σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιαςΜε ένα κείμενο καταπέλτη για τα προβλήματα στα σχολεία, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ορεστιάδας, αναφέρεται στα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ο σύλλογος αναφέρει αναλυτικά:
Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει, η όγδοη στα χρόνια των μνημονίων, και τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης οξύνονται. Παρά τις επικοινωνιακού τύπου ρυθμίσεις που έγιναν για τη «φωτογραφία» του πρώτου κουδουνιού της 11ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την επίσπευση της πρόσληψης της πρώτης φάσης των αναπληρωτών και τη «διευθέτηση» του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού με ισχνές μεταθέσεις-αποσπάσεις και στοχευμένες υπεραριθμίες-μετακινήσεις εκπαιδευτικών, όλες οι επιλογές και κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας στο δρόμο προς την έναρξη της φετινής χρονιάς έγιναν με δύο βασικές στοχεύσεις:
Πρώτον να παγιωθεί και να κατοχυρωθεί το σύνολο των περικοπών σε εκπαιδευτικό έργο, τμήματα, διδακτικές ώρες και εκπαιδευτικούς, που εισήγαγαν οι Υπουργικές αποφάσεις και οι ρυθμίσεις Φίλη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την Ειδική Αγωγή.
Δεύτερον να εισαχθούν νέοι θεσμικοί δρόμοι περικοπών που θα συμμορφώσουν το εκπαιδευτικό τοπίο στις απαιτήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για «εξορθολογισμό δομών και προσωπικού στη Δημόσια Εκπαίδευση», βλέπε ΠΔ 79/17 για το οποίο θα ακολουθήσει αναλυτικότερη ανακοίνωση.
Στη λογική των περικοπών η Διοίκηση και το ΠΥΣΠΕ Έβρου αποφάσισαν τους λειτουργικούς υποβιβασμούς σχολικών μονάδων στην περιοχή μας, που οδηγούν στη ραγδαία διάλυσή τους.
Στη λογική της «έγκαιρης» προετοιμασίας για την έναρξη της χρονιάς έγιναν οι υπηρεσιακές μεταβολές πρόωρα και τελικά άκαιρα, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό διαπιστώνονται τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, όταν οι εκπαιδευτικοί αιτούνται τις πολύμηνες άδειες (ανατροφής κλπ) και όταν πραγματοποιούνται οι μετεγγραφές των μαθητών που, μερικές φορές, αλλάζουν τα δεδομένα.
Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είτε από τις παραπάνω αποφάσεις είτε από τους ανεπαρκείς διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, καθιστούν δύσκολη υπόθεση τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τη σύνταξη ωρολογίων προγραμμάτων. Εσχάτως δε, είχαμε και πισωγύρισμα στην προ του 1998 εποχή, αφού ζητήθηκε από διευθυντή σχολείου να αναλάβει και τάξη για να καλυφθούν κενά, ως να μην φτάνει η υπερφόρτωση με υποχρεώσεις των διευθυντών.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιες πρακτικές και καταγγέλουμε κάθε προσπάθεια με αλχημείες να εμφανίζονται λιγότερα τα κενά.
Τα παιδιά του δοκιμαζόμενου και σκληρά φορολογούμενου λαού, αξίζουν ένα δημόσιο σχολείο με πλήρη ανάπτυξη, με δασκάλους κι εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, σε διδακτήρια νέα ή συντηρημένα, που να πληρούν τις προϋποθέσεις και να αντιστοιχούν στις ανάγκες της ολόπλευρης μόρφωσής τους, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.
Καλούμε τον Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να κάνουν αυτό το καθήκον τους.

Για το Δ.Σ.
O Πρόεδρος
Νικολαΐδης Νικόλαος
Η Γεν. Γραμματέας
Μπεχτσούδη Αγγελική