Διακοπές στη Γερμανία για 6 εφήβους της Σαμοθράκης
Σε ευρωπαϊκή κατασκήνωση στη Γερμανία θα βρεθούν 6 έφηβοι από τη Σαμοθράκη από τις 16-29 Ιουλίου στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος νεολαίας που διοργανώνει η Κοιν.Σ.Επ. Ζαθέη σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους από Γερμανία και Γαλλία.
Η Ζαθέη είναι η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση (Κοινσεπ) στη Σαμοθράκη. Δημιουργήθηκε από πέντε νέους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί με στόχο την προώθηση της τοπικής ταυτότητας της Σαμοθράκης, τη δημουργία θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση, διάδοση και εφαρμογή της αειφόρου ανάπτυξης, την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποιήση, τη άτυπη εκπαίδευση και τις ανταλλαγές νέων.
Η ΚοινΣΕπ Ζαθέη σε συνεργασία με τους DECODANSE/Γαλλία και Interkurturelles Nezwerk/Γερμανία υλοποιεί πρόγραμμα εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων το οποίο θα υλοποιηθεί στις τρεις συνεργαζόμενες χώρες σε βάθος τριών χρόνων. Στις κατασκηνώσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 14-18 ετών ενώ σε κάθε κατασκήνωση συμμετέχουν 6 άτομα από κάθε χώρα.
Μετά τη φετινή κατασκήνωση που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία θα ακολουθήσουν άλλες δύο, το 2016 στην Σαμοθράκη και το 2017 στη Sete της Γαλλίας.
Το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών κατασκηνώσεων υλοποιείται στα πλαίσια του Ewoca3 (+) for everyone. Το Ewoca3 (+) for everyone είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο για την οικογένεια,τα παιδιά,τις γυναίκες και τους νέους και το Γαλλογερμανικό γραφείο νεολαίας, υποστηρίζεται επίσης από το Erasmus+ ενώ διοργανώνεται από το IBB, του Διεθνούς Οργανισμού για την Εκπαίδευση και την Ανταλλαγή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Η διαδικασία προετοιμασίας για τη Σαμοθράκη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 όπου παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Ζαθέη Σοφία Μπουρδάνου και η διαχειρίστρια του προγράμματος Μαίρη Παπαθανασίου σε συνέδριο του IBB στο Dortmund της Γερμανίας, κατά το οποίο επισημοποιήθηκε η συνεργασία των τριών οργανισμών και αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου.
Η προετοιμασία συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης, με τη συμμετοχή της Ζαθέη στο Κονγκρέσσο του Χάτινγκεν τον Μάρτιο, με θέμα τον σχεδιασμό των κατασκηνώσεων για την περίοδο 2015-2017 και την εκπαίδευση των ομαδαρχών τον Ιούνιο στο ίδιο μέρος. Ομαδάρχης στη φετινή κατασκήνωση είναι η Μαίρη Πιτιακούδη με εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων και εκπαίδευση στην αειφόρο ανάπτυξη που είναι και το γενικό θέμα αυτής της χρονιάς του ewoca(+).
Η ΚοινΣΕπ Ζαθέη μετά από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής και την παρουσίαση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάιου δόθηκε προθεσμία υποβολής αιτήσεων με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και τη γνώση Αγγλικών. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 12. Ακολούθησαν δύο κληρώσεις, μία για τα παιδιά του Γυμνασίου και μία για τα παιδιά του Λυκείου και επιλέχθηκαν 6 συμμετέχοντες.
Οι νέοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:
Γιαμάγα Πολυξένη, Τσοτουλίδης Παναγιώτης, Λέντι Γκρέμσι μαθητές 3ης Γυμνασίου και Μαριάνα Κουμούκοβα, Φωτεινή Παλαμούτη και Μαρίνα Καραγιάννη μαθήτριες 1ης Λυκείου.
Στη συνέχεια ακουλούθησαν τέσσερεις συναντήσεις προετοιμασίας με τους εφήβους και σε δύο από αυτές παραβρέθηκαν οι γονείς των συμμετεχόντων.
Η αναχώρηση από τη Σαμοθράκη είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουλίου για να ταξιδέψουν στο Brunne του Βραδενβούργου κοντά στη περιοχή του Βερολίνου. Η κατασκήνωση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες έως τις 29 Ιουλίου.
Οι συμμετέχοντες πρόκειται να κατασκευάσουν με φυσικά υλικά ένα πολιτιστικό μονοπάτι μέσα σε ένα δάσος του χωριού, θα μάθουν ιππασία και φροντίδα του αλόγου, θα συζητήσουν πάνω σε θέματα όπως «Ευρώπη», «Πόλεμος και Πρόσφυγες», «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Περιβαλλοντική προστασία», θα παρουσιάσουν την τοπική κουζίνα, ιστορία και πολιτισμό. Το πρόγραμμα επίσης περιέχει παιχνίδια γνωριμίας, γλώσσας και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
Ένας από τους βασικότερους στόχους του προγράμματος είναι να δοθούν ευκαιρίες σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες λόγω γεωγραφικής, κοινωνικής, οικονομικής ή σωματικής δυσκολίας. Επίσης στόχοι του προγράμματος είναι να ξεπεραστούν τα σύνορα, τα εμπόδια της επικοινωνίας λόγω διαφορετικής γλώσσας, κουλτούρας και της θρησκείας. Το πρόγραμμα ewoca3(+) for everyone στηρίζει τη διαφορετικότητα και στέκεται απέναντι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό δυναμικά και ευαισθητοποιημένα με σκοπό την εξάλειψη τους από την Ευρώπη.