Μεγάλα είναι τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» , «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά». Στην πρώτη έγιναν απολύσεις και στις υπόλοιπες παραμένουν αρκετό καιρό απλήρωτοι.

Οι ανακοινώσεις της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης.

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι σε Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά αξιοποιώντας το έσχατο μέσο που ο νόμος τούς διαθέτει για να απαντήσουν στην αναξιοπιστία της εργοδοσίας.
            Τρεις μήνες εργασίας χωρίς αμοιβή, αδάπανες προτάσεις ανάπτυξης οι οποίες αγνοήθηκαν επιδεικτικά, εξάντληση κάθε ορίου ανοχής στην αδυναμία της διοίκησης να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν τους εργαζομένους στην ενέργεια αυτή.
            Η διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι το ιστορικό φύλλο, που σε λίγους μήνες συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, δεν θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στα περίπτερα.
            Η ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει ότι η ευθύνη αυτή υπερβαίνει κατά πολύ το πεδίο της συμπεριφοράς μιας επιχείρησης απέναντι στους εργαζόμενούς της: είναι ευθύνη μιας επιχείρησης Τύπου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στο ίδιο το αγαθό της Ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί για μιαν ακόμη φορά την εργοδοσία να αντιληφθεί το μέγεθος των συνεπειών που έχει η ασυνέπειά της και να αποκαταστήσει αμέσως όλες τις προϋποθέσεις ομαλής έκδοσης των εφημερίδων.
 
 
Εικοσιτετράωρη απεργία στον Αγγελιοφόρο – Ουσιαστικό διάλογο ζητάει η ΕΣΗΕΜ-Θ 
 
Με νέα εικοσιτετράωρη απεργία, που θα αρχίσει αύριο, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στις 14.00, απαντούν η ΕΣΗΕΜ-Θ και οι εργαζόμενοι τουΑγγελιοφόρου στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας.
            Έπειτα από δύο δικαστικές αποφάσεις, στις οποίες τονίζεται ότι η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ όφειλε να εξετάσει από κοινού με τους εργαζόμενους και την Ένωση Συντακτών λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που επικαλείται, προτού προβεί σε καταχρηστικές απολύσεις, η εργοδοσία τουΑγγελιοφόρου περιορίστηκε να καλέσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ σε «ενημερωτική συνάντηση».
            Η ΕΣΗΕΜ-Θ ασφαλώς θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που της απηύθυνε η διοίκηση της ΕΒΕ ΑΕ, τονίζει όμως, για μιαν ακόμη φορά προς τον εκδότη του Αγγελιοφόρου ότι αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος ώστε να βρεθούν από κοινού λύσεις για τα προβλήματα της εφημερίδας. Ασφαλώς, ο διάλογος αυτός δεν είναι δυνατόν να διεξάγεται με δεκατέσσερις απολυμένους δημοσιογράφους, με καταργημένο το αθλητικό τμήμα του φύλλου και με συρρικνωμένη τη δημοσιογραφική του ύλη.
            Η εργοδοσία έχει τη δυνατότητα να αποδείξει –μέσα από έναν πραγματικό διάλογο– ότι στόχος της είναι να δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει πράγματι τη βιωσιμότητα του φύλλου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ενημερωτικό του χαρακτήρα και τις προδιαγραφές αξιοπιστίας που της διασφαλίζει το σύνολο του δημοσιογραφικού δυναμικού της.