παπανικολόπουλοςΤου Νίκου Παπανικολόπουλου*
Όταν, οι περισσότεροι αδιαφορούσαν για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, κάνοντας μόνο λεφτά και μπίζνες.
Όταν, δεν είχε ακόμα τεθεί σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση του ΙΜΟ, MARPOL 73/78 και το Παράρτημα της, γα την πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας από πετρέλαιο.
Όταν, οι ναυτικοί δεν περνούσαν από ειδικά σεμινάρια για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Όταν….

Υπήρξε, ένας ΕΛΛΗΝΑΣ πλοιοκτήτης – εφοπλιστής, ο αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός (πατέρας του Πήτερ Λιβανού), μια δυναμική προσωπικότητα στο χώρο της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, που εξέφραζε τις ανησυχίες του, για τη ρύπανση των θαλασσών που προκαλούσαν τα πλοία, όχι μόνο σε ναυτιλιακούς κύκλους αλλά και δημοσίως.
Διακήρυττε ότι, “παρά το ότι η ρύπανση από τα πλοία αποτελεί μικρό μόνο ποσοστό της θαλάσσιας ρύπανσης, μπορεί να εξαλειφθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο της ναυτιλίας, ναυτικό και πλοιοκτήτη, με την άσκηση επαρκούς φροντίδας και προσπάθειας”.
Πίστευε πως, ήταν χρέος του κάθε Έλληνα ναυτιλλόμενου να πρωτοστατήσει σε μια παγκόσμια προσπάθεια για να αλλάξουν συνήθειες στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.
Έτσι, στις 4 Ιουνίου 1982, με πρωτοβουλία του Γιώργου Π. Λιβανού, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, υπέγραψαν τη Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης «Να Σώσουμε τις Θάλασσες» , ιδρύοντας την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA.
Τη Διακήρυξη αυτή, δίνοντάς της διεθνές κύρος, την συνυπέγραψαν και πέντε διακεκριμένοι διεθνείς οργανισμοί για την περιβαλλοντική τους δραστηριότητα : Η Λέσχη της Ρώμης (Club of Rome), το Παγκόσμιο Ταμείο Προστασίας Άγριας Πανίδας (WWF), η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) και το Διεθνές Ωκεανολογικό Ινστιτούτο (IOI).
Σήμερα, η HELMEPA συμπληρώνει τριάντα πέντε (35) χρόνια συνεχούς προσφοράς.
Μιας προσφοράς που και η Αλεξανδρούπολη την έχει γευθεί κατ’ επανάληψη. Από τη Ναυτική Εβδομάδα του 1994, με έκθεσή της σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι πρόσφατα με έκθεσή της στο «Πολυκοινωνικό» του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Μιας προσφοράς, με διεθνή αναγνώριση και απήχηση, που συνδυάζει περιβαλλοντικούς κανονισμούς και εθελοντική βούληση για την εξάλειψη της ρύπανσης από τα πλοία και τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα.

***
Ο Πήτερ Λιβανός, συνεχιστής της εφοπλιστικής αλλά και οικολογικής συνείδησης του πατέρα του, ξεκινώντας σε πολύ νεαρή ηλικία, δίπλα του, από το κτίριο της ναυτιλιακής εταιρείας CERES (της εταιρείας που έφερε κοσμογονία με τη δρομολόγηση των ιπτάμενων δελφινιών στα νησιά του Αργοσαρωνικού το 1977), πίσω από τον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά, γύρω στα 1980, σήμερα είναι ιδιοκτήτης και της εταιρίας GASLOG LNG Services Ltd, η οποία είναι εταιρικό μέλος της HELMΕPA.
Η GASLOG LNG Services Ltd, από το Δεκέμβριο του 2016, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, η οποία θα διαχειριστεί το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Τα στοιχεία αυτά, πιστεύω ότι είναι και τα εχέγγυα για την οικολογική λειτουργία της πλωτής εγκατάστασης FSRU – Floating Storage and Regasification Unit, στο Θρακικό Πέλαγος, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
***
Ευχόμαστε ολόψυχα, η επίσκεψη του κυρίου Πήτερ Λιβανού στην Αλεξανδρούπολη, να έχει αίσια αποτελέσματα.

Αλεξανδρούπολη 5 Ιουνίου 2017
(Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος)

*Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος (ε.α.)