Συνέντευξη: Γιώτα Γουβέλη
Η συγγραφέας των επιτυχιών «Η νύφη της Μασσαλίας» και η «Πρώτη κυρία» απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.
Με αφορμή την πολύ πρόσφατη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Ματωμένα εντελβάις», συναντήσαμε διαδικτυακά τη Γιώτα Γουβέλη.
Η συγγραφέας για ακόμη μία φορά, μιλάει με ειλικρίνεια, με ειδική αναφορά στους ήρωες των βιβλίων της, οι οποίοι κάνουν πάντα του κεφαλιού τους.
«Ματωμένα εντελβάις». Το νέο σας βιβλίο, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Από ανθρώπους που πρόλαβαν και το διάβασαν, μάθαμε, ότι η Γουβέλη έχει δώσει έναν άλλο εαυτό.
Αυτό που συμβαίνει είναι η όλο και εντονότερη πεποίθησή μου πως ο άνθρωπος είναι ένα πολύπλοκο, συναρπαστικό αίνιγμα. Γι’ αυτό, τα στοιχεία μυστηρίου και σασπένς που υπήρχαν και στα προηγούμενα βιβλία μου, εδώ είναι ακόμη πιο έντονα. Ξεκινώντας από την πιο πηγαία, την πιο αγνή λαχτάρα να αποκτήσει ένα μωρό, η ηρωίδα μου μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ, όπου στο βάθος καραδοκεί μια θανάσιμη απειλή. Το παράξενο είναι πως η ίδια είχε όλες τις ενδείξεις, όλα τα σημάδια κινδύνου από την αρχή. Τα αγνόησε όμως, τα παραμέρισε προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Πόσες φορές στη ζωή μας δεν το κάναμε όλοι μας; Ο κίνδυνος είναι απείρως γοητευτικός όταν υπόσχεται αυτό που λαχταράει η ψυχή μας. Η ίδια η ζωή είναι μια συνεχής απειλή, κι αν καθόμασταν να το καλοσκεφτούμε δεν θα κάναμε βήμα πέρα από το κατώφλι μας.
Δολοφονίες μυστήριο, σκιά ένας Ναζί που κρύβεται, έρωτας, αποκαλύψεις. Φιλία. Στοιχεία από την περίληψη του βιβλίου κι ένα κάστρο στο εξώφυλλο που θα μπορούσε από μόνο του να σε οδηγήσει να αγοράσεις το βιβλίο. Ή μήπως τελικά θα το αγοράσεις για τη γυναίκα με το μισό πρόσωπο;
Είναι αλήθεια πως το περιβάλλον, το υπέροχο και απειλητικό αλπικό τοπίο δρουν υποβλητικά στην εξέλιξη της πλοκής και στον ψυχισμό των ηρώων μου. Αυτό το σκοτεινό κάστρο του εξωφύλλου είναι στοιχείο του σκηνικού του μυθιστορήματος, κρύβει φοβερά μυστικά μέσα στο ζόφο του. Και το γυναικείο στοιχείο, η θηλυκότητα, το πείσμα, η απαντοχή στέκονται σθεναρά απέναντι στο κακό, αλλά και το εμπεριέχουν. Από τον παρανοϊκό ωρολογοποιό Τζάνι ντε Σίλβιο μέχρι τον φιλοσοφημένο πάστορα Σερζ, οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι ικανοί για τη μεγαλύτερη γενναιότητα αλλά και την πιο φρικώδη εμμονή. Οι ανατροπές που επέφερε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος σε κοινωνικό και κυρίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, η μυστηριώδης ελβετική φύση, οι διαχρονικές ανθρώπινες αξίες του έρωτα, της μητρότητας, της πίστης στη ζωή ήταν αφετηρίες έμπνευσης για τα “Ματωμένα εντελβάις”.
Εντελβάις, τουλίπες, μαργαρίτες. Ποιο λουλούδι σημαδεύει τη Γιώτα Γουβέλη;
Αυτόν τον καιρό τα εντελβάις φυσικά. Δεν είναι το πιο φανταχτερό αλλά έχει την ικανότητα να αναδύεται ανάμεσα στα άγρια βράχια και τη φινέτσα που του δίνουν τα λευκά, ντελικάτα του πέταλα, με το απαλό προστατευτικό τους χνούδι τόσο όμοιο με το χιόνι που σκεπάζει αλύπητα το τοπίο ολόγυρα. Ανάμεσα στην αγριότητα και την απαλότητα ταλαντεύεται και το νέο μου βιβλίο άλλωστε.
Όταν μία συγγραφέας έχει ουσιαστική παρουσία στο χρόνο, είναι πιο εύκολο να προτιμηθεί από το κοινό. Αυτό όμως δεν προκαλεί και ένα άγχος, για το πώς θα πάει το νέο βιβλίο;
Πάντα έχω αγωνία για το αν θα αγγίξει το βιβλίο μου τον αναγνώστη, αλλά αφού το έχω τελειώσει. Την ώρα που γράφω δεν μετράει τίποτα άλλο εκτός από τα “θέλω” των ηρώων μου, οι οποίοι, σημειωτέον, κάνουν μονίμως του κεφαλιού τους.
Η Γιώτα Γουβέλη, εκτός από συγγραφέας είναι και μαθηματικός. Πόσο σας επηρεάζουν τα μαθηματικά στη συγγραφή;
Δεν είμαι μια προσηλωμένη μαθηματικός δυστυχώς, είμαι πολύ φυγόπονη και αμελής για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η φιλοσοφία των μαθηματικών με γοήτευε πάντα και θέλω να πιστεύω πως έχω καθαρή σκέψη χάρη στη θετικότητα αυτής της επιστήμης. Κι ύστερα, η πλοκή ενός μυθιστορήματος μοιάζει λίγο με αλγόριθμο, πρέπει να οργανωθεί με λογική και συνέπεια. Από την άλλη, ο Αϊνστάιν θεωρούσε τη φαντασία σημαντικότερη από τη γνώση. Έλεγε πως αυτό που έχουμε σήμερα χτίσθηκε από την φαντασία των προγόνων μας ενώ αυτά που θα έχουμε στο μέλλον, θα χτισθούν από την φαντασία την δικιά μας. Δεν ξέρετε πόσο πολύ ασπάζομαι τη γνώμη του. Για μένα η φαντασία μου είναι η ελευθερία μου, όλα είναι εφικτά αν μπορούμε να τα φανταστούμε και να τα υποστηρίξουμε.