Τομαδάκης φωτοΗ θλιβερή πραγματικότητα του Έβρου δεν αποτυπώνεται μόνο στην εικόνα της πλημμύρας του χειμώνα. . .

Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στην τηλεόραση, έζησα από πολύ κοντά τις πλημμύρες. Από τότε δεν άλλαξε τίποτα.
Το μόνο που άλλαξε είναι τα πρόσωπα. Έχουμε λιγότερους δημάρχους, δεν έχουμε νομάρχη. Όλα τα άλλα τα έχουμε.
Σπασμένα αναχώματα, σχέδιο εκκένωσης οικισμών, μπαρούφες που λένε και γράφουν ορισμένοι.
Πάμε να δούμε και λίγο τους αριθμούς.

Οι πλημμύρες του 2006 προκάλεσαν ζημίες της τάξης των 372 εκατ. Ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό του προηγούμενου έτους (σ.σ. 2005).
Πάνω από το 70% των 180.000 ατόμων που ζουν στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές ήταν άμεσα θιγόμενοι. Μεγάλες καταστροφές είχαν πλήξει τα δίκτυα και τις υποδομές στην περιοχή και είχαν παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα του τόπου. Περίπου 100 εκατ. m² γεωργικών εκτάσεων είχαν πλημμυρίσει κατά μήκος του ποταμού και 2.000 ζώα είχαν πνιγεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οι πλημμύρες πλημμυρισμένων περιοχών απομάκρυνε κάθε πιθανότητα φύτευσης νέων καλλιεργειών. Λόγω της έλλειψης γεωργικής παραγωγής, πολλές τοπικές βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να έχουν καμία γεωργική, μεταποιητική ή εμπορική δραστηριότητα σε μια περιοχή όπου η κύρια απασχόληση του 90% του πληθυσμού είναι η γεωργία. Λόγω της εκτεταμένης ζημίας που είχαν υποστεί τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης έπρεπε να διανεμηθεί εμφιαλωμένο νερό σε αρκετούς δήμους. Η επισκευή των δικτύων ύδρευσης, ο εντοπισμός εναλλακτικών φρεατίων που δεν είχαν προσβληθεί από τη μόλυνση της λεκάνης απορροής και η αναζήτηση νέων πηγών αναμενόταν να δημιουργήσει κρίσιμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

 

Τα παραπάνω τα αλίευσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ψάχνοντας στοιχεία για την πτυχιακή εργασία του μεταπτυχιακού μου, που ως εκ θαύματος, έχει ως θέμα τις πλημμύρες του Έβρου. . . Και φυσικά αντίστοιχες καταστροφές συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. . .
Γνωρίζω ανθρώπους που καταστράφηκαν. Γνωρίζω ότι έχουμε πάλι πλημμύρες. Κάποιον που να δώσει λύση ή τουλάχιστον να δει λίγο διαφορετικά το πρόβλημα δε γνωρίζω.
Γιάννης Τομαδάκης