4-10-2009 ημερα κυριακη
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ημέρα που η Ελευθερώτρια έχασε των Δημιουργό της ,των άνθρωπο που τα έβαλε με όλους και όλα αλλά έφτιαξε ένα ουράνιο πραγματικά παλάτι οπός αποκαλεί μια φίλη μας την ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ,τον Αείμνηστο Μητροπολίτη ΝΙΚΗΦΌΡΟ
Συναγωνίστηκε αυτοκράτορες , τσάρους , κυβερνήσεις .Τα έβαλε με χριστιανούς και μουσουλμάνους άλλα νίκησε !! Έφτιαξε Ναό που κανείς πριν δεν τολμούσε καν να σκεφτεί στην πόλη μας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα .Την στόλισε με ζωγραφιές , χρυσό και ψηφιδωτά, πραγματικά Ουράνιο παλάτι!
Παριστάνοντας των Ιουστινιανό Φώναξε στα εγκαίνια ,ΝΕΝΙΚΗΚΑ ΣΕ ΒΑΓΙΑΖΗΤ, και θα μείνει στην Ιστορία της πόλης η φράση του.
Ξεκίνησε με μια χούφτα χρήματα κι όμως τα χέρια του είχαν ευλογία και έβρισκε πάντα για να συνεχίσει κι έλεγε όταν τελείωσε ήταν θέλημα Θεού να γίνει !! Άφησε έργο που δύσκολα ξαναγίνεται .
Τίμησε τους προκατόχους του φτιάχνοντας τους Προτομές , αλλά δεν σταμάτησε εκεί συνέχισε στήνοντας το άγαλμα του Παλαιολόγου μπροστά στο Ναό της Ελευθερώτριας κι όλοι θυμούνται στα αποκαλυπτήρια που η σημαία πιάστηκε στο σπαθί του τελευταίου Αυτοκράτορα και κυμάτιζε με τον αέρα για αρκετή ώρα.
Η προτομή της Σοφίας Βέμπο άλλη μια δική του δωρεά στην πόλη , ήταν η αγαπημένη του τραγουδίστρια .Τα κτήρια στην Αγιά Παρασκευή που προοριζόταν για γηροκομείο ,η δωρεά κτηρίου για την στέγαση της σχολής Αστυφυλάκων κι όσα να πω είναι λίγα για την γενικότερη προσφορά του στην Μητρόπολη.Η Ιερά μονή Δαδιάς ένα ακόμη μεγάλο του έργο και προσωπικό του στοίχημα η ανακαίνιση όλων των κτηρίων μαζί με το καθολικό της μονής άλλα και η ανέγερση νέου όπως και ο πέτρινος φράχτης του.Ο σταθμός της Εκκλησίας στο μητροπολιτικό μέγαρο στην Ορεστιάδα ,ο Ναός της Αγίας Ειρήνης στην κυανή . Το εκκλησιαστικό μουσείο και όσα ακόμα παραλείψω λόγο της συναισθηματικής φόρτισης αυτό δεν μειώνει καθόλου το έργο και την προσφορά του στην Μητρόπολη μας και ιδιαιτέρα στην πόλη του Διδυμοτειχου.Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση του όταν μου απάντησε σε ερώτημα μου που θα επιθυμούσε να ταφεί …… Μπροστά στην Ελευθερώτρια να κοιτάζω των Ναό για πάντα μου είπε ……. φανταστείτε την στιγμή εκείνη πως ένιωσα όταν με κοιτούσε στα μάτια και μου το έλεγε..!!
Ήταν τιμή μου που τον γνώρισα και των υπηρέτησα μαζί με την σύζυγο μου στα πιο δύσκολα 10 τελευταία χρόνια της ζωής του. Η κόρη μου ακόμα δακρύζει όταν ακούει να μιλάει κάποιος γ εκείνον ,των έζησε από μικρούλα και τον είχε σαν πραγματικό της παππού και δεν θα παραλείψω να αναφέρω πως μόλις προχθές των είδε στον ύπνο της να στέκεται έξω από των τάφο του και να τον κοιτάζει.
Είναι εδώ πάντα κοντά στον Ναό η ψύχη του!!!
Ένα χρέος μεγάλο έχουμε σαν Δήμος,να τιμήσουμε τον Νικηφόρο στήνοντας του ένα άγαλμα όμοιο του Πατριάρχη Κύριλλου στην Ορεστιάδα για τον οποίο έκαμε όλη την διαδικασία για την Αγιοποίηση του. Εύχομαι , ελπίζω , προσεύχομαι στο θεό και θα δουλέψω για αυτό το σκοπό με όλη την δύναμη μου για να γίνει πραγματικότητα. Μακάρι να είχα την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα και να τον έφτιαχνα μονός άλλα δυστυχώς η ευτυχώς δεν την έχω . Δυστυχώς είναι κατανοητών , ευτυχώς γιατί πιστεύω πως ο θεός θα θέλει όλοι μας να συμμετάσχουμε γιατί το έργο του ανήκει σε όλους μας . Γύρισε το ρολόι της Ιστορίας για την πόλη εγκαινιάζοντας τον Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στης 29-5-1994 , ημέρα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης
Θυμάμαι έλεγε … Βρήκα μια Μητρόπολη ψωροκώσταινα και με την βοήθεια του Θεού άρχισε να γίνετε αρχοντοκωσταινα κι αυτό είναι μια πραγματικότητα!!

Πιστεύω πως θα ακούσουν οι υπεύθυνοι της πόλης μας και θα συμμετάσχουν όλοι στην δημιουργία ενός αγάλματος τιμώντας έτσι τον Μητροπολίτη που άφησε εποχή στην πόλη μας

Αναφέρω επίσης ότι την Κυριακή στις 2 του μηνός θα γίνει τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Μητροπολίτη μετά τη Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο επι τη συμπλήρωση δυο ετών από την κοίμηση του

Παναγία Ελευθερώτρια f.b.