Οι ημέρες πλησιάζουν για το πέμπτο Σεμινάριο Εβρίτικης Γκάιντας, που γίνεται κάθε χρόνο στο Διδυμότειχο, από 17 ως 21 Αυγούστου. Το Σεμινάριο πραγματοποιείται από τον Σύλλογο «Ιωάννης Δούκας Βατάτζης», με την υποστήριξη του Δήμου Διδυμοτείχου. Την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Δρ. Χάρης Σαρρής, ο οποίος έχει εκπονήσει την διδακτορική του διατριβή για την γκάιντα στον νομό Έβρου.
Για πέντε ημέρες το Διδυμότειχο γίνεται ο τόπος συνάντησης, διάδρασης και ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε γκαϊντατζήδες από διαφορετικές περιοχές και με διαφορετικό υπόβαθρο. Από τη μια, γκαϊντατζήδες της νεότερης γενιάς αναζητούν τα μυστικά του οργάνου, από την άλλη βετεράνοι μουσικοί του Έβρου προσφέρουν απλόχερα την εμπειρία και τη μαγεία της μουσικής τους. Οι φίλοι της γκάιντας σίγουρα γνωρίζουν πρωτομάστορες όπως ο Πασχάλης Κιτσικούδης, ο Γιάννης Πεχλιβάνης, ο Θεοδόσης Λογαρούδης, ο Στρατής Γιαγτζίδης, ο Βάιος Χαροκοπίδης και τόσοι άλλοι. Εφέτος, μάλιστα, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, θα λάβουν χώρα και μαθήματα θρακιώτικης λύρας, με τον Δημήτρη Αρβανίτη.

Έτσι, μαθητευόμενοι, αλλά και δόκιμοι γκαϊντατζήδες και φίλοι της γκάιντας συναντιούνται σε ένα γόνιμο πλαίσιο, όπου η προφορική παράδοση συναντά τον επιστημονικό λόγο και η τυπική μέθοδος διδασκαλίας του οργάνου την άτυπη μάθηση. Όλοι έχουν κάτι να πάρουν, όλοι έχουν κάτι να μάθουν!..

ΓκαιτζτζίδεςΤη χρονιά αυτή η σκέψη όλων μας θα είναι με τους δύο Δασκάλους μας που έφυγαν πριν λίγες ημέρες. Τον Πασχάλη Χρηστίδη από το Διδυμότειχο και τον Σιδέρη Βλάχο από τη Μεγάλη Δοξιπάρα. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, θα θέλαμε να τους αφιερώσουμε το εφετινό Σεμινάριο.

Τα εργαστήρια και τα θεωρητικά μαθήματα θα λάβουν χώρα στο εντυπωσιακό κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, χτισμένου το 1911. Τρία γλέντια σε τρία διαφορετικά χωριά και μια εκδρομή συμπληρώνουν το πρόγραμμα, διαχέοντας τις δράσεις του Σεμιναρίου στην τοπική κοινωνία. Ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να αντλήσει κανείς γνώση και εμπειρία από το βιώσει την μουσική που μελετά να λειτουργεί σε πραγματικό τόπο και χρόνο; Την εικόνα συμπληρώνουν οι «γκαϊντοκουβέντες» και η διάδραση των συμμετεχόντων στον φιλόξενο ξενώνα του Δήμου Διδυμοτείχου, ο οποίος γι’ άλλη μια φορά στηρίζει το Σεμινάριό μας.

Το ακριβές πρόγραμμα του Σεμιναρίου θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται για το Σεμινάριο

– Η φιλοξενία στον ξενώνα του Διδυμοτείχου είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Πρόκειται για έναν πολύ ζεστό, καθαρό και φιλόξενο ξενώνα ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει τις βολές που περιμένει κανείς από ένα ξενοδοχείο. Οι ενδιαφερόμενοι καλό θα είναι να έχουν μαζί τους σεντόνια και πετσέτες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επικοινωνήστε με προσωπικό μήνυμα.
– Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως είναι φυσικό, σε γκαϊντατζήδες και κατόπιν σε φίλους της γκάιντας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη συνεννόηση με προσωπικό μήνυμα ή τηλεφωνικώς. Εννοείται ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να μείνει σε ξενοδοχείο ή αλλού.
– Με το πέρας του Σεμιναρίου δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου και τον επιστημονικό υπεύθυνο, Χάρη Σαρρή.
– Το κόστος συμμετοχής είναι 70 ευρώ για τους γκαϊντατζήδες και 40 ευρώ για τους φίλους της γκάιντας, τους συνοδούς κ.λπ. Το αντίτιμο είναι συμβολικό και περιλαμβάνει τα εργαστήρια και τα μαθήματα και των πέντε ημερών. Τονίζεται ότι οι σκοποί του Σεμιναρίου δεν είναι κερδοσκοπικοί. Κανείς δεν αποκομίζει κέρδος από αυτό. Τα χρήματα πηγαίνουν στον Σύλλογο «Ιωάννης Δούκας Βατάτζης» (από τον οποίο κόβεται η σχετική απόδειξη) και χρησιμοποιούνται για λειτουργικά έξοδα του Σεμιναρίου (βενζίνες, καφέδες κ.λπ.) καθώς και για τις δράσεις του Συλλόγου.
– Για το φαγητό γίνεται ειδική συνεννόηση με ταβέρνες καθώς και με τα χωριά που κάθε φορά γίνεται το γλέντι. Πέρυσι το αντίτιμο ήταν 7 ευρώ, το οποίο περιελάμβανε μερίδα φαγητού, σαλάτα και αναψυκτικό. Εννοείται ότι η συμμετοχή κάποιου στα γεύματα δεν είναι δεσμευτική.
– Για να ταξιδέψουμε στην Τουρκία ή τη Βουλγαρία απαιτείται αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο.
– Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτονομία ως προς τις μετακινήσεις, τόσο από χωριό σε χωριό, όσο και για την εκδρομή, η οποία θα γίνει στην Τουρκία. Συνεπώς, καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν αυτοκίνητο ή να υπάρξει συνεννόηση ώστε να βολευτούν όλοι. Σημειώνουμε ότι για να περάσει αυτοκίνητο τα ελληνοτουρκικά σύνορα απαιτείται πράσινη κάρτα, η οποία εκδίδεται δωρεάν από την ασφαλιστική εταιρία όπου είναι ασφαλισμένο κάθε όχημα. Για την Βουλγαρία δεν απαιτείται πράσινη κάρτα.
Οι διοργανωτές