Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει Βουλγαρία και Σκόπια, μετά την απίστευτη κίνηση ενός Σκοπιανού δημοσιογράφου να σπάσει με σφυρί ένα βουλγαρικό μνημείο στην κορυφή του όρους Καϊμάκτσαλαν. Μάλιστα, το συμβάν πιθανολογείται πως έγινε χθες, 22/9, ημέρα που η Βουλγαρία γιορτάζει την ανεξαρτησία της. Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στη Βουλγαρία και αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ πολιτικών, ιστορικών στα media.
Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη πλάκα-μνημείο τοποθετήθηκε παράνομα στην κορυφή του βουνού, σε αντίθεση με εκείνες που μνημονεύουν τη συμμετοχή ελληνικών και σερβικών δυνάμεων, αλλά και μία παλιότερη της βουλγαρικής πλευράς, η οποία όμως είχε την έγκριση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Όλα αυτά, ως αναφορά στην ιστορική μάχη μεταξύ βουλγαρικών και σερβικών δυνάμεων κατά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο, κατά την οποία σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές περίπου 8.500 στρατιώτες.
Η νέα πλακέτα τοποθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από μία ομάδα στρατιωτών, μετά από δική τους πρωτοβουλία, πιθανότατα χωρίς την άδεια των Σκοπίων. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση των Σκοπίων.
σκοπιανος-μνημειο