επιμελητήριοΑίτημα για αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς το δημόσιο, απέστειλε στους αρμόδιους φορείς το επιμελητήριο Έβρου, λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχουν πλήξει το νησί.
Η επιστολή του επιμελητηρίου:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Αλεξανδρούπολη, 27η Σεπτεμβρίου 2017
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2392/27-9-2017

ΠΡΟΣ
Κον Γεώργιο Πιτσιλή
Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Αθήνα

Κοινοποίηση:
κα Αικατερίνη Παπανάτσιου
Υφυπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης του Νομού Έβρου»

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,
Όπως γνωρίζετε, το νησί της Σαμοθράκης κηρύχθηκε με την με αριθμό πρωτοκόλλου 6860/26-9-2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25-9-2017 και 26-9-2017. Η κήρυξη αυτή θα ισχύσει για έξι μήνες, έως και την 26η Μαρτίου 2018.

Η βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε από το νερό και τις κατολισθήσεις είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί το νησί στα δύο, αφού έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς το χωριό Λάκκωμα, ενώ έχουν απομονωθεί τα χωριά Ξηροπόταμος, Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας, ενώ παρασύρθηκε και η γέφυρα μετά το χωριό Αλώνια, στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Καμαριώτισσας – Χώρας. Μέχρι και αυτή τη στιγμή υπάρχει διακοπή στο νερό, καθώς έχει καταστραφεί το δίκτυο υδροδότησης του νησιού, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το Δημαρχείο Σαμοθράκης, δεν λειτουργούν τα σχολεία και δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκτεταμένες ζημίες σε εγκαταστάσεις, προϊόντα και εξοπλισμό, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους.
Ήδη, με εντολή του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Τσίπρα, στο νησί έχει μεταβεί και παραμένει και ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι καταστροφές και να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Όπως μας ενημέρωσε εγγράφως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης, η ως άνω περιγραφείσα κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στις τοπικές επιχειρήσεις, αφού αναφέρει ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους και θα είναι αδύνατη η λειτουργία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα στην υδροδότηση και τη ρευματοδότηση, όπως και στο οδικό δίκτυο καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία σχεδόν όλων των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, καλούνται οι επιχειρήσεις αυτές να αντιμετωπίσουν και την έκτακτη αυτή κατάσταση, συνεπεία ήδη από προχθές και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάζουν μηδενικούς τζίρους και κατ’ επέκταση θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κύριε Διοικητά,
Επειδή υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στην εξαιρετικά ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή της Σαμοθράκης, η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να έχει απορρυθμιστεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Υπουργός Οικονομικών με απόφασή του δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να αναστέλλει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Μάλιστα, και στο παρελθόν έχει γίνει εφαρμογή του Ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238Α΄) σε αντίστοιχες περιπτώσεις (Ρόδος, Ήπειρος, Ζάκυνθος, Νομός Έβρου) προκειμένου να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή. Ειδικότερα, στη περίπτωση της Ζακύνθου με την από 12-12-2016 απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών κας Παπανάτσιου δόθηκε αναστολή έξι μηνών στη πληρωμή όλων των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προσώπων και οντοτήτων.
Έτσι, κατ’ αναλογική εφαρμογή του μέτρου με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, θεωρούμε ότι και στη περίπτωση της Σαμοθράκης θα πρέπει να δοθεί αναστολή, τουλάχιστον εννέα μηνών, ώστε, να υπάρξει πραγματική κρατική αρωγή προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους για την αποκατάσταση των ζημιών τους και θα αρχίσουν να έχουν έσοδα μετά την έναρξη της επόμενες θερινής περιόδου.
Επειδή πρέπει να τονισθεί ότι σε περίπτωση που ληφθεί απόφασή περί παράτασης καταβολής και αναστολής της πληρωμής των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες οφειλών των επιχειρήσεων της Σαμοθράκης, δεν θα σημειωθεί σοβαρή μεταβολή στον προϋπολογισμό των εσόδων του κράτους, δεδομένου ότι σύμφωνα με το

μητρώο του Επιμελητηρίου Έβρου, στη Σαμοθράκη δραστηριοποιούνται μόλις 271 επιχειρήσεις.
Για το σκοπό αυτό θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και αιτούμαστε την άμεση παρέμβασή σας για την έκδοση υπουργικής αποφάσεως α) για την παράταση των προθεσμιών καταβολής και την αναστολή της πληρωμής των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Νομού Έβρου οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάστασή τους στη Σαμοθράκη για εννέα τουλάχιστον μήνες από την έκδοση της αποφάσεως, ως ένδειξη αλληλεγγύης και κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες περιοχές και κατ΄ αναλογική εφαρμογή του μέτρου που έχει ήδη εφαρμοστεί στο παρελθόν για άλλες περιοχές.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Πίνακας Αποδεκτών
Βουλευτές Νομού Έβρου
Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Έβρου
Δήμαρχο Σαμοθράκης
Σύλλογο Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Σαμοθράκης