εθνολογικό μουσείο ΘράκηςΠέμπτη 2 Νοεμβρίου-Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 6:00 μ.μ.-8:00 μ.μ.: κινητή έκθεση «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας |WWF Ελλάς»

Σάββατο 4 Νοεμβρίου, 9:00 μ.μ.: PEACE TALK | Μία διαφορετική παράσταση στο ΕΜΘ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου, 8:00 μ.μ.: «M-otherpoem: μόνο λόγος», λογοτεχνική performance του έργου του Βασίλη Αμανατίδη

Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 7:30 μ.μ.: Το πρόσφατο μέλλον: παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Πλάντζου

_________________________________________________________________

Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας |WWF Ελλάς
2-3 Νοεμβρίου 2017, Ώρες κοινού 6:00 μ.μ.-8:00 μ.μ.

Στην Αλεξανδρούπολη και στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ταξιδεύει το WWF Ελλάς περιμένοντας γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής και της προστασίας του πλανήτη! Στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο ΕΜΘ η κινητή βιωματική έκθεση του WWF θα «μαγειρέψει» μαζί με ενήλικες και παιδιά της Αλεξανδρούπολης μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας και του πλανήτη.

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 – 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 – 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας – αν δεν είναι σωστή – κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη! Για αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς εγκαινίασε τη νέα πανελλήνια εκστρατεία του για τη βιώσιμη διατροφή: «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης».

Βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά, σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς, πρακτικές συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, έξυπνοι τρόποι για να προστατεύσουμε μέσα από το πιάτο μας, την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη.

Με αυτά τα «συστατικά», η νέα εκστρατεία του WWF Ελλάς έρχεται στην Αλεξανδρούπολη για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό και μας καλεί να μαγειρέψουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Τα κύρια στοιχεία της νέας αυτής εκστρατείας: ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, η νέα ιστοσελίδα www.wwf.gr/food και μία κινητή διαδραστική έκθεση.

Πληροφορίες έκθεσης WWF Ελλάς: 2 και 3 Νοεμβρίου, 6:00 μ.μ. -8:00 μ.μ., στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

_____________________________________________________________

PEACE TALK | Μία διαφορετική παράσταση στο ΕΜΘ
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στις 9:00 μ.μ.

PEACE TALK, η πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση. Ποια είναι η Κομοτηνή των γυναικών; Εννιά γυναίκες-επτά χριστιανές και δύο μουσουλμάνες-από την Κομοτηνή επανασυστήνουν την πόλη τους. Μία διαφορετική παράσταση στο ΕΜΘ το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, οργανώνει την παραγωγή του θεατρικού έργου «Peace Talk». Πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται οι ίδιες τα σύνορα, την ιθαγένεια, την ιστορία της οικογένειας, τον εαυτό τους, τον δικό τους χώρο και τον τόπο τους; Πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σύγκρουση και οδηγούν τη συμφιλίωση;

«Το Peace Talk είναι μια διαδικασία, δεν είναι ένα τετελεσμένο όριο. Το Peace Talk είναι ένας χώρος, ένα έδαφος που συμβαίνει σε μια θεατρική σκηνή αλλά και όταν είναι μαζί οι γυναίκες που το αποτελούν.
Το θέατρο προβάλλει τη διαδικασία κι η διαδικασία φιλοξενεί τη στιγμή που γίνεται. Ξεκινήσαμε το Φεβρουάριο (2017) με αγγέλους δύο φιλοσόφους: τον Αριστοτέλη και τον Avicenna και αναζητήσαμε τα σύνορα, γιατί είμαστε στα σύνορα μ’ εαυτό, με άλλο εαυτό, με γλώσσα, μ΄ άλλη γλώσσα, με μητρική όραση, με άλλη όραση, με αφή, με άλλη αφή. Η σύγκρουση έγινε κοινός τόπος – με ρίζες μας τα Ρήγματα στη σιωπή. Πως διδάσκεται η τόλμη – τη γη που φτιάξαμε και ζήσαμε 22 χρόνια πριν» Χριστιάνα Λαμπρινίδη

Σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Χριστιάνα Λαμπρινίδη, κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης, Φωτογράφος: Αγγελος Μίχας, Φωτιστής: Γιάννης Τζατζανάς, διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης.
Παίζουν με κείμενα δικά τους: Δανάη Δερμεντζοπούλου, Έφη Καλεντερίδου, Σοφία Τερζή, Άννα Ξενοδοχίδου, Θεανώ Πασχάλη, Ελένη Στεργιάδου – Καρακατσούλη, Νετζιλά Τσαούς, Τζαχιδέ Χασεκή.

____________________________________________________________

«μ_otherpoem: μόνο λόγος» στην Αλεξανδρούπολη:
Μία λογοτεχνική performance / επιτελεστική αναγνώση εναρκτήρια εκδηλώσης
της εστίας «Θέατρο & Ψυχή
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στις 8:00 μ.μ.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, θα παρουσιαστεί από την «Εστία Θεάτρου και Ψυχής» η λογοτεχνική performance του έργου του Βασίλη Αμανατίδη «M-otherpoem: μόνο λόγος».

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της «Εστίας Θεάτρου και Ψυχής», παρουσίαση του ποιητή, πεζογράφου, μεταφραστή και performer Βασίλη Αμανατίδη, συζήτηση με τον συγγραφέα για το έργο και το είδος της λογοτεχνικής performance, καθώς και μια ψυχαναλυτική προσέγγιση του έργου «M- otherpoem: μόνο λόγος» από τον Ψυχίατρο–Ψυχοθεραπευτή κ. Ηλία Ζιάκα.

Ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης, σε μια σόλο λογοτεχνική performance/επιτελεστική ανάγνωση πάνω στο πρόσφατο έργο του μ_otherpoem: μόνο λόγος. Εξήντα λεπτά για κείμενο, φωνή και σώμα, εύγλωττες σιωπές και αποσιωπήσεις, τρέμουσες αποκαλύψεις, απουσίες και παρουσίες που καταλήγουν σε έναν και μόνο λόγο: της ένωσης και του αποχωρισμού των ανθρώπων.
Το «M- otherpoem: μόνο λόγος» είναι ένα ενιαίο σπονδυλωτό ποίημα, που περικυκλώνει τη μητέρα ως «χώρα», χρησιμοποιώντας την αμεσότητα θεατρικού μονολόγου. Το έργο στοχεύει στην υποκειμενική αποτύπωση του ατομικού οικογενειακού βιώματος, υπονοώντας όμως και άλλους –πολύ καθολικότερους– κύκλους του Μητρικού. Στο μ_otherpoem: μόνο λόγος, το τραύμα μεταπλάθεται σε γλώσσα, μυθοπλασία και μορφή. Τα ποιήματα αναπτύσσονται γύρω από μια εξαντλητική «υπόθεση εργασίας», εναλλασσόμενα σαν μικρά θεωρήματα – απολαυστικά, τρομακτικά, λεπτού χιούμορ. Ώστε στο τέλος πλέον το ατομικό να έχει γίνει κατ’ ευχήν ευρύχωρο (αγγίζοντας ακόμη και το αρχέτυπο) και η οδύνη να έχει μετασχηματισθεί σε κοινό λόγο, έναν λόγο που μας ενώνει.
[…] «Τα σεμέν είναι τσίλικα, βρίσκονται παντού, κυκλώνουν τον χώρο.
Μεσολαβούν ανάμεσα στις ρώγες των δαχτύλων μας και σε κάθε πράγμα.
Οι τρεις τυφλοί τα λέμε μπράιγ και μένουμε να τα διαβάζουμε με την αφή.
Αλλά δεν είναι αυτά γραφή, δεν σημαίνουν κάτι – άλλο είναι.
Τον κατάλευκο πολύποδα της αθωότητάς της
η μητέρα τον έπλεκε αιώνες με το τσιγκελάκι».

_____________________________________________________________

«Το πρόσφατο μέλλον»: παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Πλάντζου
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στις 7:30 μ.μ.

To Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη και το Καφέ/Βιβλιοπωλείο Κάφκα παρουσιάζει το βιβλίο «Το πρόσφατο μέλλον, η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο» του Δημήτρη Πλάντζου, Αρχαιολόγου και Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στις 7:30 μ.μ. στον πολυχώρο του Μουσείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Νάγια Δαλακούρα, Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης
Βάλια Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΤΙΕ-ΔΠΘ
Συντονισμός: Γιάννης Κουκμάς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Πλάντζου εντάσσεται στον χώρο της πολιτισμικής κριτικής και στόχος του είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η κλασική αρχαιότητα επιβάλλεται ως βιοπολιτικό εργαλείο στη σημερινή Ελλάδα• δηλαδή ως μηχανισμός οργάνωσης ομάδων και συλλογικοτήτων γύρω από συγκεκριμένες πολιτικές ή ιδεολογικές ατζέντες, με πρόσχημα ένα καταστατικό αρχαιολατρικό ήθος. Το βιβλίο καλύπτει την τελευταία περίπου δεκαετία – από την τελετή έναρξης του 2004 έως την Αμφίπολη. Ενδιαμέσως αναλύονται άλλες στιγμές του πρόσφατου εθνικού βίου: τελετές και επιτελέσεις μικρότερης εμβέλειας, αλλά και οι αρχαιολατρικές χρήσεις του παρελθόντος στα επεισόδια της Κερατέας, στις πιο πρόσφατες οργανωμένες αντιδράσεις στη λεγόμενη «μνημονιακή» πολιτική, ή στην πολιτική και κοινωνική δράση του ομοφυλόφιλου κινήματος. Το ιστορικό υπόβαθρο αυτών των εξελίξεων καλύπτεται με αναδρομές στην πνευματική παραγωγή 100 και πλέον χρόνων – από τους ποιητές της γενιάς του ’30 έως τους σημερινούς επιγόνους τους, με ενδιάμεσους σταθμούς τον λαϊκό ελληνικό κινηματογράφο, τη μοντερνιστική αρχιτεκτονική και ζωγραφική, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Σαββόπουλο, τη Γιουροβίζιον.
Αν και δεν πρόκειται για ένα βιβλίο για την κρίση, Το πρόσφατο μέλλον επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πολιτισμική ιστορία της κρίσης: τους λόγους περί βίας, κοινωνίας των πολιτών, και ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και τη διαπλοκή τους στον λόγο περί παρελθόντος ως μηχανισμού για τον καθορισμό (όσο και τον έλεγχο) του παρόντος. Τολμά επίσης την κριτική προσέγγιση σε ένα ακανθώδες ζήτημα της νεοελληνικής κουλτούρας: τον τρόπο που η κλασική κληρονομιά προσφέρεται για χρήση από τον ακροδεξιό χώρο (είτε πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή είτε για ομάδες και συλλογικότητες που αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια στη διάδοση και εμπέδωση υπερσυντηρητικών, ξενοφοβικών, σεξιστικών και ακραία εθνικιστικών ιδεών, με πρόσχημα την καλλιέργεια της κλασικής κληρονομιάς).

Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι κλασικός αρχαιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες και άρθρα για την ελληνική τέχνη, τη θεωρία και μεθοδολογία της κλασικής αρχαιολογίας, τις νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού και τις βιοπολιτικές χρήσεις της αρχαιότητας.
Από το 2009 συνδιευθύνει την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και από το 2013 διδάσκει κλασική αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πολλά από τα δημοσιεύματά του είναι προσβάσιμα στο www.academia.edu.