Αν οι εκλογικές διαδικασίες είναι η κορύφωση μιας διεργασίας, ώστε η επιλογή να γίνεται με βάση αρχές, ιδέες,  προτάσεις, προπάντων όμως μια ηθική στάση απέναντι στα πράγματα κι αν αυτό αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατικής λειτουργίας, τότε η Α΄ Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΑΘ που συγκαλείται, ελπίζω,  την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011, πόρρω απέχει από το να χαρακτηρισθεί ως δημοκρατική.

Η Γ.Σ της οποίας η Ημερήσια Διάταξη, τηρώντας κατά γράμμα το ΠΔ 75/2011, αναλίσκεται σε εκλογικές διαδικασίες, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συζήτηση, μια δημόσια τοποθέτηση, όλων όσων θα εκτεθούν ως υποψήφιοι και όχι μόνον αυτών, ώστε να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι στη Γ.Σ. ποιους θα επιλέξουν και σε τι να προσδοκούν. Οι παλιότεροι λέγανε ότι δεν αγοράζουν γουρούνι στο σακί.  Οι εκπρόσωποι των Δήμων προφανώς θα πράξουν το αντίθετο. Για του λόγου το αληθές, χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες δύο σειρές της πρόσκλησης: Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι κατά την προσέλευσή τους, στον τόπο της Γενικής Συνέλευσης να φέρουν μαζί τους δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Είναι φυσικό αφού δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Άραγε η γραφειοκρατία πως αλλιώς θα μπορούσε να θέσει στο περιθώριο, τις φωνές εκείνες που αποκαλύπτουν τις ευθύνες όλων όσων τις αποποιούνται, και ταυτόχρονα προτείνουν;

Χάνεται μια ιστορική ευκαιρία, η αυτοδιοίκηση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να υπερβεί τις αγκυλώσεις, τα γραφειοκρατικά τερτίπια, τις κομματικές λίστες, τους αποκλεισμούς και να αποφύγει την εμμονή στη δημιουργία συνθηκών μιας δημοκρατίας καρικατούρας.

Το καθολικό αίτημα και οι ανάγκες της κοινωνίας για το πέρασμα στην 4η Ελληνική Δημοκρατία, με ισχυρά πολιτικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά υποκείμενα τις περιφέρειες, όπως φαίνεται έχουν ισχυρές αντιστάσεις στο χώρο των κομματικών εξουσιών που επιμένουν στο παλιό.

Το να μιλήσει κανείς για επανάληψη της ιστορίας με τις ίδιες λογικές και αντιλήψεις που μας οδήγησαν στο τέλμα (το δις εξαμαρτείν….) , νομίζω ότι παραπέμπει στη φράση «στου κουφού την πόρτα…».

Λυπάμαι αλλά σ’ αυτή την παρωδία δημοκρατίας μου είναι αδύνατο να  συμπράξω.

 

Ο Πασχάλης Χριστοδούλου είναι εκπρόσωπος από το Δήμο Σουφλίου στη Γ.Σ της ΠΕΔ

  Πρώην Πρόεδρος ΤΕΔΚ Έβρου                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Σουφλί, Σεπτέμβριος 2011                                                                                 pashalsf@otenet.gr