«Η Δυτική Θράκη στη μετάβαση (1913-1920)»
«Η Δυτική Θράκη στη μετάβαση (1913-1920)- Ιστορική ανασκόπηση μέσα από σύγχρονες της εποχής πηγές – κυρίως γαλλικές». Θεσσαλονίκη : Κ. & Μ. Αντ.Σταμούλης, 2016
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Επίκουρου Καθηγητή, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιωάννη Μπακιρτζή, ανοίγει νέους δρόμους στην ιστορική έρευνα της περιοχής μας. Ερευνά την ιστορία της Διασυμμαχικής Θράκης από τα Γαλλικά αρχεία και τα δημοσιεύματα Γάλλων της εποχής.
Αρχίζει με μια διαπίστωση : ότι το 1913 υπήρχαν στη Θράκη περισσότεροι Έλληνες από όσους ήταν στην Αττική και περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη απ΄όσους στην Αθήνα.
Η επτάμηνης διάρκειας Γαλλική διοίκηση στη Θράκη, μας άφησε γραπτές πηγές στη Γαλλία και στο Παρίσι. Η εργασία εστιάζεται σε τρεις συγγραφείς, τον Gustave Armingeat τον Jacques Bourkart & τον Henry Begouen. Παρουσιάζει στοιχεία από ένα σπάνιο βιβλίο του αρχιμανδρίτη και Πρωτοσύγγελλου Αδριανουπόλεως, Αλέξανδρου Παπαδόπουλου που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη το 1919.
Το βιβλίο κοσμούν σπάνιες φωτογραφίες, χάρτες & πίνακες ενώ τα συμπεράσματα του είναι άκρως κατατοπιστικά και συγκεκριμένα. Τέλος στο παράρτημα παρατίθενται σημαντικά κείμενα από δυσεύρετες πηγές. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει φάκελος με τέσσερις λεπτομερείς εθνολογικούς χάρτες της εποχής και τρισέλιδη περίληψη του στην Αγγλική γλώσσα με πλήρη και εξαντλητική βιβλιογραφία.
Το βιβλίο «Η Δυτική Θράκη στη μετάβαση (1913-1920)- Ιστορική ανασκόπηση μέσα από σύγχρονες της εποχής πηγές – κυρίως γαλλικές», συμπληρώνει τις γνώσεις μας για την ταραγμένη περίοδο στην περιοχή μας. Όταν, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας, θα ερευνηθούν οι βουλγάρικες και οθωμανικές πηγές, θα έχουμε μια πλήρη και σφαιρική θεώρηση των γεγονότων εκείνης της εποχής.