Μαζί με τα ζώα και τα φυτά που θυσιάζει ο άνθρωπος στην κούρσα της εξέλιξης, χάνει και τα πολύτιμα στοιχεία της παράδοσής του. Το πιο σημαντικό ή θαυμάσια ποικιλία της ανθρώπινης έκφρασης, απειλείται. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τις 6.000 γλώσσες που ομιλούνται στον κόσμο, οι 3.οοο πεθαίνουν ή κινδυνεύουν άμεσα να εξαφανιστούν. Αιτία, η παγκοσμιοποίηση κι η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Τα windows του Μπιλ Γκέϊτς, που ανοίγουν σε εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο, «μιλάνε » αγγλικά. Δεν είναι μόνο το διαδίκτυο Ίντερνετ που καθιέρωσε τα αγγλικά σαν διεθνή κώδικα επικοινωνίας αλλά και η κινητικότητα των λαών και το εμπόριο. Τον περασμένο αιώνα η γλώσσα της επιστήμης ήταν η Γερμανική, ενώ γλώσσα της διπλωματίας ήταν η Γαλλική. Σήμερα επικοινωνίες παντού με αγγλικά. Όμως μην ξεχνάτε: μαζί με τη γλώσσα χάνεται και η ταυτότητα της κοινωνίας μας.
Με δεδομένη την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των λαών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα αξίζει να εξετάσουμε το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέοι στην προσέγγιση και αμοιβαία κατανόηση των λαών και στην παραπέρα δημιουργία κλίματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους.
Aνάμεσα στα εκπληκτικά επιτεύγματα της εποχής ιδιαίτερη θέση κατέχουν αυτά που αναφέρονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι δυνατότητες όμως που προσφέρει η νέα τεχνολογία στον τομέα της πληροφόρησης προκαλούν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος του ατόμου να σκέφτεται και να αποφασίζει μόνο του για τις τύχες και να διαμορφώνει τη ζωή του σύμφωνα με πρότυπα και αξίες της δικής του επιλογής. Εκφράζεται επίσης ο φόβος πως υπάρχει κίνδυνος αλλοτρίωσης του ατόμου και τυποποίησης της ζωής του.
Στους δρόμους, στους τοίχους, στον τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, χιλιάδες μηνύματα μας βομβαρδίζουν καθημερινά, χιλιάδες ερεθίσματα μας περιτριγυρίζουν. Προβάλλεται έντεχνα η χρησιμότητα, η ποιότητα και η φτήνια κάποιους προϊόντος ή εξαιρούνται οι καλές ιδιότητες κάποιου προσώπου.
Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, όπως και άλλες επιτεύξεις τ5ου ανθρώπου και ωφελούν και βλάπτουν. Μπορούν να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες με μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση της από αυτούς που την ελέγχουν αλλά και από αυτούς που την παρακολουθούν.
Ασφαλώς, με τα δεδομένα της εποχής μας δεν αρκεί η συνεργασία σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται συνεργασία όλων των λαών , για να μπουν οι βάσεις προόδου και της ευτυχίας όλων των ανθρώπων.

Καλαμογιώργου Α. Χαρίκλεια
Αθλητική Δημοσιογράφος
Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ
Χρήστος Σωτηρακόπουλος
xara_kalam@yahoo.gr