Η «δίψα» της Τουρκίας για LNG προβληματίζει την Αλεξανδρούπολη
Την ώρα που αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Cheniere, θέλουν να πλημμυρίσουν την ευρωπαϊκή αγορά με εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG), η Τουρκία ετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς να τις… υποδεχθεί. Κι έτσι, να καταστεί αυτή και όχι η Ελλάδα, πύλη εισόδου του αμερικανικού φυσικού αερίου στην περιοχή, διευκολύνοντας την στρατηγική Ευρώπης – Ουάσιγκτον για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τουρκικά συμφέροντα ναύλωσαν πριν από λίγες ημέρες δεξαμενόπλοιο επαναεριοποίησης LNG (FSRU), με το οποίο ενισχύει τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο λιμάνι της Σμύρνης. Παράλληλα, η Αγκυρα, προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς ανάλογα σχέδια σε Μαρμαρά και Αλεξανδρέττα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα διαθέτει μόνον τη Ρεβυθούσα και σχέδια για τη δημιουργία ενός ακόμη τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.
Η όλη διαδικασία στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς, αποκτά επιταχυνόμενους ρυθμούς μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν διακηρύξει ως στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών υδρογονανθράκων και τη διευκόλυνση της αδειοδότησης τερματικών σταθμών υγροποίησης φυσικού αέριου (LNG).
Περισσότερες από 15 τέτοιες υποδομές εξαγωγής LNG έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ. Κάποιες λειτουργούν ήδη, άλλες κατασκευάζονται και άλλες πρόκειται να κατασκευαστούν. Από αυτές που έχουν ξεκινήσει ήδη τις εξαγωγές είναι και η μονάδα της Cheniere Energy στην Λουιζιάνα (Sabine Pass), που έχει μέχρι στιγμής, μέσα στο 2016 στείλει με δεξαμενόπλοια φορτία LNG σε 11 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας. Να σημειωθεί πως η Cheniere έχει ενδιαφερθεί για το ελληνικό project της Αλεξανδρούπολης.
Η Ελλάδα μέσω του υπό κατασκευή αγωγού TAP και του συζητούμενου διασυνδετηρίου αγωγού με την Βουλγαρία (IBG) επιθυμεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ομως οι υποδομές που διαθέτει για την εισαγωγή LNG στα υπερεθνικά δίκτυα δεν επαρκούν. Αντιθέτως η Αγκυρα οικοδομεί ταχύτατα τις απαραίτητες υποδομές ώστε να μπορεί να δέχεται αυτή το εισερχόμενο στα ευρωτουρκικά δίκτυα αγωγών φυσικό αέριο.