Ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη νέα συμφωνία
Σε ερωτήσεις για τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, απαντάει ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης.
Υπέγραψε η Κυβέρνηση τελικά ένα Τέταρτο Μνημόνιο; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους Έλληνες μισθωτούς και συνταξιούχους; Για τον μέσο Έλληνα;
Η συμφωνία που έρχεται σύντομα στην Βουλή είναι το χειρότερο και το πιο αχρείαστο μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Είναι το τέταρτο Μνημόνιο που φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αέναα μέτρα, όρους και επιτήρηση, χωρίς λεφτά! Τι κέρδισε λοιπόν ο κ. Τσίπρας με το παιχνίδι των καθυστερήσεων; Τίποτα! Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δύο μνημόνια, 2% μόνιμα μέτρα για 2019 % 2020, μείον δύο συντάξεις το χρόνο, 12 δις παροχές που έγιναν 12,5 δις μέτρα. Μέτρα για τους πιο ευάλωτους: τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους
Η Κυβέρνηση λέει ότι είναι μια καλή συμφωνία και προτάσσει το επιχείρημα με τα αντίμετρα. Εσείς γιατί δεν τα ψηφίζετε αφού είναι θετικές παρεμβάσεις;
Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη! Ο κ. Τσίπρας παίρνει λεφτά από τους Έλληνες και τους δίνει λέξεις! Πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν μπορεί να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. Τώρα υπόσχεται ότι θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα … 5,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή πάνω από 10 δις ευρώ για πολλά χρόνια μετά το 2018! Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, μόνο αν ξεπεράσουμε τους στόχους (0,2% του Α.Ε.Π. πάνω από το στόχο 3,5% του Α.Ε.Π. την περίοδο 2019 – 2021). Δηλαδή, για να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα «αντίμετρα» 2% του Α.Ε.Π., θα πρέπει να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% του Α.Ε.Π. ή πάνω από 10 δις ευρώ!!! Εάν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος ότι το ’17 θα έχει αντίστοιχη υπέρβαση του πλεονάσματος, όπως είχε το ’16, τότε δεν έχει κανένα λόγο για να μην προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Για εμάς τα αντίμετρα είναι μειώσεις φόρων, δεν είναι συσσίτια. Τι λέει ο κ. Τσίπρας; «Θα στύψω τους Έλληνες και μετά θα τους δώσω συσσίτια». Δεν μπορεί το όραμα μιας κοινωνίας και ενός κοινωνικού Κράτους να είναι πώς θα ταΐζουμε τους πεινασμένους. Αυτό πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως. Δεν μπορεί να λέμε ότι θα δώσουμε συσσίτια, άμα πιάσουμε 4,5% πλεόνασμα.
Μιλάτε για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα το δεχθεί ο κ. Σόιμπλε ή ο κ. Τόμσεν αυτό;
Όσο περισσότερη λιτότητα έχουμε, τόσο η οικονομία θα βουλιάζει. Γιατί όμως πιστεύουμε ότι μπορούν οι πιστωτές μας να το δεχθούν το αίτημά μας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα; Διότι εμείς είμαστε αξιόπιστοι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Εμείς μιλάμε για τάξη στο Κράτος, για ιδιωτικοποιήσεις, για επενδύσεις και δουλειές στην Ελλάδα.
Γιατί δεν το κάνανε με τον Τσίπρα; Γιατί ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος σε όλα τα υπόλοιπα. Διότι, οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σοβαρά με μια Κυβέρνηση η οποία πραγματικά πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και όχι με έναν πρωθυπουργό ο οποίος προσποιείται ότι μεταρρυθμίζει τη χώρα και ότι κάνει αλλαγές, την ίδια στιγμή που χτίζει το δικό του κομματικό Κράτος και οικοδομεί τη νέα διαπλοκή.
Εμείς είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα.
Σύμφωνα με διαρροές της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017. Στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία;
Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, 8 μήνες πριν, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., στη “Συμφωνία Αλήθειας” για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.
Μακάρι να μην είναι άλλη μια αναξιόπιστη δήλωση του Υπουργού, που απειλούσε με παραίτηση στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ!
Η εξαγγελία του Υπουργού γίνεται στο φόντο της μείωσης του αφορολόγητου και των αγροτών στις 6.000 ευρώ και ακόμη χειρότερα, της νέας αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, που φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγγελία μοιάζει με «τυράκι» για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο.
Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Εσείς δε θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και γιατί κατηγορείτε για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα τον Πρωθυπουργό;
Η νέα γενιά δείχνει μεγάλη αποστροφή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κι εκείνος προσπαθεί να τη θωπεύσει με τα λόγια. Αλλά, η ανατροπή της παγιωμένης απαξίωσης της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα, δεν θα προέλθει από περιστασιακά «χατίρια», όπως αυτά που προκρίνει η παρούσα κυβέρνηση. Δεν θα γίνει με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ή το δικαίωμα ψήφου στους 17ρηδες, ή με τη νομιμοποίηση των καταλήψεων, της ανομίας και των «αβάτων» των Εξαρχείων και άλλων.
Δεν θα γίνει όταν ο Πρωθυπουργός «βάζει χέρι» στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για να πληρώσει τις συντάξεις σε βάρος των νέων και προστατεύει τους κομματικούς του πελάτες στερώντας δουλειές και ευκαιρίες από τους νέους. Για να μας ακούσουν οι νέοι, είναι αναγκαίο να τους ακούσουμε πρώτα εμείς. Να τους αφήσουμε να μας μιλήσουν, να μας ασκήσουν κριτική.