νοσοκομείοΤην ώρα που ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου διαμαρτύρονται έντονα για τη μετακίνηση νοσηλεύτριας από το νοσοκομείο στο κέντρο υγείας Ορεστιάδας, τονίζοντας ότι η μετακίνηση αυτή επιβαρύνει ήδη την βεβαρυμένη κατάσταση στο νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, το σωματείο των εργαζομένων έστειλε επιστολή στον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξάνθο, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν.
Η επιστολή αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ της Υγείας σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού με το οποίο μετακινείται η υπάλληλος του Κλάδου ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών από το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου στο ΠΕΔΥ – ΚΥ Ορεστιάδας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Κάναμε τρεις συναντήσεις με τον Κο Πλωμαρίτη, μια στην έδρα της ΥΠΕ και δυο στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου στις οποίες :
-του καταθέσαμε τα προβλήματα και τις προτάσεις μας για άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό, που έχει επωμιστεί και την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της περιφέρειας Διδ/χου και
– του προτείναμε ως λύσεις:
• την μετακίνηση Νοσηλευτικού προσωπικού από το ΠΕΔΥ- Διδ/χου (τρείς νοσηλεύτριες) το οποίο είναι στελεχωμένο μόνο με δύο οδοντιάτρους και μια δερματολόγο στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου
Σας κάνουμε γνωστό, ότι έκτοτε ο Δ/της της 4ης ΥΠΕ κατανοώντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό μετακινεί με αποφάσεις του κατά περίπτωση τις νοσηλεύτριες από το ΠΕΔΥ-Διδ/χου προς το Νοσοκομείο,
• καθώς και την μετακίνηση (11) Νοσηλευτριών-ων από το ΠΕΔΥ – ΚΥ Ορεστιάδας προς το Νοσοκομείο, οι οποίες ενώ έχουν οργανικές θέσεις σε Νοσοκομεία της επικρατείας λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο και όχι μόνο, επιδιώκουν και επιτυγχάνουν την τοποθέτησή τους στο ΠΕΔΥ- ΚΥ Ορεστιάδας, στο οποίο δεν ισχύει το επίπονο κυκλικό ωράριο του Νοσοκομείου.
Σας κάνουμε γνωστό ότι στο ΠΕΔΥ – ΚΥ Ορεστιάδας οι οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού + αυτές του πρώην ΙΚΑ είναι όλες καλυμμένες και παράλληλα υπηρετούν σ΄ αυτό και οι ανωτέρω (11) αναφερόμενες νοσηλεύτριες-ες.
2. Στις 9-11-2015 προχωρήσαμε λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει το προσωπικό μας, στην κατάληψη της Διοίκησης, διεκδικώντας στελέχωση του Νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό, τα 6.000 και πλέον οφειλόμενα ρεπό στο Νοσηλευτικό Προσωπικό και πολλά άλλα.
Θα πρέπει να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου μας, είναι ένα κουρασμένο ψυχικά και σωματικά προσωπικό που δουλεύει κάτω του ορίου ασφαλείας, από τις ελλείψεις προσωπικού και τον μεγάλο όγκο ασθενών που καλείται καθημερινά να εξυπηρετεί, με ένα ή κανένα ρεπό, έχοντας το φόβο ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να πάρει διαστάσεις επικίνδυνες τόσο για το ίδιο όσο και για τους ασθενείς
Σας κάνουμε γνωστό ότι η κατάληψη της Διοίκησης γνωστοποιήθηκε στον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ.
3.Στις 31-12-2015 αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια, η υπ’ αριθμ. 2395/31-12-2015 απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ο οποίος αφού έλαβε υπόψη τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες αποφάσισε τις μετακινήσεις υπάλληλων προς τα Νοσοκομεία και από αυτά.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση:
Μετακινούνται από το ΠΕΔΥ- ΚΥ Ορεστιάδας προς το Νοσοκομείο Διδ/χου :
-μια υπάλληλος ΤΕ Νοσηλευτικής (υπάλληλος Διοικητικών καθηκόντων λόγω προβλημάτων υγείας),
-μια υπάλληλος ΤΕ Επισκεπτών – Υγείας
-μια υπάλληλος ΤΕ Διοίκηση Μονάδων Υγείας (Υπάλληλος Διοικητικών καθηκόντων)
Μετακινούνται από το Νοσοκομείο Διδ/χου στο ΠΕΔΥ- ΚΥ: Ορεστιάδας
-μια υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Βοηθών-Νοσηλευτών

Μετά τα ανωτέρω:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απόφαση του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κου Πλωμαρίτη, με την οποία για μια ακόμη φορά, ως και οι προκάτοχοι Διοικητές της 4ης ΥΠΕ αφαιρεί Νοσηλευτικό προσωπικό από το Γενικό Νοσοκομείο Διδ/χου παρά την υποστελέχωση των κλινικών και του ιδρύματος.
Κύριε Υπουργέ απευθυνόμαστε σε σας και ζητάμε:
• την στήριξή σας για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Διδ/χου, για να συνεχίσει ο λαός του Βορείου Έβρου να διατηρεί το δικαίωμα για αξιοπρεπή πρόσβαση σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και εμείς σαν εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, να μπορούμε και να είμαστε σε θέση να τις παρέχουμε
• τη δική σας παρέμβαση για την ακύρωση της απόφασης αυτής, για να σταματήσουν επιτέλους αυτού του είδους οι πρακτικές των Διοικητών, οι οποίοι πέρα από κάθε λογική πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών και χωρίς καμία εισήγηση από τα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου, μετακινούν αυθαίρετα και χωρίς κανένα προγραμματισμό νοσηλευτικό προσωπικό.
• την συνεργασία των δυο Υπουργείων Υγείας-Εθνικής Άμυνας, έτσι ώστε οι υπάλληλοι που υπηρετούν και έχουν οργανική θέση σε Νοσοκομεία της επικράτειας και αιτούνται απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης ένστολου συζύγου, να διατίθενται στο Νοσοκομείο και όχι στις δομές του ΠΕΔΥ, κάνοντας σαφές ότι εμείς οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία, είμαστε αυτοί που ζητάμε και στηρίζουμε την δημιουργία και λειτουργία των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας .

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Στάμος Στάθης Αλεξούδης Δήμος