Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τις εργασίες του ΤΑΡ στην Αλεξανδρούπολη
Έξι μήνες αφότου πραγματοποίησε την επίσημη τελετή έναρξης των έργων κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG)
, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου τις εργασίες του ΤΑΡ που βρίσκονται εν εξελίξει στην Αλεξανδρούπολη. Συνοδευόταν από τα μέλη της κυβέρνησης, κ.κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αλέξανδρο Χαρίτση, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νικόλαο Τόσκα, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και τον υφυπουργό οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.
O Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του ΤΑΡ στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στην Αμφιτρίτη, στο 40ό χλμ. του αγωγού, από τα περίπου 550 χλμ. συνολικά που θα διατρέξουν την ελληνική επικράτεια – το μεγαλύτερο τμήμα του ΤΑΡ. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Ian Bradshaw, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, ο Ρίκαρντ Σκούφιας, Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα, και η Ulrike Andres, Διευθύντρια Εμπορικών & Εξωτερικών Υποθέσεων του ΤΑΡ. Συνοδευόμενος από τα στελέχη του ΤΑΡ, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχουν σημειώσει μέχρι τώρα οι εργασίες στη χώρα, παρακολούθησε μέρος της διαδικασίας συγκόλλησης, ενώ ενδιαφέρθηκε για την διαδικασία αποκατάστασης της γης και του περιβάλλοντος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ Ian Bradshaw, δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη συνιστά ένα ακόμη παράδειγμα της υποστήριξης που το έργο ΤΑΡ έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια από τις ελληνικές αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Χάρη σε αυτήν την υποστήριξη συνεχίζουμε με γοργούς ρυθμούς και εντός των ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων μας. Μέχρι στιγμής, έχουμε καθαρίσει και διαμορφώσει περισσότερα από 190 χλμ., έχουμε συνενώσει πάνω από 110 χλμ. σωληναγωγών, και συγκολλήσει άλλα 80 χλμ. συνολικά, σε Ελλάδα και Αλβανία. Σήμερα επίσης, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι απασχολούνται για το έργο σε άμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας να πραγματοποιούμε κάθε μας δραστηριότητα με ασφάλεια και να ενεργούμε ως υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες των τοπικών κοινοτήτων που μας φιλοξενούν».
Η επίσκεψη στο εργοτάξιο του ΤΑΡ ολοκλήρωσε τον πρώτο σταθμό του προγράμματος του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επίσημης περιοδείας του στη Θράκη.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline