Καρατομεί 1000 στρατιωτικούς το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία
Στους 1.000 ανέρχονται οι Τούρκοι στρατιωτικοί που αναμένεται να απομακρυνθούν από το στράτευμα εξαιτίας δεσμών τους με την λεγόμενη »παράλληλη δομή», το ισλαμιστικό κίνημα δηλαδή του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν,με τον οποίο ο -ισλαμοσυντηρητικός- Πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα που ίδρυσε (ΑΚΡ), βρίσκεται σε άγρια κόντρα, αφού έσπασαν τις πολύχρονες σχέσεις τους για λόγους που σχετίζονται με το μοίρασμα ισχύος.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ ανακοίνωσε ότι γίνονται διαδικασίες για την εκκαθάριση του στρατεύματος από την »παράλληλη δομή» του ιμάμη Γκιουλέν (ο οποίος εδρεύει στην Πελσυλβάνια των ΗΠΑ) . Όπως δήλωσε, περίπου 1.000 στρατιωτικοί αναμένεται να απομακρυνθούν από το στράτευμα εξαιτίας δεσμών τους με την »παράλληλη δομή».
Το »κόκκινο βιβλίο»
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία: Εχουν προηγηθεί εκκαθαρίσεις στην Αστυνομία , στο Δικαστικό Σώμα, εκπαίδευση και αλλού στον κρατικό μηχανισμό λόγω της εμμονής του κ Ερντογάν και των άλλων στελεχών του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος ΑΚΡ . Ακολούθησε ο χαρακτηρισμός της »παράλληλης δομής» ως »απειλή» για την εθνική ασφάλεια και συμπεριελήφθη- όπως έγραψε ήδη το OnAlert.gr- στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφαλείας (γνωστό και ως «Κόκκινο Βιβλίο» ή «Μυστικό Σύνταγμα της Τουρκίας) με τον χαρακτηρισμό «παράνομες δομές που φαινομενικά είναι νόμιμες».
Παρόλα αυτά, όπως γράφουν οι εφημερίδες Zaman και Taraf, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να αρνήθηκε να συμπεριλάβει τον χαρακτηρισμό αυτό στην έκθεση που ετοιμάζει ως θεσμός για το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφαλείας. Ο λόγος είναι ότι ο στρατός δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στην μάχη κατά της »παράλληλης δομής» και για αυτό το λόγο δεν είναι απαραίτητη η συμπερίληψή της ως απειλή για την εθνική ασφάλεια στο λεγόμενο » κόκκινο βιβλίο».
Αντίδραση του Γενικού Επιτελείου
Όμως μετά την κυκλοφορία των εφημερίδων σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV αναφέρεται ότι το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαψεύδει την παραπάνω είδηση. Ειδικότερα στην είδηση αναφορικά με την ανακοίνωση, γράφει ότι το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου ανακοίνωσε ότι οι αξιολογήσεις και τα σχόλια που γίνονται αναφορικά με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική της Τουρκίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά φήμες και δεν απηχούν την πραγματικότητα. Ακόμα τονίστηκε ότι σε ορισμένα μέσα του Τύπου, τις τελευταίες μέρες, γίνονται κάποιες αξιολογήσεις αναφορικά με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική της Τουρκίας και το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας.
Επιπλέον και προκειμένου να διασκεδαστούν οι όποιες εντυπώσεις, στην ανακοίνωση επισημάνθηκε πως η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική της Τουρκίας, που κρίθηκε κατάλληλη στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου και υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ετοιμαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας και ότι οι αξιολογήσεις και τα σχόλια που γίνονται για την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική της Τουρκίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά φήμες και δεν απηχούν την πραγματικότητα. Η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική της Τουρκίας θα ανανεωθεί, γράφει, βάσει των αρχών του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας (»Κόκκινο Βιβλίο» ή »Μυστικό Σύνταγμα») και στο πλαίσιο των καθηκόντων, των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κόντρα για την εξουσία και την επιρροή
Οι εξελίξεις αυτές πέραν από την κόντρα επιρροής μεταξύ του ισλαμιστή Προέδρου Ερντογάν και του δικτύου του Γκιουλέν, σχετίζονται και με τις εκλογές του Ιουνίου καθώς ο ιμάμης έχει ισχυρή επιρροή σε τμήμα ψηφοφόρων των ισλαμιστών και την οποία μέχρι πριν την ρήξη στις σχέσεις τους χρησιμοποιούσε υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Το κίνημα του «αυτοεξόριστου» Γκιουλέν που περιλαμβάνει και το κίνημα του »ισλαμικού τάγματος των Νουρτζού» έχει σημαντική επιρροή όχι μόνο στην τουρκική διασπορά αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με δίκτυα σχολείων εντός και εκτός της χώρας – φροντιστήρια κλπ. Ένας τομέας σύγκρουσης υπήρξε και αυτός καθώς οι σχολές αποτελούν, μεταξύ άλλων, και σημαντική πηγή προσόδων για το δίκτυο του Γκιουλέν.
Η υπόθεσή του ανακινήθηκε με την σύλληψη, πέρυσι, δημοσιογράφων κλπ που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε μια »βρώμικη επιχείρηση», όπως έχει δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.Στα μέσα Δεκέμβριου, στην «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου», έγινε έφοδος της τουρκικής αστυνομίας σε γραφεία ΜΜΕ που φέρεται να συνδέονται με το »δίκτυο» του Γκιουλέν, συλλαμβάνοντας 32 δημοσιογράφους, παραγωγούς της TV αλλά και πρώην αστυνομικούς διοικητές.Αμέσως μετά Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την έκδοσή του.Ο ιμάμης Γκιουλέν, κατηγορείται ότι είναι ο »ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» κατά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ,ενώ ο δίκτυό του φέρεται να έλεγχε μέχρι πρότινος νευραλγικά σημεία στην τουρκική κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ.
Όταν ο Γκιουλέν στράφηκε εναντίον του Ερντογάν, τα ΜΜΕ που πρόσκεινταν σε αυτόν ήταν μεταξύ όσων έδιναν ιδιαίτερη έκταση στην υπόθεσης με τις μίζες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, που ενέπλεκαν και τον γιο του Ερντογάν.
Στο μεταξύ αίτημα στις ΗΠΑ έχει υποβάλει η Άγκυρα προκειμένου να πετύχει την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια 73χρονου ιμάμη στην Τουρκία με το αιτιολογικό ότι απεργάζεται την πτώση της κυβέρνησης ΑΚΡ. Και για το λόγο αυτό ασκεί έντονες πιέσεις στην Ουάσιγκτον. Αναλυτές έχουν πει στο Onalert ότι εκτιμούν πως η Αγκυρα είτε το παραδεχθεί είτε όχι έχει θέσει το ζήτημα του Γκιουλέν σε …παζάρι με τις ΗΠΑ προκειμένου να δώσει την ( όποια…) υποστήριξή της στην Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά των ακραίων ισλαμιστών ISIL. Βεβαίως οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο ή και αδύνατον να μπουν σε αυτή την λογική, λένε.
Onalert