τοψίδηςΓια κατασυκοφάντηση της αναπτυξιακής εταιρίας του επιμελητηρίου και του επιμελητηρίου Έβρου, από επιχειρηματία ο οποίος κατέθεσε δημόσια τις ενστάσεις του για τους όρους του διαγωνισμού για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Alexpo, μιλάει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης. Αφορμή στην απάντηση είναι η επιστολή σε ΜΜΕ του επιχειρηματία Μιχάλη Μακαρίου, ο οποίος ζητούσε μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει ο όρος για κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 70.000 ευρώ για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της εμπορικής έκθεσης, τη μεταφορά της ημερομηνίας του διαγωνισμού, ενώ υποστήριζε ότι όπως στην ΕΕ πρέπει να ληφθούν υπόψιν κριτήρια εντοπιότητας για όσους μετέχουν στο διαγωνισμό.
Διαβάστε εδώ την επιστολή του κ. Μακαρίου.
Ο κ. Τοψίδης, απαντώντας, με τους ισχυρισμούς του απαντάει στην καταγγελία, μιλώντας μάλιστα και για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Επί της από 23-3-2016 επιστολής του κυρίου Μακαρίου προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Έβρου, η οποία κοινοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Νομού Έβρου, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου Έβρου σας παραθέτουμε τα κάτωθι:
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Έβρου διοργανώνει τη φετινή χρονιά την 17η Διεθνή Έκθεση Αλεξανδρούπολης alexpo2016. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης και προκειμένου να κατασκευαστεί ο εκθεσιακός χώρος, ανακοινώσαμε πρόχειρο διαγωνισμό για την υποβολή προσφορών με κριτήριο ανάθεσης την οικονομικότερη προσφορά και τους λοιπούς όρους που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση.
Την 23-3-2016 ο κύριος Μακαρίου, ως εκπρόσωπος της εταιρείας «Δίκτυο Εμπορικών Εκθέσεων» απέστειλε προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Έβρου έγγραφη αίτηση αναβολής ή αναστολής του συγκεκριμένου διαγωνισμού, η οποία απαντήθηκε εγγράφως και εντός των χρονικών ορίων του διαγωνισμού.
Παρολ’ αυτά και μετά τη λήψη της απαντητικής επιστολής από την Αναπτυξιακή Εταιρεία, ο κύριος Μακαρίου επέλεξε να κοινοποιήσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού Έβρου ένα Δελτίο Τύπου δυσφημίζοντας με το περιεχόμενο αυτού την Αναπτυξιακή Εταιρεία και το Επιμελητήριο Έβρου.

Ειδικότερα επί της επιστολής του κυρίου Μακαρίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία διευκρινίζει ότι πράγματι μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών, η κάθε συμμετέχουσα εταιρεία θα έπρεπε να προσκομίσει και Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής στο εκτιμώμενο ποσό του έργου, ήτοι στις 70.000,00 Ευρώ. Η Διοίκηση της Αναπτυξιακής έθεσε τον όρο αυτό προκειμένου να διασφαλίσει κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η ανάδοχος του έργου θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και ειδικότερα στην ανέγερση του εκθεσιακού χώρου των 3.000 τμ, ο οποίος κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε εξωτερικό χώρο του λιμένα Αλεξανδρούπολης και από τον οποίο εξαρτάται όλη η διοργάνωση. Μάλιστα, στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις, όπου η ανάδοχος εταιρεία δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο έργο με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων με τους εκθέτες, την ευθύνη των οποίων φέρει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Έβρου.
Στο πλαίσιο ενός τέτοιου διαγωνισμού, χωρίς χρονικά περιθώρια για την αντικατάσταση της αναδόχου εταιρείας και χωρίς να υπάρχει άλλη λύση στην πραγματικότητα, η εκάστοτε Διοίκηση οφείλει να θέσει ως όρο την προσκόμιση Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής στο ύψος του έργου, ώστε οι συμμετέχουσες εταιρείες πράγματι να διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα που απαιτεί το συγκεκριμένο έργο. Σημειωτέον δε, ότι σε περίπτωση που δεν περατωθεί το έργο της κατασκευής του εκθεσιακού χώρου προσηκόντως και εμπροθέσμως, τότε η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου, ως διοργανώτρια, έχει την υποχρέωση να ακυρώσει τη διοργάνωση, γεγονός που σημαίνει τεράστιες αστικές ευθύνες έναντι των εκθετών που προπληρώνουν τους εκθεσιακούς χώρους (περίπτερα) και υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία από την έκδοση εντύπων, διαφήμισης, υλικών κ.α.
Περαιτέρω, η Διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας παρότι είχε το δικαίωμα να αναθέσει απευθείας το έργο, προτίμησε την διαγωνιστική διαδικασία και έθεσε ως κριτήριο κατακύρωσης την οικονομικότερη προσφορά, διότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή του αναδόχου και ταυτόχρονα πετυχαίνουμε τη καλύτερη δυνατή τιμή. Αντίθετα, το κριτήριο της συμφερότερης τιμής, βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια που δυνητικά δημιουργούν ασάφειες ως προς τα κριτήρια επιλογής.

Ως προς τον ισχυρισμό του κ. Μακαρίου ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνεται κατά προτεραιότητα υπόψη η εντοπιότητα του συμμετέχοντος, διευκρινίζουμε ότι δεν υφίσταται καμία τέτοια νομοθεσία, οδηγία ή πρακτική που φυσικά θα οδηγούσε σε «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, όπως και εν προκειμένω που η μοναδική εταιρεία κατασκευής εκθεσιακών χώρων σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι του κυρίου Μακαρίου, όπως και ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του!
Φυσικά η Διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προτάξει τα κριτήρια που συγκεκριμένα πληροί ο κύριος Μακαρίου και να θέσει τους όρους στους οποίους μπορεί να ανταπεξέλθει. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να είναι σεβαστό από τον κύριο Μακαρίου, ο οποίος παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τη παροχή των πληροφοριών που ζήτησε, επέλεξε με μια αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη κίνηση να απευθυνθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να κατασυκοφαντήσει την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Έβρου. Φυσικά, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας και φυσικά την προσφυγή στα αρμόδια ποινικά Δικαστήρια για τις πράξεις του κυρίου Μακαρίου.
Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι τελικά στον διαγωνισμό αυτό υπέβαλαν συμμετοχή 2 εταιρείες και μάλιστα από επαρχιακές πόλεις της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν κατασκευαστικές εταιρείες της επαρχίας που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού.
Τηρώντας λοιπόν όλες τις νόμιμες διαδικασίες και θεσπίζοντας αυστηρά κριτήρια για την επιλογή του αναδόχου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία πέτυχε στην αντίστοιχη διοργάνωση του έτους 2014 τις καλύτερες δυνατές προσφορές για όλα τα έργα της έκθεσης, μεταξύ των οποίων και το κατασκευαστικό και έκλεισε την διοργάνωση με θετικό πρόσημο.
Με εκτίμηση,
Για την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Έβρου
Χριστόδουλος Τοψίδης