βαμβάκιΜεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου στην καλλιέργεια βαμβακιού στο βόρειο τμήμα του Έβρου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναμενόμενη απόδοση. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι επειδή δεν υπάρχει απόδοση, αγρότες χάνουν τη συνδεδεμένη επιδότηση. Το πρόβλημα θέτει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου Αξιώτης Καμπρούδης στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Καμπρούδης αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε ότι οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στον Νομό Έβρου πέτυχε το βαμβάκι στο στάδιο του ανοίγματος της κάψας (καρυδιού), στην πιο σημαντική στιγμή του βαμβακιού πριν την συγκομιδή του.
Η βροχόπτωση αμέσως εμπόδισε και σε κάποιες περιπτώσεις κατέστρεψε την ανάπτυξη- του τελικού σταδίου του βαμβακιού με συνέπεια να μειωθεί η στρεμματική απόδοση του.
Η καταστροφή αυτή δημιουργεί στους βαμβακοπαραγωγούς σοβαρότατο πρόβλημα γιατί αδυνατούν πλέον να καλύψουν το πλαφόν σε κιλά που έχει τεθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συγκομισμένο βαμβάκι με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται να πάρουν την συνδεδεμένη επιδότηση.
Για αυτό λοιπόν ζητούμε την μείωση του πλαφόν του βαμβακιού της τάξης τουλάχιστον του 30 με 40% για να μπορέσει ο βαμβακοπαραγωγός να συμπληρώσει το πλαφόν που απαιτείται.
Ζητούμε την κατανόηση σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής μας και ευελπιστούμε στη λύση του προβλήματος όπως είχε συμβεί και παλαιότερα.

Για την ΕΑΣ Διδυμοτείχου – Έβρου
Ο Πρόεδρος
Καμπρούδης Αξιώτης