Ακέφαλη ξανά η ΕΒΖ
όνο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο έχει μείνει η άλλοτε κραταιά και καμάρι της χώρας Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Μέχρι το τέλος του μήνα, πολλά θα έχουν ξεκαθαρίσει όσον αφορά το μέλλον της ΕΒΖ. Η βιομηχανία αν και φορτωμένη με μεγάλα προβλήματα μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί εφτάψυχη, όμως η μη καλή πορεία της, έχει δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς όσο δε βρίσκεται λύση, ο κύκλος εργασιών παραμένει μικρός, με ότι αυτό σημαίνει και για τις τοπικές οικονομίες, ειδικά την οικονομία της Ορεστιάδας.
Από τα εφτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ έχουν παραιτηθεί τα έξι, καθώς κανείς δε δέχτηκε να πουλήσει τα εργοστάσια της Σερβίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Οι αποφάσεις για τη Σερβία έπρεπε να παρθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, όπως ήταν και το χρονικό περιθώριο της διεθνούς διαγωνισμού, όμως χωρίς ΔΣ, το θέμα παρέμεινε στάσιμο.
Μία από τις βασικές ενστάσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με τη βιομηχανία ζάχαρης δεν είναι μόνο το τίμημα πώλησης των εργοστασίων της Σερβίας, 60 εκ ευρώ ήταν η τελευταία προσφορά Σέρβου επιχειρηματία Κόστιτς, αλλά το τι θα γίνει με τα εργοστάσια της Ελλάδας. Αν δηλαδή η πώληση της περιουσίας της ΕΒΖ στη Σερβία, θα σώσει τα ελληνικά εργοστάσια.
Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν διασφαλίζεται από πουθενά, καθώς τα χρήματα από την πώληση της Σερβίας θα καταλήξουν για να καλυφθούν προηγούμενα δάνεια της βιομηχανίας προς την Αγροτική τράπεζα κι όχι στην επαναχρηματοδότηση της ΕΒΖ.
Παράλληλα οι φόβοι για νομικές εμπλοκές αν πουληθούν τα εργοστάσια παγώνουν τη διαδικασία, αναφέρουν κύκλοι εργαζομένων στο thraki Νεα και αυτό γιατί τα εργοστάσια της Σερβίας φέρνουν κέρδη.
Για τις 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των μετόχων. Αν οι εξελίξεις τρέξουν νωρίτερα, βασικό ρόλο θα έχουν και οι κυβερνητικές αποφάσεις, με την κυβέρνηση στην ουσία να αποδεικνύει το αν θέλει να διασωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.