Να ανοίξει ο διάλογος σχετικά με τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ζητά η δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ.
Ο επικεφαλής της παράταξης Παύλος Μιχαηλίδης, εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο εκτός από τις απόψεις που παρουσιάζει κατηγορεί το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη ότι ψεύδεται.
Η ΑΝΑΣΑ αναφέρει:

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ LNG, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «GASTRADE» ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης 6/2/2012 – Θέμα 4ο: Γνωμοδότηση επί της παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου Ν. 2971/2001 άρθρο 14 παρ. β΄ εδαφ. 8 «Περί παραχωρήσεως αιγειαλού-παραλίας για την εκτέλεση έργων». (εισηγ. κ. Δήμαρχος).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρακάτω απόσπασμα από την παρουσίαση-ομιλία του κ. Σιφναίου, εκπροσώπου της εταιρείας Gastrade (συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου) για την επένδυση του LNG στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο:
<<Είναι σημαντικό ότι η αεριοποίηση (του φυσικού αερίου) γίνεται με θέρμανσή του όταν αυτό είναι σε υγρή μορφή και θερμοκρασία -160°C. Υπάρχουν δύο δυνατοί τρόποι να γίνει αυτό, ο ένας είναι με χρήση θαλασσινού νερού (έχει την επίπτωση ότι κρυώνει το νερό της θάλασσας σε μία ακτίνα και ένα βάθος) ή μπορεί να γίνει με τη χρήση αερίου, χωρίς χρήση θαλασσινού νερού σε ένα «κλειστό κύκλωμα». Εμείς προτείνουμε τη χρήση του «κλειστού κυκλώματος» ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και συνεπώς στη θερμοκρασία περίξ της μονάδας σε σχέση με την ιχθυοπανίδα και την θαλάσσια ζωή.>>
(Πηγή: pamemprosta.org – Ανεπίσημα πρακτικά του 4ου ΔΣ της 6/2/2012 [με απομαγνητοφώνηση για επένδυση Gastrade/LNG])
Η εταρεία λοιπόν δια των εκπροσώπων της εξηγεί στο ΔΣ του 2012 -με ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ- ότι ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ την χρήση «ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ» για την πλωτή μονάδα ώστε να μην υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και συνεπώς στη θερμοκρασία περίξ της μονάδας σε σχέση με την ιχθυοπανίδα και την θαλάσσια ζωή. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ «ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ» ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟ «ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ», το οποίο «ανοιχτό κύκλωμα», (όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο κ. Σιφναίος) λειτουργεί με χρήση θαλασσινού νερού (έχει την επίπτωση ότι κρυώνει το νερό της θάλασσας σε μία ακτίνα και ένα βάθος) ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ, στις 17/12/2012 συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με αριθμό ημερήσιας διάταξης 19, το θέμα της Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΑΣΦΑ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ»
(Πηγή: Συζήτηση για την ΜΠΕ της επένδυσης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Gastrade ΑΕ του ομίλου Κοπελούζου | πάμε μπροστά)
ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΛΟΓΟ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:
Η τεχνολογία των μονάδων αεριοποίησης θα είναι:
Α) Οι δύο, τύπου «κλειστού κυκλώματος», το οποίο θα θερμαίνει το ΥΦΑ με καύση φυσικού αερίου.
Β) Οι άλλες δύο, τύπου «ανοιχτού κυκλώματος» το οποίο θα θερμαίνει το ΥΦΑ με θαλασσινό νερό, το οποίο θα αναρροφάται από την θάλασσα. Το θαλασσινό νερό αφού θερμάνει το ΥΦΑ θα επιστρέφει στη θάλασσα σε μία θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 7 °C σε σχέση με την θερμοκρασία της θάλασσας.
Επομένως η εγκατάσταση αεριοποίησης θα είναι υβριδική αποτελούμενη από δύο τεχνολογίες. Το σύστημα κλειστού κυκλώματος (π.χ. διαλύματος γλυκόλης / νερού) και το σύστημα ανοιχτού κυκλώματος θαλάσσης (π.χ. ανοικτής εσχάρας – open rack re-gassifier)…
ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ «ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ» ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ «ΥΒΡΙΔΙΚΟ», ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ» ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης σε αυτή την ΔΥΣΜΕΝΗ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ περίεργη εξέλιξη, ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΑΛΕ καμία έκπληξη και ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ, αντιθέτως δε, προπαγάνδιζε το έργο με τα επιχειρήματα πως μόνο οφέλη θα έχουμε να αποκομίσουμε ως περιοχή και πως η επιβάρυνση στο περιβάλλον θα είναι ΜΗΔΑΜΙΝΗ.
Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα πολλών για το πως είναι δυνατόν ένας δήμαρχος που πρωτοστάτησε κατά του Χρυσού, με τέτοια ευκολία να υπερασπίζεται μια εταιρεία και ένα έργο, που έτσι και αλλοιώς από πλευράς επικινδυνότητας ανήκει στην κατηγορία της ευρωπαϊκής οδηγίας «ΣΕΒΕΖΟ 2».
Η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α. στον 3ο μήνα της παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο, διοργάνωσε (12/2014) ανοιχτή στο κοινό ενημερωτική ημερίδα με θέμα την εγκατάσταση του LNG στον θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης, αξιολογώντας την σοβαρότητα του θέματος σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ενημέρωση. Στους βασικούς προσκεκλημένους ήταν φυσικά τόσο ο δήμαρχος ο κ. Λαμπάκης, όσο και η ίδια η εταιρεία, μόνο που κανείς τους δυστυχώς δεν έδωσε το παρών.
Είχαν προηγηθεί μεγάλες κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο τον Ιούνιο του 2014 στην γειτονική Καβάλα με την συμμετοχή της Δημάρχου της, όλων των πολιτικών, των φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ενάντια σε ανάλογη μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στον εκεί θαλάσσιο χώρο.
Δύο από τους επιστήμονες που πρωταγωνίστησαν από πλευράς ενημέρωσης στην περίπτωση της Καβάλας, επιλέξαμε να είναι οι κύριοι ομιλητές στην ημερίδα της ΑΝΑ.Σ.Α. Ανάμεσα στα επιστημονικά συμπεράσματα που κυριάρχησαν, ως ηταν φυσικό ήταν και τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκαλεί η τελική επιλογή του «ανοιχτού» κυκλώματος στα αλιεύματα και τους θαλάσσιους οργανισμούς.Το θέμα αυτό το εισηγήθηκε ο πλέον αρμόδιος, ο Βιολόγος – Ιχθυολόγος, ο κ. Μάνος Κουτράκης, Προέδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) από το 1996 και επικεφαλής του εργαστηρίου Εσωτερικών Υδάτων και Λιμνοθαλασσών του ΙΝ.ΑΛ.Ε.
Τα ίδια ακριβώς επανέλαβε και σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόσο στον τηλεοπτικό σταθμό «ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», όσο και στον ραδιοφωνικό σταθμό «maximum fm 93.6». Πέρα λοιπόν από τα δεδομένα προβλήματα στην Αλιεία και την θερμική ρύπανση (-7 °C), σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη, το φιλτράρισμα και η χλωρίωση του νερού θα επηρεάσει την τροφική αλυσίδα, συμβάλλοντας στην ερημοποίηση της περιοχής, μια και στην περίπτωση του ανοιχτού κυκλώματος θα απαιτηθούν τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού! Επί πλέον τόνισε πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία και πως φυσικά όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αμφισβήτησης!!!
Ο ΜΟΝΟΣ που αμφισβητεί όλα αυτά είναι ο κ. Λαμπάκης, ο οποίος όπως δήλωσε, το ανοιχτό κύκλωμα θα λειτουργήσει ως φυσικό ενυδρείο και γύρω από αυτό θα μαζευτούν περισσότερα ψάρια!!! ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ!!!
Και επειδή ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» λέγοντας πως η περίπτωση της Καβάλας είναι διαφορετική λόγω μικρότερης απόστασης από τις ακτές, το πρόβλημα με το ανοιχτό κύκλωμα που προέβαλαν στην γειτονική πόλη δεν εχει να κάνει με την απόσταση, αλλά με την λανθασμένη επιλογή ενός προμελετημένου εγλήματος.
Ακόμη και το έγγραφο της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ για την μονάδα του LNG, αναφέρει πως τα μοναδικά επιστημονικά δεδομένα για αυτή την εγκατάσταση υπάρχουν από την ημερίδα της ΑΝΑ.Σ.Α, βάσει των οποίων εκφράζουν τις συγκεκριμένες επιφυλάξεις τους, ζητώντας ΟΧΙ την ματαίωση του έργου αλλά τουλάχιστον την αλλαγή βασικών παραμέτρων του.
Προς ενημέρωση των δημοτών και με την δέουσα προσοχή και ευθύνη για ένα τέτοιας μορφής και κλίμακας έργο, το οποίο είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και αποτελεί από ότι φαίνεται επιλογή και αυτής της κυβέρνησης, έχουμε να δηλώσουμε:
Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε Α. περαιτέρω ενημέρωση, Β. διαφάνεια, Γ. επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία για την εφαρμογή της δικής της πρότασης για «κλειστό κύκλωμα» στην μονάδα και με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και Δ. ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης.
Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν και τις προυποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η τελική απόφαση της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α για το συγκεκριμένο έργο, που πιθανώς να μετατρέψει και να αλλοιώσει την φυσιογνωμία της Αλεξανδρούπολης για τα επόμενα χρόνια.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α.»

LNG1

LNG