μαγειρούδηςΤου ψυχολόγου Χρήστου Μαγειρούδη
Το άγχος είναι κάτι που όλοι μας έχουμε βιώσει. Είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε απέναντι σε κινδύνους απειλές αλλά ακόμα και στις καθημερινές ευθύνες.
Το λίγο άγχος είναι χρήσιμο όσο και να ακούγεται παράξενο και αυτό γιατί μας βοηθάει να ενεργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Κάποιοι άνθρωποι όμως αγχώνονται ακόμα και σε καταστάσεις που δεν είναι άγνωστες ή απειλητικές, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η καθημερινή ζωή τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν κανονικά λόγο του υπερβολικού άγχους που νιώθουν.

Μερικά σημάδια άγχους: ταχυπαλμία, ιδρώτας, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, πονοκέφαλος, ανορεξία, αδυναμία συγκέντρωσης , δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ και άλλα.
Όταν τα σημάδια του άγχους επιμένουν υπάρχει η πιθανότητα για πολλά προβλήματα υγείας όπως: κατάθλιψη, ανορεξία, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, κατάχρηση ουσιών, έλκος, διαβήτης, απώλεια μαλλιών, να επηρεαστεί η σεξουαλική συμπεριφορά και άλλα.

Το πως βλέπουμε τα πράγματα είναι που επηρεάζει τα επίπεδα του άγχους.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τις πλευρές της ζωής μας που το προκαλούν. Προφανώς να μην μπορούμε να τις αποφύγουμε ή να τις αλλάξουμε αλλά η προσαρμογή του τρόπου ζωής μας θα κάνει σίγουρα την διαφορά.

Μερικές συμβουλές:
να βρούμε την πηγή του άγχους
να ζούμε όσο πιο ισορροπημένη ζωή γίνεται
να οργανώνουμε και να προγραμματίζουμε το χρόνο μας σωστά
να δεχόμαστε υποστήριξη
να απλοποιήσουμε την ζωή μας
να κάνουμε που και που ένα διάλειμμα
να μην αγχωνόμαστε αν κάνουμε και κανένα λάθος, άλλωστε τα λάθη για τους ανθρώπους είναι
να βάζουμε μικρούς στόχους μέχρι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, έτσι ώστε να χαιρόμαστε κάθε φορά που φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά.
να γελάμε, είναι ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά
να κάνουμε σεξ, είναι ένα ισχυρό τονωτικό που στηρίζει τον οργανισμό για αρκετές ώρες ή ακόμα και μέρες
και να φροντίζουμε τον εαυτός μας.