νοσοκομείοΤα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου φέρνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Όπως αναφέρουν, οι κάτοικοι του κεντρικού και βόρειου Έβρου καθώς και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου βιώνουν, εδώ και χρόνια, την συνεχόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του Νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο δεν είναι καινούργια και παρά τις όποιες υποσχέσεις έχουν κατά καιρούς δοθεί, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά αλλά αντίθετα ολοένα και αυξάνουν. Οι δύο βουλευτές αναφέρουν πως οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τέτοιες που το Νοσοκομείο λειτουργεί οριακά, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο οι οποίοι ξεπερνούν τον εαυτό τους καθημερινά.

«Συγκεκριμένα το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ουρολογικό τμήμα έπειτα από την αποχώρηση και των δύο μονίμων ιατρών Ουρολόγων. Μετά από την μετάθεση του μοναδικού οφθαλμίατρου του Νοσοκομείου δεν υπάρχει ούτε και οφθαλμίατρος. Το νεφρολογικό τμήμα έχει απομείνει με ένα μόνιμο γιατρό, ενώ η ορθοπεδική κλινική με δύο. Από τους δύο γιατρούς ο ένας είναι μόνιμος και ο άλλος επικουρικός. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η κλινική οι δύο γιατροί πραγματοποιούν την τρέχουσα κλινική πράξη όλου του μήνα αλλά και τουλάχιστον από 11 εφημερίες το μήνα, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ γίνονται από 4 γιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Προβλήματα στην συμπλήρωση των εφημεριών αντιμετωπίζει και το αναισθησιολογικό τμήμα, οι δύο γιατροί αναγκάζονται και αυτοί να πραγματοποιούν από 11 και παραπάνω εφημερίες το μήνα, ενώ ο κίνδυνος να μην υπάρχει αναισθησιολόγος στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, είναι καθημερινός, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο όχι μόνο για την περίπτωση κάποιας επείγουσας χειρουργικής επέμβασης αλλά και για οποιαδήποτε άλλη επείγουσα κατάσταση για την οποία χρειάζεται αναισθησιολογική παρέμβαση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι καθημερινά τα χειρουργεία πραγματοποιούνται με έναν αναισθησιολόγο για δύο χειρουργικές αίθουσες, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό, για παράδειγμα ένας τραυματιοφορέας για τις δύο αίθουσες, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, με τα χειρουργεία να γίνονται χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Ελλείψεις εντοπίζονται και στο παραϊατρικό προσωπικό το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται αριθμητικά. Υπάρχουν δυσκολίες στην αποστείρωση των χειρουργείων και στην νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών στις κλινικές του Νοσοκομείου.

Οι προσπάθειες κάλυψης των μεγάλων αυτών κενών με αποσπάσεις νοσηλευτών και γιατρών από Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα, δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει αυτή η πολιτική της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας, με στόχο την εμπορευματοποίηση της ώστε να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών» σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
  • Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

 

Οι Βουλευτές