Την παραμονή του τμήματος συνοριακής φύλαξης Τυχερού ζητούν οι συνοριακοί του Έβρου
Στο έργο που επιτελεί το τμήμα συνοριακής φύλαξης Τυχερού αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ένωση συνοριακών φυλάκων Έβρου. Η ένωση στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
Σήμερα η ανάγκη ενίσχυσης με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, και συνεχή ενημέρωση και εξειδίκευση του προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Καθώς οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές είναι τεράστιες και ο κίνδυνος για ακόμη περισσότερες πιέσεις μεγάλος, καθίσταται απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων της Χώρας μας.
Το Τ.Σ.Φ. Τυχερού, αυτά τα δέκα έξι και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του, έδωσε και δίνει αγώνες στα σύνορα ενάντια στους δουλεμπόρους-διακινητές και στους εμπόρους ναρκωτικών, απαριθμώντας εκατοντάδες αυτόφωρα και χιλιάδες συλλήψεις, ενώ προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των ακριτικών χωριών του Δ.Δ. Τυχερού.
Δυστυχώς η πολιτεία, με το προωθούμενο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., επιλέγει την κατάργηση του συγκεκριμένου τμήματος και το μετατρέπει- μεταμορφώνει σε «γραφείο διαχείρισης μετανάστευσης» με διακριτή δομή, που θα λειτουργεί εντός του Α.Τ. Τυχερού. Έντονη είναι η ανησυχία μας ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στο Α.Τ. δεν θα ασχολείται αποκλειστικά πλέον με τη φύλαξη των συνόρων και το διασυνοριακό έγκλημα αλλά και με θέματα γενικής αστυνομικής φύσεως όπως μέτρα τάξης κ.α., καθώς είναι διαφορετικό μία υπηρεσία να λειτουργεί ως αυτοτελής δομή και διαφορετικό να υπάγεται σε ένα Α.Τ..
Την ώρα που η Ε.Ε. συστήνει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή δείχνοντας το δρόμο της αναδόμησης και της εξειδίκευσης των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, η πολιτεία προχωρά στην κατάργηση και μετατροπή σε «γραφείο» του ΤΣΦ Τυχερού, ενός τμήματος πρώτης γραμμής στα πεντακόσια μέτρα από τα σύνορα.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως συνδικαλιστικός φορέας, να μεταφέρουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό μας σε κάθε θεσμικό φορέα που διαμορφώνει προτάσεις και απόψεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα και προχωρήσαμε σε σειρά επαφών με τη Φυσική Ηγεσία, τους βουλευτές του Νομού μας καθώς και τοπικούς φορείς προτείνοντας, όπως κάναμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, την ανάγκη αναδόμησης της Συνοριακής Φύλαξης με τη ενίσχυσή της και όχι με καταργήσεις, την ώρα μάλιστα που όλες οι Χώρες της Ε.Ε. δημιουργούν ξεχωριστές και εξειδικευμένες δομές συνοριοφυλακής. Σαφέστατα ένας συνδικαλιστικός φορέας δεν είναι ούτε ικανός αλλά και ούτε εκ της φύσεως του αρμόδιος να λαμβάνει αποφάσεις. Είναι όμως υποχρέωση του να προβάλει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. Να αναζητεί λύσεις μέσα από διάλογο και διαβούλευση.
Η Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε. πιστεύει ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση, κυρίως προς τους τοπικούς φορείς, όσο αφορά τις συνέπιες της κατάργησης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας και ότι με εποικοδομητικό διάλογο, με επιχειρήματα, οι αρμόδιοι θα καταλάβουν το λάθος που προτίθενται να κάνουν και θα το διορθώσουν.