νοτιοανατολικές περιοχές του λόφου Οχιά όπου απαιτείται επιφανειακή εξόρυξη με χρήση κυανίου. Στον γεωλογικό χάρτη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας έχουμε ένδεκα (11) σύμβολα με «διασταυρωμένα σφυριά» που σημαίνουν ένδεκα(11) προγραμματιζόμενα μεταλλεία. Δηλαδή πολλαπλές επιφανειακές εξορύξεις με την μέθοδο της κυάνωσης. Στον γεωλογικό χάρτη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εμφανίζονται οι θέσεις επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων από βορρά προς νότον. Δ. Οχια, Αψίδα, Γκρεμός , Καμένο, Σάπανα, Αγ. Νικόλαος , Γαλαξίας, Αγ. Βαρβάρα, Αδουλάριος, Αγ. Κωνσταντίνος, Έβρος1, Έβρος2. Έβρος3.
Στην περιοχή των Σαπών που η κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων εντοπίζεται στην γεωργία και στην κτηνοτροφία , μια πολυεθνική εταιρεία επιχειρεί να μετατρέψει μια τεράστια έκταση 87865 στρεμμάτων σε ένα απέραντο μεταλλείο χρυσού , με την καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον μέθοδο της κυάνωσης. Είναι δυνατόν το Δημοτικό Συμβούλιο να συναινέσει στην καταστροφή της γης , των νερών , και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας; Ασφαλώς όχι.
Η τοπική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά το θέμα του χρυσού.10 χρόνια τώρα οι εταιρείες με υπόγειες μεθόδους ,εξαγορά συνειδήσεων και παραπλανητικές μεθόδους επιχειρούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Παρατηρούμε την εναλλαγή των προσώπων και την απελπισία εκείνων που πίστεψαν στις ψεύτικες ελπίδες τους και έμειναν στο τέλος μετέωροι.
Και η σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας εκφράζεται με τρόπο που δεν χωρά αμφισβήτηση σε μία εποχή που ο τόπος μας έχει πληγεί περισσότερο από τον οποιοδήποτε άλλο από την κρίση, την κοινωνικοοικομική δυσπραγία και την ανεργία. Αυτό είναι το μεγαλείο των συμπολιτών μας
Τοι ΟΧΙ στην μεταλλουργία και εκμετάλλευση του χρυσού είναι ΝΑΙ στην ζωή μας. Στη ζωή των παιδιών μας. Χρυσός και περιβάλλον δεν πάνε σε καμία περίπτωση μαζί όσες μελέτες κι αν παρουσιαστούν ,όσες δήθεν νέες μεθόδους απόληψης του μετάλλου μας δείξουν. Και τούτο γιατί πίσω από όλα υπάρχει το κυάνιο.
Ο χρυσός δεν είναι για το Δήμο και τους συνδημότες μας επιλογή ανάπτυξης. Είναι καταστροφή και όλεθρος.
Για μία ακόμη φορά απαιτούμε από την κυβέρνηση και όλους όσοι βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων να σεβαστούν την διαρκή, συνεχή και συνεπή εναντίωσή μας στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ως ο πλέον γνήσια αντιπροσωπευτικός θεσμός της τοπικής κοινωνίας σήμερα για μία ακόμη φορά, διατρανώνει την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με την μεταλλουργία του χαλκού και του χρυσού, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και συνεπώς ανεπιθύμητη .Και φυσικά οι ερευνητικές γεωτρήσεις αποτελούν κομμάτι αυτής της δραστηριότητας .Για την ακρίβεια προπομπό της .
Ζητούμε από την κυβέρνηση ,τα κόμματα και τους συλλογικούς φορείς να σεβαστούν αυτήν μας την απόφαση και να μην βάλουν την περιοχή μας σε περιπέτειες.
Για μας ο πλούτος μας είναι οι άνθρωποι μας και το περιβάλλον.
Συνεπώς η απάντηση μας είναι ένα κάθετο ΟΧΙ στο ερευνητικό πρόγραμμα της Μεταλλευτικής Θράκης ΑΕ την οποία θεωρούμε ανεπιθύμητη στον τόπο μας και καλούμε τους συνδημότες μας να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση η ένταση της οποίας θα αποτρέψει την όποια σκέψη ανοίγματος της καταστροφικής κερκόπορτας στον Δήμο Μαρώνειας Σαπών.
Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επικροτεί και η διανομαρχιακή με ανακοίνωσή της:
Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών στις 15 Νοεμβρίου 2017 για την ΜΗ έγκριση των 16 «ερευνητικών» γεωτρήσεων μεταλλεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών (Αρσάκειο, Κασσιτερά, Σάπες, Συκοράχη και αλλού) από την εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ». Η τεκμηριωμένη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελπίζουμε να αποτελέσει τη βάση για την επικείμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης για το θέμα των γεωτρήσεων μεταλλεύματος.
Θυμίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ τον Αύγουστο του 2012 εξέδωσε αρνητική απόφαση για το θέμα των γεωτρήσεων μεταλλεύματος, και ευελπιστούμε να κρατήσει την ίδια στάση.