Μήνυση κατά αγνώστων για τις ζημιές ύψους 100.000 ευρώ, στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής
Τους κανονικούς του ρυθμούς βρήκε από σήμερα το 3ο Λύκειο της Κομοτηνής, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από ομάδα, κυρίως, εξωσχολικών, οι οποίοι είχαν εισβάλει στο χώρο της μαθητικής κατάληψης και προέβησαν σε βανδαλισμούς.
Οι ζημίες που προκλήθηκαν στο κτίριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αγγίζουν τις 100 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του σχολείου, μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος, είχαν στοιχίσει 700 χιλιάδες ευρώ. Οι εργασίες στο 3ο Λύκειο της Κομοτηνής, είχαν ολοκληρωθεί προ δύο περίπου εβδομάδων και δόθηκε προς χρήση, ως ένα πρότυπο για την περιοχή εκπαιδευτικό συγκρότημα.
Σημειώνεται πως από τη δράση μαθητών και εξωσχολικών, προκλήθηκαν μεγάλες ζημίες στα γραφεία των καθηγητών, στο μηχανολογικό εξοπλισμό και στο κτίριο, ενώ κατά την αποχώρηση των ομάδων από το σχολείο, κανείς δεν συνελήφθη.
«Η κατάληψη στο Λύκειο Κομοτηνής, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές που έγιναν σ’ αυτό αποτελούν την ευκαιρία να τεθούν όλοι στην ελληνική κοινωνία μπροστά στην ευθύνη που έχουν και να μην κρύβονται, αφήνοντας την εκπαίδευση να αντιμετωπίσει μόνη της ένα επικίνδυνο φαινόμενο, όπως είναι οι καταλήψεις των σχολείων, που, εάν δεν ελεγχθεί, δεν απειλεί να καταστρέψει μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά παιδαγωγεί και κοινωνικοποιεί τη νέα γενιά σε λάθος πρότυπα και πρακτικές», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Κελεσίδης.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπογράμμισε πως καμιά ομάδα και για κανένα λόγο, δεν μπορεί να καταστρέφει δημόσια περιουσία, να βεβηλώνει τους χώρους της παιδείας και να είναι όλοι θεατές και οι εκπαιδευτικοί ολομόναχοι να προσπαθούν να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο.
«Όλοι», πρόσθεσε ο κ. Κελεσίδης, «πρέπει να σταθούμε με πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι σε τέτοια συμβάντα, οι μαθητές θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι καταλήψεις δεν αποτελούν τη λύση, οι γονείς θα πρέπει να έχουν μια σαφή αίσθηση ευθύνης για το πού βρίσκονται τα παιδιά τους και τι κάνουν στις καταλήψεις, οι εκπαιδευτικοί να σκέφτονται τους μαθητές και η πολιτεία να σταθεί με ευθύνη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, που προσβάλλουν την εκπαίδευσή μας. Η δικαιολογία ότι είναι εξωσχολικοί για μένα δεν ισχύει, όλοι είναι πρώην μαθητές μας, δεν είναι εξωγήινοι…».
Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση του σχολείου υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων, προκειμένου να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
«Με οργή διαπιστώσαμε όλοι την καταστροφή που επέφεραν στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής, κάποιοι που, δήθεν, ευαγγελίζονται μια καλύτερη παιδεία, αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί βάνδαλοι», ανέφερε -σε δήλωσή του- ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, και πρόσθεσε: «Είναι προφανές πως στόχος όλων αυτών ήταν το κλείσιμο ενός σχολείου και η λεηλασία του, εις βάρος των μαθητών, των γονέων τους, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας της πόλης μας. Μιας κοινωνίας που, σύσσωμη, καταδικάζει τέτοια φαινόμενα που ούτε ταιριάζουν στην κουλτούρα της, ούτε στη λογική και την ιδεολογία των Κομοτηναίων. Αναμένουμε καταλογισμό ευθυνών και αποζημίωση».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τελούν υπό κατάληψη έξι σχολεία. Πρόκειται για το 1ο και 2ο ΓΕΛ Δράμας, το ΓΕΛ Λιμένος Θάσου, το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, καθώς και το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής. www.agelioforos.gr