Η κινητήρια δύναμη της ιδιωτικής επιχείρησης είναι το κέρδος. Η επιδίωξη του κέρδους επέφερε μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους οικονομικούς τομείς, εναρμόνισε τους μηχανισμούς της αγοράς και μείωσε τη σπατάλη σε σχέση με οικονομικό αποτέλεσμα. Στην προχωρημένη, όμως βιομηχανική εποχή τα πράγματα αντιστρέφονται. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δε φημίζεται για διάθεση πλούσιων πρώτων υλών, ωστόσο υπάρχουν κάποιες βιομηχανικές ύλες που πρέπει να αξιοποιηθούν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα πετρέλαια.

Η οικονομία απαιτεί μεγάλες και δυναμικές αποφάσεις, που όμως θα εξασφαλίζουν κοινωνική συνοχή και ποιότητα ζωής. Μια οικονομία ισχυρή σημαίνει κοινωνία ισχυρή, σημαίνει πολίτες ισχυρούς και ως χώρα με μια δυνατή οικονομία θα μπορούμε να κερδίζουμε μάχες στο διπλωματικό πεδίο στα εθνικά μας θέματα. Εμείς οι νέοι θα αγωνιστούμε  για μια οικονομία ισχυρή, με κοινωνικό όμως πρόσωπο, θα αγωνιστούμε για μια πιο ανθρώπινη Ελλάδα, για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη.

Τεράστια χρηματικά ποσά βλέπουμε να εμφανίζονται σε διάφορους τομείς την ίδια ακριβώς, που η εξουσία δηλώνει πως πρέπει να επιβληθούν επιπλέον φόροι. Γιατί λοιπόν, ποτέ δεν έχουμε δει η εκάστοτε κυβέρνηση να παρέχει χρηματική αρψγή σε αανθρώπους, που πραγματικά έχουν ανάγκη? Μήπως γιατί δεν υπάρχουν χρήματα ή γιατί κάποιοι δεν είναι διατεθημένοι να χάσουν ένα λεπτό απόλαυσης και άνεσης? Νομίζω πως η απάντηση είναι εμφανής και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση.

Συνεχώς λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα . Όμως υπάρχουν χρήματα  Το θέμα είναι ότι πρέπει να διαχειριστούν σωστά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα, να βρεθούν κάποιες λύσεις. Γι αυτό πιστεύω πως προσιδιάζει να παρουσιαστούν μερικές λύσεις, οι οποίες όμως  πρέπει να σημειωθεί πως είναι καλό να ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα κοινωνικά δεδομένα. Βέβαια, κανείς δε συμφωνεί πως η οικονομική ανάπτυξη είναι ένα εύκολο θέμα.. Χρειάζονατι αργά και σταθερά βήματα, τα οποία, αν και αρχικά δε φαίνονται, στο μέλλον θα είναι πάρα πολύ ορατά.

Χαρά Καλαμογιώργου