Ημερίδα: Πράσινες θέσεις εργασίας
Όταν μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας. Σε αυτήν την πορεία κανείς και τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει εκπτώσεις, ακόμη και αυτή η κρίση.» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης, στην ημερίδα με θέμα «Πράσινες θέσεις εργασίας στη Θράκη» που διοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη, οι Οικολόγοι- Πράσινοι.
Στον χαιρετισμό του, που τον διάβασε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη, ο κ. Γιαννακίδης αναφέρει ότι είναι εφικτή για την περιοχή μας μια άλλη ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και την αειφορία του και που προτάσσει την ποιότητα και όχι την αποθέωση της κερδοφορίας.
Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε μία σειρά από δράσεις και πολιτικές, που προωθούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι οποίες στοχεύουν στην δημιουργία ενός μοντέλου που θα αξιοποιεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους της και θα της δίνει μία διεθνή και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.
Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ορισμένες από αυτές τις επιλογές :
-Η άρνηση κάθε επένδυσης που δεν συμμορφώνεται προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης συνιστά την ίδια την πολιτική μας ταυτότητα.
-Η προώθηση του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια, με την καθολική εφαρμογή της έννοιας της ανακύκλωσης, εξασφαλίζει πράσινες θέσεις εργασίας, αλλά και διαμορφώνει συνειδήσεις, αλλάζει συμπεριφορές και συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον.
-Η κατά προτεραιότητα ενίσχυση ενός αγροτοδιατροφικού μοντέλου με εξαγωγικό προσανατολισμό, μέσα από το καλάθι προϊόντων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στοχεύει αφ’ ενός στην απομείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χρήσης των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων στις εκτατικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, και αφετέρου στη δημιουργία αναπτυξιακού οικονομικού πλεονάσματος στον τόπο.
-Η ολοκλήρωση των αρδευτικών υποδομών στοχεύει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και στην μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών
-Η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός, ο φυσιολατρικός, αποτελεί στρατηγική επιλογή πράσινης ανάπτυξης
-Η ενίσχυση, μέσα από το ΕΣΠΑ, δράσεων πράσινης ανάπτυξης, αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας των τεχνοκρατών της Περιφέρειας προκειμένου να υποστηριχθεί η πρόταση μέσα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Θέλω να τονίσω ότι δεν λέμε όχι σε όλα. Το αντίθετο, λέμε ναι σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που δεν θα υποθηκεύσουν το μέλλον του τόπου μας και δεν θα το στερήσουν από τις νέες γενιές.» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακίδης.
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη, στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι την εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας και την περιοχή μας. «Στον Έβρο έχουμε μεγάλες δυνατότητες για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, οι οποίες σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.» είπε χαρακτηριστικά η κ. Νικολάου.
Πρόσθεσε δε ότι στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, η ανάδειξη των σπάνιων βιοτόπων του Έβρου, των αρχαιολογικών χώρων, του απολιθωμένου δάσους Φυλακτού- Τυχερού, της Σαμοθράκης με τη μεγάλη περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά της, δράσεις που μπορούν να προσφέρουν πολλές πράσινες θέσεις εργασίας.
«Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε επένδυση στον νομό μας. Θέλουμε να προσελκύουμε και όχι να αποθαρρύνουμε επενδυτές, αρκεί οι επενδύσεις να σέβονται το περιβάλλον και τους πολίτες του τόπου μας.» κατέληξε η κ. Νικολάου.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεώργιος Ούστογλου στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που στοχεύουν στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας μέσα από τον Πρωτογενή Τομέα.
Ειδικότερα ο κ. Ούστογλου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στον Αγροτικό τομέα, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία, στις βιολογικές καλλιέργειες, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών πόρων, στις ορθές γεωργικές πρακτικές και στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, αναφέρθηκε στα οφέλη από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από τα αιολικά πάρκα, τη γεωθερμία, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων, καθώς και στην ανάδειξη και στήριξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων. «Ο αγροτικός τομέας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στην πράσινη ανάπτυξη για την περιφέρεια μας» είπε ο κ. Ούστογλου.