Για 400 ψηφοδέλτια εκτός ο Στυλιανίδης
Η αύξηση του αριθμού των κομμάτων που μπήκαν στη βουλή οδήγησε πιθανότατα στη μη εφαρμογή του κανόνα της απλής αναλογικής για τις τριεδρικές
«Θύματα» της παραδοξότητες του εκλογικού νόμου που προκάλεσε σπάνια καραμπόλα στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες έπεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη, Στέφανος Γκίκας στην Κέρκυρα και Αλέκος Κοντός στην Ξάνθη.
Υπό κανονικές συνθήκες οι τριεδρικές υπόκεινται στον κανόνα της απλής αναλογικής και οι έδρες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα ανεξάρτητα από το πανελλαδικό τους ποσοστό. Ο συγκεκριμένος κανόνας ωστόσο δεν εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα η ΝΔ ως δεύτερο κόμμα να μην εκλέξει κανέναν βουλευτή.
Πιθανότατα αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή αλλά και στο γεγονός ότι η ΝΔ δεν έπιασε το εκλογικό μέτρο για να «κλειδώσει» την έδρα από την πρώτη κατανομή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για την κατανομή στις διεδρικές και στις τριεδρικές περιφέρειες ακολουθείται η απλή αναλογική μέχρι της εξάντλησης των εδρών. Στις τριεδρικές εν προκειμένω, καταλαμβάνουν μία έδρα τα κόμματα που συγκέντρωσαν το 1/3 του συνολικού αριθμού ψήφων και ακολούθως η κατανομή γίνεται με βάση τα υπόλοιπά τους. Όπου οι εκλογικές περιφέρειες είναι τετραεδρικές και πάνω, οι έδρες κατανέμονται αρχικά με απλή αναλογική, ενώ για εκείνες που παραμένουν αδιάθετες η κατανομή ξεκινάει από το κόμμα, που εισέρχεται τελευταίο στη βουλή και με βάση τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά του (σε απόλυτο αριθμό ψήφων), μέχρι να συμπληρώσει τον αριθμό των εδρών που του αναλογεί. Ακολουθεί η ίδια διαδικασία κατανομής των αδιάθετων εδρών με το δεύτερο μικρότερο κόμμα και συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι και το κόμμα, που κατετάγη δεύτερο σε πανελλαδικό επίπεδο. Το πρώτο κόμμα παίρνει τις υπόλοιπες βουλευτικές έδρες, οι οποίες όμως πρέπει να συμπληρώνουν τον αριθμό των 50, που αντιστοιχεί στο καθορισμένο από την κείμενη νομοθεσία «μπόνους».
Η περιπλοκότητα της περιγραφείσας διαδικασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των κομμάτων, που έλαβαν μέρος στην επίμαχη κατανομή, οδήγησαν καθώς φαίνεται στην εξάντληση των αδιάθετων εδρών στις τετραεδρικές και πάνω εκλογικές περιφέρειες, με αποτέλεσμα στο «χορό» με τα υπόλοιπα των αδιάθετων να μπουν και οι τριεδρικές. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία, με 13.704 ψήφους και ποσοστό 22,67% στη Ροδόπη, δεν κατάφερνε να «πιάσει» το εκλογικό μέτρο και να εξασφαλίσει με την πρώτη κατανομή την εκλογή ενός βουλευτή. Η διαδικασία, που ακολουθήθηκε, προέβλεπε την εκλογή του απαραίτητου αριθμού βουλευτών για τη συμπλήρωση των 75 από τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπου είχε τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Η εκλογική περιφέρεια, στην οποία η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε τον τελευταίο της βουλευτή, βάσει της επίμαχης διαδικασίας, ήταν εκείνη της Άρτας, όπου συγκέντρωσε 14.135 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια της βουλευτικής έδρας στη Ροδόπη και η μη εκλογή του κ. Στυλιανίδη στη νέα βουλή οφείλεται σε κάτι παραπάνω από 400 ψήφους.
Τα παραπάνω ερμηνεύουν και την απώλεια της «γαλάζιας» έδρας στην Ξάνθη και την Κέρκυρα.
protothema.gr