εργατικό κέντρο ΈβρουΤο Εργατ/κό Κέντρο Ν. Έβρου , με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας , απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες του Νομού μας, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες και τις καλεί να οργανωθούν στα Σωματεία και να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα.
Σήμερα, που η οικονομική και κοινωνική κρίση επιτείνει τα δυσμενή και άνισα χαρακτηριστικά της γυναικείας απασχόλησης, σήμερα που η ανεργία έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, η δραστηριοποίηση και η εκπροσώπηση των γυναικών στα συνδικάτα επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.
159 χρόνια μετά από τις 8 Μάρτη του 1857 όπου οι ράφτρες και οι υφάντρες της Ν. Υόρκης σήκωσαν ανάστημα απέναντι στην βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους και διεκδικούσαν λιγότερες ώρες στα εξαντλητικά ωράρια, ίσο μισθό για ίση δουλειά με τους άνδρες , καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες . Σήμερα όσο ποτέ άλλωτε , μας ζητάνε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κουαρτέτο να συμβιβαστούμε με «αξιοπρέπεια» στη μισή ζωή με τσακισμένα δικαιώματα. Να ξεχάσουμε τις κατακτήσεις που μας πήραν πίσω την περίοδο της κρίσης και στο όνομα του χρέους.
Η 8η Μάρτη, αποτελεί πλέον ημέρα ορόσημο για τη γυναίκα που ξέρει να διεκδικεί και να παλεύει για την εφαρμογή στην πράξη της ισότητας, ισονομίας, συμμετοχής, έκφρασης και άποψης.
Η 8η Μάρτη είναι αφορμή, για να αναδειχθούν πιο έντονα, τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των γυναικών, αλλά και των εργαζομένων γενικότερα σε ένα περιβάλλον εκμετάλλευσης και καταπίεσης των αδύνατων κοινωνικών ομάδων.
Παρά τις νομικές ρυθμίσεις, η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένει μικρή, οι ανισότητες στις αμοιβές, στην εξέλιξη, αλλά και στις προσλήψεις.
Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που πλήττεται περισσότερο απ’ την ανεργία, τις απολύσεις, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Έβρου και το συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζουν την γυναίκα θεωρώντας επιβεβλημένη και απαραίτητη την δράση τους στην πρώτη γραμμή του αγώνα για πλήρη και ουσιαστική ισότητα ανδρών – γυναικών στις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις. Όπως είπε και η Άννα Μπέτανκουρτ :
«Ζητάμε ίσα δικαιώματα για τη γυναίκα, γιατί τότε μόνον η Ελευθερία θα είναι πλήρης»
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Έβρου
Ο Πρόεδρος H Γεν. Γραμματέας
Ασπιώτης Ευστάθιος Βαφειάδου Ιωάννα