μαγειρούδηςΤου ψυχολόγου Χρήστου Μαγειρούδη
Ο αγχώδης σημερινός τρόπος ζωής η πίεση από την δουλειά αλλά και οι καθημερινές υποχρεώσεις στερεύουν τις αντοχές μας και κάνουν τον θυμό αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Ο θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που έχει όπως και τα άλλα συναισθήματά μας την χρησιμότητά του, όμως ο χρόνιος ή έντονος θυμός προκαλεί προβλήματα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή αλλά και στην υγεία μας.
Συνήθως όταν βιώνουμε συναισθήματα όπως εκμετάλλευση, αδικία, ταπείνωση, υποτίμηση νιώθουμε θυμό είτε για το άτομο που μας προκάλεσε κάποιο από τα παραπάνω συναισθήματα είτε για τον ίδιο μας τον εαυτό επειδή δεν τον υπερασπιστήκαμε όπως θα έπρεπε ή επειδή τον αφήσαμε να χάσει τον έλεγχο. Πριν όμως αλληλοσκοτωθούμε οι μισοί και οι άλλοι μισοί χρησιμοποιούμε τα λεξοτανίλ σαν καραμελίτσες ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το θυμό σύμμαχο μας ώστε να διοχετεύσουμε την ενέργεια του στο να λύσουμε προβλήματα να κάνουμε ακόμα καλύτερες τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και να βελτιώσουμε την καριέρα μας.
▷ Κάνε έναν υγιή διάλογο μέσω του οποίου θα εκφράσεις τις σκέψεις σου αλλά θα ακούσεις και τις σκέψεις του ατόμου με το οποίο είσαι σε αντιδικία.
▷ Πρότεινε να καθίσετε, όταν η κουβέντα γίνεται στα όρθια, η ένταση κλιμακώνεται ευκολότερα.
▷ Βρες – Βρείτε μια ορθή λύση και για τις δύο πλευρές, το να τσακώνεσαι δεν βοηθάει σε τίποτα.
▷ Μέτρα από μέσα σου μέχρι το 10 για να αποφύγεις εκρήξεις.
▷ Σημείωσε αυτά που σε εξοργίζουν για να τα αποφεύγεις στο μέλλον.
▷ Ζωγράφισε μία εικόνα που να αντικατοπτρίζει το θυμό που νιώθεις.
▷ Κάνε μια χαλαρωτική σκέψη, αληθινή ή ακόμα και φανταστική.
▷ Χρησιμοποίησε το χιούμορ.
▷ Κάνε ένα ήρεμο διάλειμμα.
▷ Απόφυγε να παρατηρείς πράγματα που σε εξοργίζουν. Άστο για μια πιο ήρεμη στιγμή.
▷ Κάνε ένα τσεκ-απ. Ίσως κάποια ορμονικά προβλήματα να προκαλούν τον θυμό σου.
▷ Μην σκέφτεσαι συνέχεια τις αδικίες που έζησες στο παρελθόν.
▷ Όχι αλκοόλ για να ηρεμήσεις, θα χάσεις εις διπλούν τον έλεγχο.
▷ Η γυμναστική είναι ένας τρόπος για να απαλλαγείς από την οργή.
▷ Σκέψου πώς ο θυμός θα σου προκαλέσει μόνο πονοκέφαλο, υψηλή πίεση, αϋπνία και άλλα τέτοια και χειρότερα.
▷ Η συγχώρεση είναι ο μόνος σίγουρος και γρήγορος δρόμος για να απαλλαγείς από τον θυμό.
▷ Αν νιώθεις πώς ο θυμός είναι συνώνυμο του εαυτού σου και προκαλεί προβλήματα στις προσωπικές και επαγγελματικές σου σχέσεις, σκέψου το ενδεχόμενο να απευθυνθείς σε κάποιον ψυχολόγο ώστε να σε βοηθήσει να αναπτύξεις μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του αλλά και να βρεις ποια είναι τα αίτια που σου τον προκαλούν ώστε να μην επαναληφθεί.
▷ Τέλος, αν φοβάσαι ότι μπορεί να κάνεις ζημιά στον εαυτό σου, ζήτησε αμέσως βοήθεια από κάποιον ειδικό. Αν φοβάσαι ότι μπορεί να βλάψεις κάποιον άλλο άνθρωπο, φύγε αμέσως από το σημείο που βρίσκεσαι.