δημοσυνεταιριστικήΣε δημόσια καταγγελία σχετικά με το πόσο μπορεί η Δημοσυνεταιριστική να διαχειριστεί το Leader, λόγω καταδίκης στο παρελθόν του προέδρου της και δημάρχου Σουφλίου από την ελληνική δικαιοσύνη, προχώρησε ο Νίκος Κοζάρης. Σύμφωνα με την καταγγελία Κοζάρη:
Με το ΦΕΚ 1839/Β/2016 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τις Αναπτυξιακές Εταιρείες για την υποβολή προτάσεων για την επιλογή «Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» (CLLD Leader) του μέτρου 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Η Δημοσυντεταιριστική Έβρος Α.Ε. αναπτυξιακή εταιρεία των Δήμων του κεντρικού και νοτίου Έβρου, εταιρεία η οποία από το 1993 έως και σήμερα υλοποιεί το πρόγραμμα Leader κινδυνεύει να αποκλεισθεί από την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Γιατί όμως κινδυνεύει να αποκλεισθεί;
Στον ΦΕΚ της πρόσκλησης και στα Δικαιολογητικά Συμμετοχής αναφέρεται ότι πρέπει να κατατεθεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στην οποία να αναγράφεται ότι οι ανωτέρω δεν έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας της δωροδοκίας και της δόλιας χρεωκοπίας.
Ως γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοσυνεταιριστικής κύριος Πουλιλιός Ευάγγελος δήμαρχος Σουφλίου έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για το αδίκημα της πλαστογραφίας με την υπ. αριθμ. 309/1985 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης.
Η πρόταση του νέου Leader θα πρέπει να υποβληθεί έως και στις 20.07.2016. Αν παραμείνει πρόεδρος της εταιρείας ο κύριος Πουλιλιός η πρόταση της εταιρείας θα απορριφθεί και η περιοχή θα μείνει χωρίς πρόγραμμα Leader για την επόμενη περίοδο. Η απώλεια του προγράμματος θα έχει μεγάλο κόστος για την περιοχή διότι πέρα από την απώλεια περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ η περιοχή θα μείνει για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια χωρίς πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Θα πρέπει ο Δήμαρχος Σουφλίου να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί άμεσα από το ΔΣ της Δημοσυνεταιριστικής. Θα πρέπει επίσης οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης οι οποίοι συμμετέχουν στην Αναπτυξιακή να ξεκινήσουν διαδικασίες αντικατάστασης του Προέδρου γιατί ο χρόνος που απομένει για την υποβολή της πρότασης είναι πολύ λίγος.
Πάντως απορίας άξιο παραμένει πως ένα δημόσιο πρόσωπο όπως ο κύριος Πουλιλιός έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για πλαστογραφία και βρίσκεται επικεφαλής ενός αναπτυξιακού φορέα ο οποίος διαχειρίζεται Ευρωπαϊκά και Εθνικά χρήματα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα, το ΔΣ της Δημοσυνεταιριστικής αναμένει διευκρινήσεις από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή προέδρου αν υπάρχει θέμα με τη διαχείριση του leader, προκειμένου να μη χαθεί το πολύτιμο πρόγραμμα για την περιοχή ευθύνης της.