Δέλτα Έβρου: Ο σημαντικότερος υγρότοπος διαχείμασης για το Νανόκυκνο στην Ευρώπη
Η αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα είναι πολύ μεγάλη και έχει επιβεβαιωθεί για πολλά είδη, καθώς αυξάνεται η γνώση μας με την παρακολούθηση η οποία γίνεται συστηματικότερη με τα χρόνια και εμπλουτίζεται με σύγχρονες μεθόδους.
Ακόμη μια απόδειξη γι’ αυτή την αξία του Δέλτα είναι και η αυξανόμενη παρουσία του Νανόκυκνου (του πιο μικρόσωμου από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης) τα τελευταία δέκα χρόνια. Από το 2005 που παρατηρήθηκαν 30 άτομα και το 2006 473, το είδος παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση χρόνο με το χρόνο. Μέχρι και πέρσι η μέγιστη καταγραφή ήταν 4.500 πουλιά, ενώ το φετινό χειμώνα υπήρξε ακόμη μια σημαντικότατη αύξηση καθώς καταμετρήθηκαν 8.400 πουλιά!
Οι Νανόκυκνοι αναπαράγονται στην αρκτική Τούνδρα και διαχειμάζουν σε μια ευρεία έκταση που φτάνει από τη Δυτική Ευρώπη, έως την Ιαπωνία!
Η αύξηση της παρουσίας του Νανόκυκνου στο Δέλτα Έβρου συμπίπτει με την ταυτόχρονη μείωση του είδους στη Δυτική Ευρώπη.
Τέσσερις Νανόκυκνοι με κολλάρο έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα τα τελευταία χρόνια. Τα τρία από αυτά είχαν δακτυλιωθεί στην Ολλανδία και ένα στην κοιλάδα της Pechora της Ρωσίας. Θεωρείται πως προέρχονται από τον ίδιο πληθυσμό, μέρος του οποίου πιθανών έχει «μετακινηθεί» από τη Δυτική Ευρώπη και ξεχειμωνιάζει στο Δέλτα του Έβρου.
Το φετινό χειμώνα επίσης, παρατηρείται να ξεχειμωνιάζει στο Δέλτα και ένας Νανόκυκνος με δορυφορικό πομπό, ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι του από την Χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας (κοντά στη Θάλασσα του Μπάρεντς), που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής του είδους. Η καταγραφή αυτή για πρώτη φορά συνδέει το Δέλτα Έβρου με την περιοχή αυτή της Σιβηρίας, καθώς ως τώρα θεωρούνταν ότι τα πουλιά από αυτή την περιοχή διαχείμαζαν κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.
Είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι πληροφορίες που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι το Δέλτα είναι ένα κομβικό σημείο για τα υδρόβια είδη, αρκετοί πληθυσμοί των οποίων εξαρτώνται από αυτόν για την επιβίωσή τους. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι Νανόκυκνοι χρησιμοποιούν και την ελληνική και την τουρκική πλευρά του Δέλτα κατά τη χειμερινή τους παρουσία, καθώς η πρώτη αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, κυρίως για κούρνιασμα, ενώ η δεύτερη μια περιοχή πλούσια σε τροφή, εξαιτίας των μεγάλων εκτάσεων με καλλιέργειες ρυζιού.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με φορείς και ινστιτούτα του εξωτερικού, συνεχίζει την παρακολούθηση του είδους. Ταυτόχρονα εντείνει τις προσπάθειές του για την εξασφάλιση ασφαλών εκτάσεων στον υγρότοπο προς όφελος του Νανόκυκνου, αλλά και όλων των ειδών της πανίδας και της χλωρίδας που απαντώνται στην περιοχή, ενισχύοντας με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει τις δράσεις της Δασικής Υπηρεσίας και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών .
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου