ΔΕΗΤην προετοιμασία για την κατασκευή και δεύτερης γραμμής διασύνδεσης του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου με το Βουλγαρικό, ξεκινάει ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για τη γραμμή Νέα Σάντα Έβρου – Maritza East 1 (Βουλγαρίας) με τη λειτουργία της οποίας θα διπλασιαστεί η δυναμικότητα ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας (εισαγωγές και εξαγωγές) μέσω του δικτύου της γειτονικής χώρας.

Η προοπτική αυτή , σύμφωνα με το euro2day.gr, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, επειδή θα προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στο ελληνικό δίκτυο, αλλά και επειδή θα αναβαθμίσει σημαντικά το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα προσφέρει ευκαιρίες για πολλαπλάσιες εμπορικές συναλλαγές.

Ας σημειωθεί εδώ ότι παραδοσιακά η Βουλγαρία, λόγω της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στην ηλεκτρική ενέργεια προς Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο εξαγωγικός της ρόλος αναμένεται να αναβαθμιστεί, εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή και του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου του Μπέλενε.

Σε ό,τι αφορά στη νέα γραμμή μεταφοράς Νέα Σάντα – Maritza East 1, αυτή έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί από τους δύο διαχειριστές (Ελλάδας και Βουλγαρίας) να κατασκευαστεί μονή βαρέος τύπου και δυναμικότητας 400 ΚV, ενώ το έργο έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI).