Παρουσίαση βιβλίου Λουκά Τσούκαλη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη, «Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή;» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ενώ το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.
Στο χαιρετισμό του ο εκδότης Γιάννης Παπαδόπουλος τόνισε πως σε μια περίοδο που τίθενται τόσα ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Νίκη Λυμπεράκη στη σύντομη εισαγωγή της έκανε μία αναφορά στη συγκυρία της έκδοσης του βιβλίου και χαρακτήρισε όλους τους ομιλητές του πάνελ ως εκπροσώπους της συνιστώσας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η πολιτική, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο πολιτισμός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετική τη δουλειά του Λουκά Τσούκαλη και αφού αναφέρθηκε στα μείζονος σημασίας ζητήματα που αναλύονται στο βιβλίο «Υπεράσπιση της Ευρώπης», όπως την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και τη δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επισήμανε πως «η υπεράσπιση της Ευρώπης επιτυγχάνεται πρώτα με τοπικές μάχες και μετά με ευρωπαϊκές καθώς τα κράτη-μέλη θα οριοθετήσουν την Ευρώπη που επιθυμούν».
Ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε τη άποψη πως η «Υπεράσπιση της Ευρώπης» αποτελεί ένα συναρπαστικό, κορυφαίο βιβλίο πολιτικής οικονομίας και διεθνούς διπλωματίας που προσφέρει μια κριτική ματιά στις εξελίξεις και στηλιτεύει το δογματισμό. Στη δική του τοποθέτηση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έκανε ειδική αναφορά στη μετά Brexit εποχή σημειώνοντας πως η ένωση της Ευρώπης μπορεί να είναι νομισματική αλλά δεν είναι ακόμη οικονομική.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Καμίνης ο οποίος δήλωσε πως αφότου ολοκλήρωσε την ανάγνωση του βιβλίου είχε την αίσθηση πως ο συγγραφέας τον είχε οδηγήσει σε ένα νέο γνωστικό σύμπαν και τόνισε την άποψη που εκφράζεται στο βιβλίο πως η Ευρώπη χρειάζεται όχι απλώς μια διαφορετική αλλά και μία διαφοροποιημένη ολοκλήρωση.
Ο Πέτρος Μάρκαρης χαρακτήρισε την «Υπεράσπιση της Ευρώπης» ως ένα εξαιρετικό έργο, αποκαλυπτικό για την Ευρώπη με τον ίδιο να δηλώνει πως μετά την ανάγνωση του «είδε το μεγάλο κενό της Ευρώπης» και βασιζόμενος σε προβληματισμούς που εκφράζονται μέσα στο βιβλίο, έκανε τις δικές του τοποθετήσεις για το μέλλον της Ευρώπης που έχασε δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της, την πολιτική και τον πολιτισμό.
Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου, Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές στην πολύ φροντισμένη ελληνική έκδοση, τους ομιλητές και το κοινό – που η προέλευση του ξεπέρασε κάθε προσδοκία – και υπογράμμισε πως η συγγραφή του εν λόγω έργου προέκυψε επειδή βιώνουμε τη χειρότερη κρίση από την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μια κρίση υπαρξιακή. Τόνισε ότι η υπεράσπιση της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν γίνεται με την ωραιοποίηση μιας συχνά δυσάρεστης πραγματικότητας, αλλά μόνον αφού καταλάβουμε τι έχει πάει στραβά και αποφασίσουμε να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Την παρουσίαση του βιβλίου «Υπεράσπιση της Ευρώπης» παρακολούθησαν γύρω στα 400 άτομα, ενώ πολλοί ακόμη δεν μπόρεσαν να μπουν στην αίθουσα λόγω αδιαχώρητου ή γιατί είχαν εξαντληθεί οι προσκλήσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του πολιτικού και οικονομικού κόσμου, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Πέτρος Δούκας, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Σωκράτης Κοσμίδης, ο Γιώργος Ζανιάς, ο Αθανάσιος Δημόπουλος και πολλοί άλλοι καθηγητές πανεπιστημίων.
Υπεράσπιση της Ευρώπης
Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή;
Σελίδες: 336 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-641-2 · Τιμή: 16,99 €
Εικαστικό εξωφύλλου: Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία και περιορισμένη επιτυχία να διατηρήσει την εύθραυστη ενότητά της. Δεν πρόκειται μόνον για την κρίση του ευρώ, την προσφυγική κρίση και την πρόσφατη απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επαναστατικό πείραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης οδήγησε σε μια συνεχή διεύρυνση ως προς τα μέλη και τις αρμοδιότητες. Αλλά το κέντρο παραμένει αδύναμο, το ίδιο και η πολιτική νομιμοποίησή του, ενώ οι οικονομικές αποκλίσεις μεγαλώνουν, μεταξύ των χωρών και εντός αυτών.
Η Ευρώπη ως συλλογική οντότητα, πολιτική και οικονομική, πρέπει να αλλάξει για να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, πανεπιστημιακού με διεθνή αναγνώριση και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα. Υιοθετεί κριτική προσέγγιση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική ανάλυση μιας εξαιρετικά σύνθετης πραγματικότητας. Αντλεί διδάγματα από την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναλύει τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και
προτείνει λύσεις. Γραμμένο με γλαφυρό ύφος και απλή γλώσσα, το βιβλίο έχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα.
«Μια αδυσώπητη ανάλυση… ένα αποκαλυπτικό κείμενο» γράφει για το βιβλίο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. «Ένα βαθιά διορατικό βιβλίο», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, ενώ ο Fritz Scharpf, από τους πιο διακεκριμένους Γερμανούς κοινωνικούς επιστήμονες της εποχής μας, γράφει: «Ανυποχώρητος ρεαλισμός, αριστοτεχνική σύνθεση οικονομικής και πολιτικής ανάλυσης».
Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Ιούνιο 2016 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης. Η παρούσα έκδοση, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, περιλαμβάνει ειδικό πρόλογο που συνδέει το βιβλίο με τα πρόσφατα αποτελέσματα του Βρετανικού δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Ο συγγραφέας
Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και πήρε το διδακτορικό του. Δίδαξε πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα έγινε καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2016, η Γαλλική Δημοκρατία τού απένειμε τη Λεγεώνα της Τιμής για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.