σαμοθρακη-χιονιαΙδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο νησί της Σαμοθράκης, το οποίο από το Σάββατο πλήττεται από σφροδρή κακοκαιρία, την 4η για το φετινό χειμώνα, με παγετό και πολύ έντονες χιονοπτώσεις. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη ως τώρα, εκφράζει ωστόσο την μεγάλη του αγωνία για την πιθανή κατάρρευση του δημοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, εάν η κακοκαιρία συνεχιστεί ή επανέλθει γρήγορα, ζητώντας χρήματα για τις έκτακτες προσλήψεις εργατών και την προμήθεια καυσίμων. Σημειώνει ακόμη πως υπάρχουν μόνο 3 εργάτες, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, αλλά και υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων, όπως ηλεκτρολόγοι και υδραυλικός, να έχουν επιστρατευτεί για να συνδράμουν στο έργο του αποχιονισμού, για το οποίο, το νησί διαθέτει μόνο 4 μηχανήματα, δίχως καμία αλατιέρα! Στόχος είναι να μείνει ανοικτό το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ως κατεξοχήν αρμόδια διατήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχει διαθέσει ένα μισθωμένο μηχάνημα με έναν χειριστή, ωστόσο ο Δήμος καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας και πρόσβασης σε υπηρεσίες, κατοικίες, επιχειρήσεις και ποιμνιοστάσια.

«Για την ακριτική, νησιωτική και συνάμα ορεινή Σαμοθράκη, η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι σφοδρή αλλά προς το παρόν για μας διαχειρίσιμη, εξάλλου είμαστε μαθημένοι σε δύσκολες καταστάσεις, ωστόσο η διάρκεια τους και το να επιχειρούμε »μόνοι» καταπονεί το σύστημα το οποίο αδυνατεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς. Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για την δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιο μας θα καταρρεύσει καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων», αναφέρει ο κ. Βίτσας.