Πληρώνουν security για μονάδα-φάντασμα
Ρεσιτάλ αδιαφορίας και ανευθυνότητας είναι οι πρώτες σκέψεις ενός επισκέπτη της εγκαταλελειμμένης οικοτουριστικής μονάδας που βρίσκεται σε μία, απαράμιλλης ομορφιάς, τοποθεσία, στην παρόχθια περιοχή του Άρδα, των Καστανιών Ορεστιάδας.
Αθλιότητα, εγκατάλειψη και κατάντια ψελλίζουν οι κάτοικοι, αντικρίζοντας τον χώρο όπου το 2000 ξεκίνησε η κατασκευή ενός μεγαλόπνοου έργου με αναπτυξιακές προοπτικές, αλλά σχεδόν δέκα χρόνια μετά παραμένει ημιτελές, αν και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Η οικοτουριστική μονάδα και οι αναπτυξιακές προοπτικές με τα… συνεδριακά κέντρα, με στόχους τις παρευξείνιες και βαλκανικές δράσεις που θα αναπτύσσονταν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, πήγαν στον βρόντο. Με τον δήμο και την Περιφέρεια να προσπαθεί να αναλάβει τη διαχείριση της μονάδας, ώστε να αξιοποιηθεί, και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), στην οποία ανήκει το έργο, να έχει βάλει στον «πάγο» οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα, οι εγκαταστάσεις ρημάζουν, αφημένες στο έλεος των καιρικών φαινομένων… Το τραγελαφικό της υπόθεσης, βέβαια, είναι ότι το έργο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τον χώρο στον οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες… αλλά παράλληλα δαπανούνται περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο σε εταιρεία security για τη φύλαξη της μονάδας-φάντασμα που στοίχισε 6 εκατ. ευρώ.
Το χρονικό της αδιαφορίας
Η μελέτη καθώς και η προκήρυξη του έργου έγιναν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ύστερα από πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που κατάγεται από τις Καστανιές, Απόστολο Φωτιάδη, και προέβλεπε: κατασκευή τριάντα ξύλινων οικίσκων, χώρους υποδοχής, εστίασης και θέσεις για σαράντα πέντε σκηνές. Τα όποια έργα σταμάτησαν, όταν άλλαξε η διοίκηση της ΚΕΔ (μετά τις εκλογές του 2004), καθώς είναι γνωστό ότι το ελληνικό κράτος χαρακτηρίζεται από ασυνέχεια και όχι από τους «στρατηγικούς σχεδιασμούς του».
Το γλυκό έδεσε όταν… μια πλημμύρα του χειμώνα το 2004-05 έπληξε την περιοχή, προκαλώντας καταστροφές.
Η, υπό κατάργηση, ΚΕΔ, για να προστατεύει εδώ και περίπου επτά χρόνια την οικοτουριστική μονάδα-φάντασμα προσέλαβε security.
Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που η παρόχθια περιοχή του ποταμού Άρδα, στις Καστανιές, «τεμαχίστηκε» και περιφράχθηκε κατά το ήμισυ, αποκόπτοντας το δάσος, στο «όνομα» της ανάπτυξης, της δημιουργίας οικοτουριστικής προοπτικής και άλλων τέτοιων ευήκοων λόγων και απατηλών υποσχέσεων. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που δεν έχει μπει ούτε… καρφί στο έργο που θα άλλαζε τα δεδομένα, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, θα βελτίωνε την αναγνωρισιμότητα και θα έκανε δημοφιλή προορισμό την περιοχή της Ορεστιάδας.
Διαβάστε τη σχετική ερώτηση βουλευτή για την υπόθεση και την απάντηση της ΚΕΔ
Ξηλωμένες πόρτες, πατώματα και ξυλεία μεγάλης αξίας που βρίσκεται εκτεθειμένη σε χιόνια και βροχές, ενόσω το κοντέινερ των security παραμένει στο ίδιο σημείο, για να θυμίζει την παρουσία των φρουρών ενός ερειπωμένου χώρου.
(Τα κάγκελα σάπισαν και κρέμονται από μία… κλωστή)
(Παρατημένη ξυλεία για την οποία δαπανήθηκε 1.100.000 ευρώ)
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Μουζά Δημήτριο, ο οποίος μας είπε ότι το οικοδόμημα δεν ανήκει στον δήμο, παρ’ όλα αυτά, μαζί με τους πολίτες έχει προβεί σε αλλεπάλληλες οχλήσεις, προκειμένου να περιέλθει στον δήμο, καθώς η μονάδα έχει παραδοθεί στο έλεός της.
Όπως μας εξήγησε, η μονάδα ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) και παραμένει ημιτελής εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ δεν γνωρίζει εάν ο κατά τα άλλα εγκαταλελειμμένος χώρος φυλάσσεται.
Να σημειωθεί ότι το θέμα είναι γνωστό στην Αντιπεριφέρεια Έβρου και καταβάλλονται προσπάθειες για να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τον δήμο και τους πολίτες, ενώ έχει περιέλθει εις γνώση των Αρχών η φύλαξη της μονάδας-φάντασμα, χωρίς βέβαια να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους χτίστηκε. Να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με την ΚΕΔ, αλλά δεν κατέστη εφικτό.
Με δεδομένο ότι για την ΚΕΔ το έργο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει άμεσα λύση, οι πολίτες ζητούν:
– Να αναληφθούν άμεσα ουσιαστικές δράσεις από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, τις παρατάξεις του και την περιφέρεια για την εξεύρεση λύσης στο «βαλτωμένο» ζήτημα της οικοτουριστικής μονάδας.
– Να ανοίξει ο περιφραγμένος χώρος και να γίνει και πάλι προσβάσιμος όλο τον χρόνο για οποιονδήποτε πολίτη θέλει να περπατήσει, να ζήσει ξανά στο παρόχθιο δάσος και να κατασκηνώσει στις εκδηλώσεις των νέων που φέτος συναντήθηκαν για 17η φορά, αλλά όχι εκεί όπου βρίσκονταν παλαιότερα.