Ερώτηση Δημοσχάκη για την αποκατάσταση των ζημιών στο φράχτη του Έβρου
Ερώτηση προς τους υπουργούς εσωτερικών & διοικητικής ανασυγκρότησης, εξωτερικών, εθνικής άμυνας και οικονομίας, υποδομών, τουρισμού & ναυτιλίας σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο φράχτης του Έβρου από τις τελευταίες πλημμύρες κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Τάσος Δημοσχάκης. Ο κ. Δημοσχάκης, μιλάει για την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών.
Στο μεταξύ, εκ παραδρομής μάλλον, αναφέρει την Αδριανούπολη ως Ανδριανούπολη.
Η ερώτηση του βουλευτή:
Στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων μας με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος παίζει τον ρόλο των φυσικών συνόρων. Υπάρχει όμως μια «λωρίδα» γης στην περιοχή του προγεφυρώματος του Κάραγατς (Παλαιάς Ορεστιάδας), απέναντι από την Ανδριανούπολη, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί χερσαία σύνορά μας, καθώς ο ποταμός Έβρος σε εκείνο το σημείο ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκική πλευρά. Αυτό το σημείο χρησιμοποιούσαν από το 2009 οι εκπρόσωποι του οργανωμένου εγκλήματος για την προώθηση παράνομων μεταναστών στην Ελληνική επικράτεια, ειδικά τις περιόδους που οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονταν σε έξαρση, λόγω της αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Ως απάντηση στην πίεση που δεχόταν, η Ελληνική πλευρά προχώρησε, μεταξύ άλλων μέτρων, και στην δημιουργία το 2012 ενός τεχνικού αποτρεπτικού εμποδίου το οποίο κάλυπτε το σύνολο αυτών των 12,5 χιλιομέτρων και το οποίο συνδύαζε τεχνικά (το ίδιο το σώμα του εμποδίου, φωτισμός κλπ.) και ηλεκτρονικά (διόπτρες και κάμερες, δορυφορικά συστήματα κλπ.) μέσα με την φυσική παρουσία συνοριοφυλάκων και στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και της FRONTEX. Ο εντοπισμός ομάδων ατόμων που επιχειρούσαν να εισέλθουν μαζικά και παράνομα στη χώρα μας ήταν άμεσος και αποτελεσματικός, οδηγούσε, δε, στην απ’ ευθείας παραλαβή τους από τις Τουρκικές αρχές, δίχως να επιβαρύνεται η Ελληνική πλευρά με την διαχείρισή τους. Η επιτυχία του εμποδίου υπήρξε καθοριστική και αδιαμφισβήτητη, εξαλείφοντας τις μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορά μας. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, διαφυλάχτηκε, εκτός από την εθνική μας ακεραιότητα, και η συμμόρφωσή μας με το άρθρο 12 της συνθήκης του Σένγκεν, η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να διαφυλάσσουν τα σύνορά τους, άρα και της Ε.Ε., από τις εισβολές παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει ήδη στην κατασκευή παρόμοιων αποτρεπτικών εμποδίων, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, με την Βουλγαρία να έχει προχωρήσει στην κατασκευή αποτρεπτικού εμποδίου σε μήκος 32 χλμ., με την επέκταση του κατά 82 επιπλέον χλμ. υπό μελέτη.
Δυστυχώς, μέσα στο 2015 όλες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών ανεστράφησαν και οι ροές των παρανόμως εισερχόντων πολλαπλασιάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τον Ιούλιο είχαν εισέλθει στη χώρα μας 156.726 παράνομοι μετανάστες, όταν την ίδια περίοδο το 2014 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 32.070. Πολλοί εκ των οποίων φέτος έχουνε εισέλθει και μέσω της Σαμοθράκης, σε πρωτοφανής αριθμούς για το νησί. Η τραγική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα πληθώρας παλινωδιών στο φλέγον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της ιδεολογικής, αν όχι ιδεοληπτικής, εμμονής στελεχών της κυβέρνησης ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.
Μεγάλο ρόλο έπαιξε και ένα, ουσιαστικά τυχαίο γεγονός, το οποίο όμως έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από όσους θέλουν την χώρα «ξέφραγο αμπέλι». Μιλάμε, φυσικά, για την ευρεία ζημιά που υπέστη το αποτρεπτικό εμπόδιο εισροής παράνομων μεταναστών στον Ποταμό Έβρο, στα σύνορά μας με την Τουρκία, λόγω των πλημμυρών του χειμώνα 2014-2015. Επανειλημμένα, έχει τεθεί το ζήτημα στις αρμόδιες αρχές και παρά τις βεβαιώσεις περί θεραπείας, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Νέας Βύσσας και σε μήκος 350 με 400 μέτρων, το αποτρεπτικό εμπόδιο έχει υποστεί ζημιές λόγω φερτών υλικών του ποταμού, καθιστώντας το σχεδόν ανενεργό. Η αποκατάστασή του, καθώς και η επιβελτίωσή του, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια ζημία από φερτά υλικά (μέσω της διάνοιξης ειδικών «θυρών» για την απομάκρυνση υδάτινων όγκων και φερτών υλικών), είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και αδιαμφισβήτητη απαίτηση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Β. Έβρου, καθώς είναι αυτοί οι οποίοι δέχονται πρώτοι τις πιέσεις από τις αθρόες εισροές παράνομων μεταναστών.
Το έργο, το οποίο έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με εθνικά κονδύλια, αποτελεί ασπίδα για τους κατοίκους του Β. Έβρου, αλλά και για ολόκληρη την χώρα. Δεν βρισκόμαστε μακριά από την στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα θα επανέλθει, δράττοντας την ευκαιρία, στην δημιουργία ροών παράνομα εισερχομένων ατόμων από τα χερσαία μας σύνορα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αποκατάσταση του αποτρεπτικού εμποδίου στα σημεία όπου έχει υποστεί ζημία και πότε;
2. Σκοπεύετε να προβείτε στις κατάλληλες βελτιώσεις, ώστε να προληφθεί η μελλοντική επανάληψη των ζημίων αυτών και με ποιον τρόπο;
3. Τι άλλα μέτρα προτείνετε για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, είτε πρόκειται για χερσαία σύνορα, για τις θάλασσες ή τα για ποτάμια μας;