Βουλγαρικό ψωμί με ντελίβερι
Της Μαρίας Καραούλη
Πληθαίνουν καθημερινά οι εισαγωγές ψωμιού από τη Βουλγαρία και όσο εντείνεται η κρίση το φαινόμενο, εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.
Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η εισαγωγή ψωμιού άρχισε μεμονωμένα από τους κατοίκους των βορείων συνόρων της χώρας, οι οποίοι ταξίδευαν στη γειτονική χώρα ακόμη και για τα καθημερινά ψώνια τους. Σήμερα η εισαγωγή ψωμιού από τη Βουλγαρία γίνεται μαζικά και με τον νόμο, αφού η γειτονική χώρα πλέον ανήκει στην ΕΕ.
Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι εύλογη η ανησυχία των αρτοποιών, οι οποίοι στο 31ο πανελλήνιο συνέδριό τους, που ολοκληρώνεται αύριο στη Λάρισα δεν έκρυψαν τον προβληματισμό για τη “βουλγαροποίηση” της Ελλάδας.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο, σχεδόν όλες οι γειτονιές της Βόρειας Ελλάδας προμηθεύονται ψωμί από τη Βουλγαρία, το οποίο για… διευκόλυνση των καταναλωτών, παραδίδεται κατ’ οίκον. Βεβαίως το βουλγαρικό ψωμί είναι φθηνότερο από το ελληνικό (ένα κιλό στη γείτονα κοστίζει 50 λεπτά και στη χώρα μας 75-85 λεπτά), όμως ελέγχεται η ποιότητά του. Όπως καταγγέλλουν οι αρτοποιοί τη Βόρειας Ελλάδας, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος υγιεινής και ασφάλειας, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς γνωρίζει πού και υπό ποιες συνθήκες παράγεται αυτό το ψωμί.
Για “βουλγαροποίηση” της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλης Μούσιος, καθώς επιχειρείται μια ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής οικογένειας, με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ομοσπονδίας, τρεις στους τέσσερις αρτοποιούς είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται το 2010, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα περιμένουν και άλλη μείωση μέσα στο τρέχον έτος.
Η καθημερινή “μετανάστευση” των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας άρχισε να πολλαπλασιάζεται από το τέλος του 2010. Καθημερινά καραβάνια ολόκληρα περνούν στη γειτονική χώρα, για να προμηθευτούν φθηνότερη βενζίνη, φθηνότερα είδη διατροφής, ένδυσης και υπόδησης. Επιπλέον, γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες το φαινόμενο να ξενιτεύονται ηλικιωμένα ζευγάρια, για να έχουν αξιοπρεπέστερη ζωή με τη σύνταξή τους στη γειτονική χώρα.
Από πέρυσι ακόμη, όπως καταγγέλλουν οι αρτοποιοί της χώρας, επεκτάθηκε και το φαινόμενο της πώλησης ψωμιού από τη Βουλγαρία με το σύστημα door to door. Φορτηγάκια με διάφορα προϊόντα περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν από χωριό σε χωριό και στις πόλεις και πωλούν ψωμί, μαζί με απορρυπαντικά και είδη κομμωτηρίου.
Αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, πριν από περίπου τρία χρόνια η εγχώρια αρτοποιητική βιοτεχνία είχε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των αθρόων εισαγωγών αλεύρων από τη Βουλγαρία, που είχαν πλημμυρίσει τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε ο ίδιος, η ποιότητα των συγκεκριμένων αλεύρων ήταν τόσο κακή, που τελικά το φαινόμενο το σταμάτησε η ίδια η αγορά. Ωστόσο, ένα καινούργιο φαινόμενο, αυτή τη φορά με την πώληση έτοιμου ψωμιού -και άλλων προϊόντων- με φορτηγάκια, έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους αρτοποιούς κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο νομός Έβρου, καθώς η αθρόα εισαγωγή ψωμιού έχει αρχίσει εδώ και δύο-δυόμισι χρόνια. “Η τοπική συντεχνία απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα”, υποστήριξε ο αναπληρωτής γραμματέας της ομοσπονδίας αρτοποιών και πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αλεξανδρούπολης Κώστας Κεβρεκίδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποβαθμισμένη ποιότητα ψωμιού που εισάγεται από τη Βουλγαρία, ενώ την ίδια στιγμή οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
Προς επίρρωση των παραπάνω ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΟΑΕ και πρόεδρος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης Νεόφυτος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι “τα ψωμιά αυτά περνούν συσκευασμένα, με τις κανονικές σημάνσεις, από τα σύνορα, αλλά στη συνέχεια, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, αποσυσκευάζονται και πωλούνται ουσιαστικά χύδην. Και το σωματείο της Θεσσαλονίκης έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Και ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών είναι βέβαιος, αφού κανείς δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες και πότε έχει παρασκευαστεί αυτό το ψωμί”.
Απώλειες έως 20% για τους αρτοποιούς
Η αντίστροφη μέτρηση για τον κλάδο των αρτοποιών άρχισε πέρυσι. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΟΑΕ την περασμένη άνοιξη, τρεις στους δέκα αρτοποιούς κάνουν λόγο για σημαντική μείωση του τζίρου το 2010, της τάξης του 15%-20%, η οποία ωστόσο αφορά περισσότερο τα αρτοσκευάσματα και λιγότερο το ψωμί, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα αρτοποιούς (67%) δήλωσαν πως αναμένουν περαιτέρω μείωση του τζίρου το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία αρτοποιών, το ελληνικό ψωμί πωλείται φθηνότερα κατά 30% από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από τη Eurostat.
Όσο για την τιμή του ψωμιού και την προ διετίας καμπάνια για την πώληση κατά 20% φθηνότερα στους άνεργους, ο πρόεδρος της ΟΑΕ ανέφερε πως τότε ο ΦΠΑ ήταν 9% και σήμερα 13%, πως πάρα πολλά είδη αρτοσκευασμάτων (βουτήματα και πίτες) έχουν μεταφερθεί στο 23%, πως όλα τα κόστη (λειτουργικά και πρώτων υλών) έχουν αυξηθεί και πως τα ενοίκια δεν έχουν πέσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα των περίπου 15.000 αρτοποιητικών βιοτεχνιών της χώρας.
Κύριο αίτημα της ομοσπονδίας προς το αρμόδιο υπουργείο είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ για το ψωμί στον χαμηλότερο συντελεστή 6,5%, αλλά και να επανέλθουν σε χαμηλότερα επίπεδα οι συντελεστές των άλλων προϊόντων.
Εφ. «Μακεδονία της Κυριακής«